Jaga Posted June 20, 2019 Author Report Posted June 20, 2019 Nie popadajmy w paranoje. Jakoś to będzie, ale dobra siekiera się przyda. I upatrzony bunkier w okolicy na wszelki. DuzyGrzegorz 1 Quote
Jaga Posted June 20, 2019 Author Report Posted June 20, 2019 Miewam prorocze sny, przeczucia i inne takie od dziecka. Zastanawiałam się skąd to się bierze... I tak "na tropie apokalipsy" stało się moim hobby . Świat narzeka na gmo, zachemiczenie, krzywe ryby, droga benzynę itd itp. Rozwiązanie jest jedno. Zastąpić marudzacych, strajkujących i chorujacych niewolnikow maszynami.Jaki jest szczyt chamstwa? Spytać się powodzianina: jak ci się powodzi? Dopóki nie dotknie nas osobiście klęska, jaką świat na codzień jest doswiadczany to tak jakby jej nie było. Dzieci umierają z głodu na rękach matek. Ale syty glodnego nie zrozumie. Quote
Jaga Posted June 20, 2019 Author Report Posted June 20, 2019 Patrzę, jak usychaja drzewa na moim podwórku, patrzę jak moje dzieci chorują... Patrzę jak świat pustynnieje, jak wymieraja gatunki zwierząt, patrzę na prezesa popijajacego latte w klimatyzowanej kawiarni i patrzę na tragedię trzeciego świata na której oczywiście robią biznes i nie mogę zamknąć oczu...czekam kiedy studnia wyschnie. Może w tym roku, może w następnym. "Wtedy pewnie zabije jakiegoś nieszczesnika niosacego butelkę wody..." Quote
DuzyGrzegorz Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 Polityka to nie mój konik, a nawet nie moje klimaty. Kiedyś postanowiłem pracować w tym zawodzie więc najpierw musiałem się trochę pouczyć. Ale to już przeszłość.Każdy, zwłaszcza kto pracuje fizycznie miewa sny. Wtedy umysł odpoczywa szybciej niż ciało i umysł analizuje to co się wydarzyło.W sytuacji gdy dla butelki wody się zabija posiadacza takiej butelki wody nie nazwałbym nieszczęśnikiem. A czy przypadkiem ten kto dla zdobycia butelki wody musi zabić to przypadkiem nie nieszczęśnik? Pozdrawiam! Jaga and Sołtys Michał 2 Quote
Vademecum Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 O, dlatego by niebyć nieszczęśnikiem po co zabijać ? Która z tych osób jest nieszczęśnikiem ?Na początku napisaĺem po co przeżyć mając świadomość takiego obrotu sparaw ? Walka z okupantem jest do zrozumienia, ale z naturą nie wygrasz- wszystko dalej jest bezsęsu.Ktoś kiedyś powiedział, Nie musiałeś się urodzić, ale jak już się urodziłeś to umrzeć musisz. Quote
Vademecum Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 Przez określenie hołota nie miałem na myśli polaków tylko ludzi bez inteligencji, naród pozbawiony inteligencji . Było coś o ptaszkach w klatce ? - po rozbiorach bodaj Kra..... nie chciałbym przybabolić Quote
Jaga Posted June 20, 2019 Author Report Posted June 20, 2019 Rzeczywiście jak charowalam jak wół miałam więcej snów. Ostatnio nic sensownego, a już na pewno prorocze go trzeba się zatem wziąść za robotę, ale to forum uzależnia A tu o polskiej obronności. Wystrzelony z Jemenu pocisk manewrujący trafił kompleks elektrowni w Arabii Saudyjskiej. O ataku poinformowała telewizja milicji Houthih. Biały Dom potwierdził, że prezydent Donald Trump zapoznał się ze szczegółami ataku. Obiekt chroniły rakiety Patriot PAC-3, czyli takie, jakie kupuje Polska. Jako pierwsza o ataku na