rolnik_123 Posted June 15, 2019 Report Posted June 15, 2019 Zobaczcie jakie są składki na trzeci kwartałhttps://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/5011-znamy-wysokosc-skladek-krus-w-trzecim-kwartale Quote
Vademecum Posted June 15, 2019 Report Posted June 15, 2019 no i co z tego wynika, jak zwykle cza se policzyć i niewiadomo co z czym . Jak ktoś ma dużo to ma z czego ponosic większà składke a i adekwatnie więcej dostanie. Wiec nie wiem co masz za niósa ???Poniżej tysiąca emerytura i kolejki do specjalistów. cza samemu sobie zadbać o przyszłość. Quote
czesiek888 Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 Niestety... Rolnicy narzekają potem że niskie emerytury, ale przecież czy ich składki są dużo niższe od Zus. Quote
Vademecum Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 powiedział bym że bardzo dużo niższe.. Wiele rolników płaciła by wyższe stawki tylko niech im zus zagwarantuje chociaż to co urząd statystyczny podaje . 2200 z ha zysku . Ja powiniennem mieć 130 tyś zysku a mam co najwyźej tyle obrotu. zysk można jakiś wykazywać ale po odliczeniu amortyzacji sprzętu to by brakło tego zysku Quote
tomcio112 Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 Dokładnie po odliczeniu wkłądu nie raz zdaża się że zysk jest niestety na minusie. Ale jest wielu gospodarzy bardzo dobrze żyjących ale opłacających podstawowy krus, a potem płaczą. Ale swego czasu dobrze żyli... "zusowcom" przez cały okres pracy odciągają większą sumę ale coś za coś. Quote
Vademecum Posted June 19, 2019 Report Posted June 19, 2019 równie wkurzające jest jak zusowcy grzmią zlikwidować krus. Jest kilka ośrodków sanatoryjnych krusowskich i są niemal puste. zusiwiec idzie na badania lekarskie i ma dzień wolny i płatny. Quote
rolnik_123 Posted July 5, 2019 Author Report Posted July 5, 2019 Tutaj jest jak miec wyzsza emertyure....https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/5088-wyzszy-zasilek-chorobowy-tylko-przy-wyzszej-skladce-na-ubezpieczenie Quote
tomcio112 Posted July 6, 2019 Report Posted July 6, 2019 TO prawda ma platny, ale tak jak pisałem wcześniej ile odciągają mu miesięcznie. Niestety coś za coś. Rolnik pracuje w zasadzie u siebie i na siebie... Quote
Recommended Posts