Jump to content

Recommended Posts

Posted
Rząd Marcinkiewicza z PiS (2005r.) 271 zakładów. Rząd Kaczyńskiego (2006) 18 zakładów w tym 4 Huty warte 100mld zł za 380mln zł. Jakie konkretnie zakłady nie wiem. Myślę, że da się sprawdzić. A co nowego u obecnego PiSu nie wiem. Zasadniczo to nie mają co sprzedawać, bo wszystko już sprzedali.
Posted

Są trzy rodzaje kłamstwa:

1. Kłamstwo
  2. Kłamstwo pod przysięgą
  3. Statystyka

Warto sprawdzić co zostało sprzedane i komu oraz dlaczego. Otóż od przyrzeczenia sprzedaży do samej transakcji czasami mija nawet kilka lat. Rząd SLD-PSL zawarł przyrzeczenia które zostały zrealizowane bo Polska naraziłaby się na wysokie kary. Jednak większość tych prywatyzacji to realizacja Traktatu akcesyjnego który zobowiązywał Polskę do zmian własnościowych w gospodarce. Ani jeden zakład czy spółka w tym czasie nie została przekazana kapitałowi zagranicznymi za wyjątkiem tzw. resztówek i tych których proces prywatyzacji z udziałem kapitału zagranicznego był na tyle zaawansowany, że wycofanie się z niego wiązałoby się narażeniem na niewspółmierne odszkodowania. Polska wstępując do UE zobowiązała się respektować rozstrzygnięcia arbitrażowe zapadłe za granicą.

Widzę że nie ma sensu dalszego wyjaśniania podstawowych i ogólnie znanych faktów gdyż obowiązuje tu na Forum zasada że co dobre to PO, a co złe to PiS. Popłynę z głównym nurtem bo to przecież takie nowoczesne i co najważniejsze Europejskie. Zgodnie z tym duchem odpowiem co dalej z OFE. Pieniędzy nie ma (zostało ok 160 mld zł). To że część pieniędzy zniknęła to raczej źle a więc winien PiS. Pis zabrał też pieniądze z FRD (Fundusz Rezerwy Demograficznej). Teraz PO będzie oddawać te pieniądze. Pozdrawiam!

Posted
Z dwojga złego to ja już wolę PiS akurat. Chociaż Ci są nieprzewidywalni. PiS i PO za wiele się od siebie nie różnią. Jestem w stanie przezyc nie handlowe niedzielę i nawet prohibicje oraz pomniki na każdym rogu, byleby nie PO. Jak rządziło SLD-PSL oglądałam jeszcze smerfy. Dlatego ciężko mi to wszystko pojąć. Wiem, że dziadek strasznie klął na to wszystko. Masz łeb nie od parady, edukuj młodych.
Posted

Były dyrektor instalu ( po rodzinie ) mówił o 3 prawdach ( z 30 lat wstecz )

Prawda

półprawdy

gównoprawda

I ta półprawda wyżądza największą szkoda we wszelakim pojęciu ( nie jestem w stanie tego przytoczyć )

W dialogu gość był geniuszem, a pochodził z pod stalowej woli z chałupy krytej szczechą.

Posted

Pisowi nie można zarzucić wyprzedaży majątku polskiego, wręcz przeciwnie.

To pis zablokował sprzedaż polskiej ziemi, czy nie ze szkodą dla polskich rolników nie mnie oceniać ale mam wątpliwości. Szkoda że tak późno.

Dawno temu znajomy który ożenił sie we francji miał firme transportową ( 50 ciężarówek ) mówił że pod paryżem ziemia jest tańsza niż pod krakowem tyle że pod paryżem tylko rolnik może kupić.

pozbył ten biznes i kupił 3 żwirownie. U nas po wejściu do uni powinno obowiązywać to prawo.