położoną nad Morzem Czerwonym elektrownię w Jizan poinformowała telewizja Al Masirah należąca do jemeńskiego ruchu Huti. Pocisk manewrujący wystrzelony z odległości ponad 100 km miał trafić w strategicznie ważny kompleks i wywołać pożar. Wkrótce później do internetu trafiło nagranie z drona zwiadowczego, który Huti wysłali nad elektrownię w marcu 2019 r. Oficjalnie Arabia Saudyjska nie zareagowała na atak. Potwierdzenie nieoczekiwanie nadeszło z Białego Domu, którego rzecznik poinformował, iż USA śledzą doniesienia o ataku na "strategiczną infrastrukturę", a prezydent Donald Trump został powiadomiony o szczegółach. Jedno z doniesień mówi, że pocisk trafił pobliską stację odsalania wody. Patrioty nie obroniły infrastrukturyAtak na Jizan powinien wzbudzić szczególne zainteresowanie w Polsce . Elektrownia jest częścią ważnego kompleksu przemysłowego chronionego przez baterie Patriot PAC-3. To ten sam rodzaj antyrakiet, który kupuje Polska. Dlatego należy szczególnie przeanalizować, jakiego rodzaju antyrakiet używają Saudyjczycy, jakiego pocisku manewrującego użyli Huti i dlaczego Patrioty go nie zatrzymały. Huti już kilkakrotnie atakowali cele strategiczne w Arabii Saudyjskiej. Kilkakrotnie tzw. amunicja krążąca, czyli drony wyposażone w głowice bojowe, i pociski manewrujące atakowały międzynarodowy port lotniczy Abha w zachodniej części królestwa. Celem ataków były też lotnisko, koszary i pola roponośne we wschodniej części Arabii Saudyjskiej. Za wojną do Jemenu przyszedł głódAtaki są odwetem za saudyjskie bombardowanie Jemenu. Rijad zbudował popieraną przez USA koalicję i interweniował w wojnie domowej u swojego południowego sąsiada w marcu 2015 r. Konflikt szybko przerodził się w tzw. wojnę zastępczą między Saudyjczykami i Irańczykami. Rijad i Teheran bezpośrednio się nie atakują, ale szkolą, zbroją i finansują strony walczące w Jemenie. Rakieta, która trafiła w elektrownię w Jizan prawdopodobnie pochodziła z Iranu. Zobacz także: Zamieszanie po wpisie o Tusku. Minister rządu PiS się tłumaczy Na skutek wojny i suszy Jemen jest obecnie miejscem jednej z największych klęsk humanitarnych na świecie . W walkach zginęły dziesiątki tysięcy ludzi, w przeważającej większości cywilów . Z powodu głodu cierpi kilkanaście milionów ludzi. Ocenia się, że z powodu braku żywności i spowodowanych tym chorób, a zwłaszcza cholery, w ciągu ostatnich 3 lat zmarło ponad 85 tys. dzieci. Quote
Vademecum Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 kto im broń dostarcza ? i za co i poco. Ktoś robi biznes i chodzi mu o biznes a nie by mieli co jejść. W ameryce biaĺy człowiek sprzedał indianą broń z której tukli białych. To samo sie dzieje dziś. Quote
Jaga Posted June 20, 2019 Author Report Posted June 20, 2019 Nie podoba mi się to, że Ameryka miesza w Polsce. Wszędzie tam gdzie pojawia się Ameryka, pojawia się wojna. Polska kupuje demobil od wroga. Brawo my. Quote
Vademecum Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 jak ameryka wrogiem, rosja wrogiem to co ? skąd ? I wrogowie są lepsi i gorsi. Pamiętasz w samych swoich, wróg ale swój. Quote
Jaga Posted June 20, 2019 Author Report Posted June 20, 2019 Heheh, sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie Quote
Vademecum Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 przecież zawsze jest czasem trzeba jej troche pomóc. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 20, 2019 Report Posted June 20, 2019 Rzeczywiście jak charowalam jak wół miałam więcej snów. Ostatnio nic sensownego, a już na pewno prorocze go trzeba się zatem wziąść za robotę, ale to forum uzależnia A tu o polskiej obronności.Wystrzelony z Jemenu pocisk manewrujący trafił kompleks elektrowni w Arabii Saudyjskiej. O ataku poinformowała telewizja milicji Houthih. Biały Dom potwierdził, że prezydent Donald Trump zapoznał się ze szczegółami ataku. Obiekt chroniły rakiety Patriot PAC-3, czyli takie, jakie kupuje Polska. Jako pierwsza o ataku na położoną nad Morzem Czerwonym elektrownię w Jizan poinformowała telewizja Al Masirah należąca do jemeńskiego ruchu Huti. Pocisk manewrujący wystrzelony z odległości ponad 100 km miał trafić w strategicznie ważny kompleks i wywołać pożar. Wkrótce później do internetu trafiło nagranie z drona zwiadowczego, który Huti wysłali nad elektrownię w marcu 2019 r. Oficjalnie Arabia Saudyjska nie zareagowała na atak. Potwierdzenie nieoczekiwanie nadeszło z Białego Domu, którego rzecznik poinformował, iż USA śledzą doniesienia o ataku na "strategiczną infrastrukturę", a prezydent Donald Trump został powiadomiony o szczegółach. Jedno z doniesień mówi, że pocisk trafił pobliską stację odsalania wody. Patrioty nie obroniły infrastrukturyAtak na Jizan powinien wzbudzić szczególne zainteresowanie w Polsce . Elektrownia jest częścią ważnego kompleksu przemysłowego chronionego przez baterie Patriot PAC-3. To ten sam rodzaj antyrakiet, który kupuje Polska. Dlatego należy szczególnie przeanalizować, jakiego rodzaju antyrakiet używają Saudyjczycy, jakiego pocisku manewrującego użyli Huti i dlaczego Patrioty go nie zatrzymały. Huti już kilkakrotnie atakowali cele strategiczne w Arabii Saudyjskiej. Kilkakrotnie tzw. amunicja krążąca, czyli drony wyposażone w głowice bojowe, i pociski manewrujące atakowały międzynarodowy port lotniczy Abha w zachodniej części królestwa. Celem ataków były też lotnisko, koszary i pola roponośne we wschodniej części Arabii Saudyjskiej. Za wojną do Jemenu przyszedł głódAtaki są odwetem za saudyjskie bombardowanie Jemenu. Rijad zbudował popieraną przez USA koalicję i interweniował w wojnie domowej u swojego południowego sąsiada w marcu 2015 r. Konflikt szybko przerodził się w tzw. wojnę zastępczą między Saudyjczykami i Irańczykami. Rijad i Teheran bezpośrednio się nie atakują, ale szkolą, zbroją i finansują strony walczące w Jemenie. Rakieta, która trafiła w elektrownię w Jizan prawdopodobnie pochodziła z Iranu. Zobacz także: Zamieszanie po wpisie o Tusku. Minister rządu PiS się tłumaczy Na skutek wojny i suszy Jemen jest obecnie miejscem jednej z największych klęsk humanitarnych na świecie . W walkach zginęły dziesiątki tysięcy ludzi, w przeważającej większości cywilów . Z powodu głodu cierpi kilkanaście milionów ludzi. Ocenia się, że z powodu braku żywności i spowodowanych tym chorób, a zwłaszcza cholery, w ciągu ostatnich 3 lat zmarło ponad 85 tys. dzieci.Przepisałeś pewnie Kolego z jakiegoś polskojęzycznego rosyjskiego portalu. Nie sądzę aby ktoś to "łyknął". Pozdrawiam! Quote