Posted
Żył zdrowo to i umysł miał zdrowy. Mój mąż się śmieje że mnie jak się go pytam :Radziu ile mam lat? Albo który rok mamy. Wszystko przez te serdelki :D
Posted
Ale tą ustawę łatwo obejść na współudział, czyli na słupa. Ci co mają kupić to i tak kupiliby, a tylko mały grzeczny polski obywatel miał problem.
Posted
Wiem, że ten temat przyprawia już o mdłości, ale co do katastrofy smoleńskiej, to ja jestem zwolennikiem zamachu. W ogóle jestem zwolennikiem teorii spiskowych. Mówi się, że kazali pilotowi lądować, po mimo tego, że tłumaczył, że się rozbiją... A on bał się o pracę bardziej niż o życie i postanowił się jednak rozbić... W tym samolocie było poupychanych wiele wpływowych osób, które powinny lecieć oddzielnie. Miał też lecieć Tusk, który w ostatniej chwili się z tego wycofał. Potem Rosja, która wszystko utrudnia do tej pory...i zdjęcia rozbawionego Tuska z Putinem. PiS ciągnie w stronę komuny a PO przeciwnie. Ale obydwie partie całują się z Ameryką, a kłócą z Rosją. Jak źle mówię, to poprawcie. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego kłócimy się z Rosją? To (chora) Ameryka jest tu wrogiem. Z drugiej strony globalizacja...
Posted
To jest jeden z tych tematów, który dzieli Polaków. Kluczem do porozumienia jest zrozumienie obydwu stron i wyciągnięcie wspólnego mianownika. Nie chodzi o to, żeby się kłócić, tylko rozwiać niejasności, naprostować wizję odrodzenia naszego kraju, znaleźć gotowe rozwiązanie na porozumienie i walkę o nasz kraj. W którą stronę powinniśmy zmierzać, na wschód? Na zachód? A może odciąć się od "złego" świata...
Posted
jak chcesz się odciąć od złego jak wszystko jest złe. z niedalekiej historii do 89 byliśmy na wschodzie i to mimo woli, jak tylko nadażyła się okazja to fru do zachodu i co i guz nabity.
Posted

Przecież to jasne i oczywiste tylko PiSiory nie są w stanie tego zrozumieć że samolot o rozpiętości skrzydeł 37,55 m leciał i na wysokości 5 m zawadził za brzozę pancerną (znacznie mniejszy samolot EA-6B Prowler 3 lutego 1998 r. przeciął skrzydłem linę kolejki linowej więc materiał z którego była brzoza musiał być znacznie twardszy od liny kolejki linowej) przez co urwał 6,1 m skrzydła. Pozostało od osi samolotu ponad 12,5 m długości skrzydła czyli mniej niż 5 m na której skrzydło uderzyło w brzozę (tylko PiSiory w swojej zajadłości twierdzą że to więcej). Następnie samolot obrócił się na "plecy" i uderzył o ziemię. Oczywiście to urwane skrzydło podczas obrotu było pionowo w dół, ale nie zaczepiło o ziemię.

To przez PiSiorów stosunki są złe. Wprawdzie fakty są inne ale to tylko gorzej dla faktów. Pozdrawiam!

Posted
DuzyGrzegorz, nie irytuj się tak. Cała ta komisja i dochodzenie jest g... warta. Ruscy wyniesli wrak na złom, zanim ci spostrzegli się, że spadli... A teraz chcą coś znaleźć po tylu latach.
Posted
Kto jest wg Ciebie odpowiedzialny za złe stosunki z Rosją? I czy w ogóle powinniśmy tak się starać o stosunki z nią... To mimo wszystko krok w tył, a świat idzie do przodu. Popatrzcie na Amerykę. Jedzą sieciowe żarcie, bo jest tanie,bo rząd dopłaca do tego. Pszenica jest zmodyfikowana i nie zdrowa. Ludzie tyją, jak te świnie po tym. Nastąpi selekcja naturalna. Klasa robotnicza wymrze, bo nie jest już potrzebna. Wszystko będą robić roboty. To jest postęp.
Posted

Pisiory to szukają innych winnych.

W lotnictwie cywilnym takie lądowanie nie miało prawa być realizowane.