Jaga Posted June 21, 2019 Author Report Posted June 21, 2019 Nie pamiętam, z jakiej strony kopiowalam. Co się nie zgadza? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 21, 2019 Report Posted June 21, 2019 Strzelać pociskiem wartym 6 mln dol do domowej roboty rakiety? Przecież ci co chcą pozyskać dane o tym systemie obrony na to tylko inni czekają. Móc przetestować czas reakcji takiego pocisku, zaobserwować w akcji bojowej taki pocisk, zarejestrować całą wymianę informacji między stacją a pociskiem, i to wstrzeliwując pocisk za grosze - bezcenne! Na szczęście Saudyjczycy nie dali się napuścić. Gdyby to zrobili to wartość systemu stałaby się niska, a zakup przez Polskę tego systemu, którego tajną część znaliby nasi przeciwnicy - problematyczna. Ci którym zależy na pozyskaniu takich danych robią naciski na opinię publiczną wielu krajów, w tym w Polsce aby doszło do "testowego użycia" PAC-3. Pozdrawiam! Quote
Jaga Posted June 22, 2019 Author Report Posted June 22, 2019 Kiepski że mnie ogrodnik. Wykopalam na środku "łąki" ogródek. Miały być tam truskawki (tymczasowo, pole się szykuje dopiero), ale spóźniłam się z zakupem. Dostałam od sąsiadki kilka salat i kapust na rozsade,no to dosialam jeszcze cukinie, botwinke. W skrzyniach rzodkiewki koperek pietruszka i miał być szczypiorek, ale pies rozkopal. Sałata i kapusta już jest chora... Krzaki chore... To co zasiane jeszcze zdrowe. Co mam robić? Na krzaki kupiłam fungicydy,moze za rok coś z nich będzie. Kapusty chyba nie opłaca się ratować? Zostało jeszcze zdrowe to co później wyrosło. Co mam z tym zrobić? Quote
Vademecum Posted June 22, 2019 Report Posted June 22, 2019 rzodkiewka, krzyżowe a je pochłania pchełka. najpierw robią się maleńkie dziórki na liściach. a później cala roślina zamiera. Jak sama widzisz, wieś to nie sielanka . Trzeba zacząć od samej ziemi, wody. Na warzywa musisz mieć ph. lekko zasadowe, kłania się wapnowanie ale na oślep można zaszkodzić. Kolega DG zapyta cię o chwasty, co tam rośnie. Dobry gospodarz popatrzy na ziemie , rośliny, ukształtowanie terenu, jeszcze profil gleby i tzw. skałe macierzystą czyli to z czego powstała i jak lekarz powie co jej dolega . Widzisz, ja skończyłem szkołe ale tego tam nie uczą, to jest życie i pokolenia doświadczeń.Tu sie nasuwa powiedzenie ile by sie człowiek nie uczył to itak głupi umrze.Ludzie kończą studia i nie wiedzą tego co gospkdarz z pokoleń. Tu wymagany jest dystans. Powiem ci że moje młode życie związane było z ogrodnictwem w nowej hucie , gdzie zbierało się 3 plony w roku, a ziemia była ziemią, teraz zajmuje się rolnictwem a ziemia jest wypaloną cegłą - trup. Przyjmuje każdą dawke obornika i nie są to ilości książkowe 10 max 30 ton na hektar, ładny plon uzyskałem przy dawce nawet do 100 ton na ha. ale tylko przez 3 lata z rzędu i dalej trup. Każdą ziemie wyrobisz jak ona jest i woda, ale trzeba dziesięcioleci na reanimacje , na budowe warstwy biologicznie czynnej, Chcesz mieć rzodkiewke ? pryskaj, ale chcesz ekologiczną no cóż poczytaj czym ją obsadzić co zniechęci pchełke do żerowania. no. konopie, Mickiewicz pisał jak one strzegły pola - uoraw w nim. Ja miaĺem przez lata problem z gzami bydlęcymi tzw. bąki - nie szło się ich pozbyć w pewnych miejscach, przypadek sprawił że posiałem tam duże ilości koperku i bąków niema .Szukaj w necie metod z przed czsów kiedy nie było chemi, traktorów DuzyGrzegorz 1 Quote
Jaga Posted June 22, 2019 Author Report Posted June 22, 2019 W skrzyniach, tam gdzie drobnica mam domieszana ziemię ogrodowa, a ogródek miałam szykować na truskawki, ale koniec końców warzywa wylądowały po prostu w tym co było...pH na oko może 6 może trochę mniej. nigdzie nie mogę trafić pasków ani tym podobnych do mierzenia, chyba zamówię w necie. A woda to już inna sprawa, z nią też ewentualnie mam walczyć? Jeszcze rozkręce permakulture na tej pustyni . Mówisz konopie z rzodkiewkami siać? Pastewna, czy z thc? Heheh Quote
Jaga Posted June 22, 2019 Author Report Posted June 22, 2019 Ale jaka skała, nie mam pojęcia. Jak to sprawdzić? Quote
Jaga Posted June 22, 2019 Author Report Posted June 22, 2019 Przez całą szkole przeczytałam tylko akademie Pana kleksa i podróże guliwera. Chyba nie lubiłam szkoły , ale mam zajawke na "Dziady". Quote
Jaga Posted June 22, 2019 Author Report Posted June 22, 2019 A popiół z węgla, że niby trujący i nie sypie na pole..., ale niewiem czy to nie mity... Quote
Vademecum Posted June 23, 2019 Report Posted June 23, 2019 koleżanko, węgiel kamienny to kiedyś rośliny, ale z czasów kiedy była inna atmosfera na planecie.Węgiel kamienny ma w sobie dużo szkodliwych piwrwiastków chemicznych min. siarka. metale i te ciężkie i ślady promieniotwórczości - w pokładach węgla jest min. radon. Dodatkowo w procesie spalania, w bardzo wysokiej temperaturze mogą zachodzić reakcje chemiczne negatywne w skutkach dla roślin i zwierząt ( zwierzęta to min. my )Pooiół z drewna, czystego bez farb, kleji, impregnatów można stosować jako nawóz, ale też w ilościach powiedziałbym śladowych a nie zalegających. Quote
Vademecum Posted June 23, 2019 Report Posted June 23, 2019 odnośnie roślin w skrzyniach to odesłałbym cię znowu do lektóry, bo są rośliny z systemem korzeniowym chyba sie nazywa wiązkowy które to rośliny są płytkokorzeniące i jak podlewasz to dadzą rady, ale są rośliny które nie dadzą rady. są systemy korzeniowe które sięgają niskich warstw za wodą- np. z syst. korzeniowym palowym ok. 6-9 m. są rośliny które z głębokich warstw wyciągają w górne to co najlepsze np. owies. w pewnym sęsie użyźnia ziemię. i są rośliny które niszczą wierzchnią warstwe jak np. świerk , to co najlepsze wyprowadza z wierzchniej warstwy w głąb. W naszym kraju jest masa bielic, ziem, gleb zbielicowanych właśnie po lasach świerkowych.Poczytaj o systemach korzeniowych, Poczytaj o ziemiach w polsce o ich rodzajach, jak sie tworzyły, bazą karzdej są glinokrzemiany a w nich zawieszone jest życie - to ta czarna warstwa, warstwa orna.Jest dużo nazewnictwa które w nieświadomości urzywamy niepoprawnie i ja też.Dowiesz się że w polsce są lessy i dlaczego inna nazwa to glinka nawiana, czarnoziemy, torfy, mady, iły gniewskie, rędziny, bielice, piaski , pewnie wszystkich nie wymieniłem, ale 35 lat temu kończyłem edukacje w temacie. Skała macierzysta to to z czego powstała ziemia nie koniecznie musi to być skała z potocznego języka. skałą macierzystą jest np. glina, piasek, Poczytaj Quote
Recommended Posts