Rejs obsługiwali piloci wojskowi, gdzie żołnież jest tak szkolony gdzie niema myśleć tylko wypełniać tępo rozkazy, za żolnierza myśli dowódca, a kto był zwierzchnikiem sił zbrojnych na pokładzie ? ten powinien być oskarżony o współwine. tenże zwierzchnik może był doświadczonym pilotem? znającym problem i zagrożenie ?

jeśliby nie zaczepili o tą brzoze to byłaby następna a jeśli nie byłoby drzew w tym lesie to wylądowaliby w bagnie z tym samym efektem. Jeśli ktoś planowałby zamach to niemusiałby nic robić bo oni wszyscy już byli martwi po decyzji tępego lądowania na oślep. Po co strzelać do trupa ? no tak żeby zabić.

Decyzyjni o lądowaniu przegrali z naturą.

Lotnisko trudne, nieoświetlone, urządzenia nawigacyjne nie zkalibrowane , załoga nie znająca języka ( błędne decyzje korygujące lot po komunikacie z wierzy ) ignorancja komunikatu ,pul ap, Przed tą brzozą pilot zdecydował się odejść dając pełną moc to jest pewne . Więc może nie doszło do żadnego wybuchy tylko pilot zobaczył to drzewo i chciał go ominąć ? brzmi to tak samo sensownie jak zamach.

A lądowanie w chyba gruzji, kraju objętego wonjną to była odpowiedzialna decyzja ? . Już wtedy należało rozwiązać ten bodaj 11 pułk. A chasło po wyborach (roku nie pamiętam)" Plan zrealizowany panie prezesie " Czy to nie przypomina zabawy gówniarzy w piaskownicy ? Tak reprezentowany jest nasz kraj , albo elektryk albo góru w sekcie. Zbyt łatwo zgnoić człowieka by ktoś kto sie szanuje chciał zajmować się polityką i nie dla pieniędzy, a dla dobra całego kraju

Oczywiście są wyjątki, ale co można w pojedynke ?

Większa część społeczeństwa przywykła do brania. Kiedyś ludzie pracowali na chleb i dach nad głową a dziś samochód, wczasy egzotyczne, co 5 lat remont z wymianą mebli, i mażenie co by sie nie narobić a jak nie chce sie pracować to L4. a dlaczego płacić zus jak rolnik płaci mniej ? Ja za 55 lat byłem raz na zwolnieniu rok temu z zapaleniem płuc i to lekarz mnie wywalił na L4, niemal na siłe, dostałem za 31 dni 310 zł chorobowego.

Posted

już pisałemm byliśmy ze wschodem, teraz mamy zachód.

Spróbuj zabrać dziecku zabawke jak sie wciągnie w zabawę, to tak jest jak chcesz dwuch gigantów sprowadzić do równa. Tylko wyrósł za ich plecami 3 gigant który ma sórowiec, technologie również tworzy i masę rąk , głodnych chętnych pracy. a jak nie będą chętni to sie ich zmusi.

Ameryka jest chyba najbardziej zadłużonym krajem, Jak stracą prym to cza będzie oddać kraj wierzycielom.

Posted
Wiem, jakby nie było zamachu to sami by się wytłukli... Tego się teraz nie dojdzie, czy zamach czy nie... Ale ta pancerna brzoza... Coś w tym jest :D A co do rozdawnictwa. Nie jest tak, że ten co czeka jak mu dadzą, jeździ Mercedesem. Mi w mieście szło dużo więcej pieniędzy, bo chodziłam z dziećmi do sklepu i potrafiły na mnie wymusić w ciągu miesiąca przynajmniej z tysiaka na pierdoly.i gdzie ten Mercedes? Tutaj za to kasa idzie na kosiarki, taczki, piły itd. Nie jest łatwo żyć nawet jak obydwoje pracuje, najczęściej za najniższa. KRUS ma swoje plusy.
Posted
To w mieszkaniu u mamy, babcia płaci jeszcze więcej, bo ma ogrzewanie w gazie i 10metrow więcej czyli 60.ona płaci 1000zl, a emerytury 1800zl,jedna z lepszych.