Jan-ros77 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Witam! Chciałbym stworzyć tzw. przydomową elektrownię wiatrową. Słyszałem, że jeden taki wiatrak (w zależności od mocy) może wytworzyć energii nawet na całe gospodarstwo domowe, a nawet prądu wystarczy jeszcze żeby sprzedawać do sieci energetycznych.Czy wybudowanie go jest naprawdę tak opłacalne? Quote
Ojciec Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Ja również się podpisuje pod ten post jadąc do warszawy widziałem dwa mniejsze wiatraki słyszałem również że w Polsce wieją za słabe wiatry by wprawić w ruch łopaty wirnika wiem o dwóch miejscach gdzie w Polsce stoją wiatraki jak się nie mylę to w okolicach Gdyni przy samym morzu i na Suwałkach jest firma ogłasza się z takimi mniejszymi wiatrakami koszt to około 80 000 zł masz ktoś może takie urządzenie jak to się wam sprawuje ile energii produkuje. Słyszałem również że jeżeli chciał byś żeby resztę prądu odbierała elektrownia to musisz im płacić. Quote
Pasterz Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Interesowałem się już tym tematem trochę i sprawa nie jest taka prosta.Zgodnie z prawem nie masz prawa sam produkować sobie prądu na swoje potrzeby. Jedyne co możesz to sprzedawać do energetyki oczywiście po cenach jakie wynegocjujesz. Minus jest taki ze podpisujesz umowę na dostawę określonej mocy , jak wyprodukujesz za mało to płacisz kary ja za dużo też kara. Dlatego często jest tak że mimo że wieje to i tak wiatraki stoją. Zgodnie z nową ustawą o pozyskiwaniu energii ze źródeł odnawialnych, zakłady energetyczne mają obowiązek pozyskiwania jakiegoś tam procenta energii z takich ekologicznych źródeł, dlatego muszą podpisywać z takimi dostawcami umowę.Rozmawiałem nawet z jednym budowlańcem co był kierownikiem budowy takiego wiatraka. Rzekomo najbardziej opłaca się wiatrak około 1 MW (jeden megawat), koszt budowy to około 2 mln złotych, zwraca się po 10-12 latach. Eksploatowany może być 20 lat, czyli 10 lata się spłaca 10 zarabia.Tak naprawdę to wychodzi na to, że trzeba to zaplanować jako kompleksowy biznaes, bo inaczej to się chyba tego do kupy nie zepnie. Quote
przemo137 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 W mojej okolicy jeden rolnik zakupił takowy wiatrak. Nie wiem ile za niego zapłacił ale raczej nie dużo. Teraz wiatrak leży w częściach bo stwierdził że i tak stawiać mu się go nie opłaca. Jedno ramie wiatraka to długość ok 7m wiec to pewnie jakaś miniaturka. Quote
muzyk Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 A czy dla własnego użytku nie ma możliwości ominięcia tych wszystkich procedur.PRZEMO dowiedz się coś bliżej o tym wiatraku. Quote
przemo137 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Z tego co się troszkę orientowałem. Jeśli ktoś ma jakąś elektrownie czy wiatrowa czy słoneczną nie może prądu wykorzystywać na własne potrzeby. Musi ten prąd odesłać do energetyki np ENEA. Nie jest to łatwa sprawą bo do tego trzeba mieć specjalne przyłącze. Do kosztów należy także doliczyć przesył wiec raczej to się nie opłaca. Quote
muzyk Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 U nas jak zwykle,zapomniałbym że mieszkam w Polsce gdzie bezsens goni bezsens. Quote
xplus Posted February 3, 2012 Report Posted February 3, 2012 Dokładnie nasze przepisy są do d... Wszystko rozbija sie o kasę, dlatego ja proponuję inne rozwiązania. Zapraszam do kontaktu Quote
Młokos Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Nawet, jeśli przepisy się zmienią i będą bardziej przyjazne, to nie wiem, czy to będzie opłacalne. Czytałem kiedyś sporo na ten temat i wiatrak nie jest taki super, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza jeśli postawi się go na terenach, gdzie słabo wieje. Zasilanie gospodarstwa takim małym wiatrakiem to raczej mit. Quote
fermo89 Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Orientowałem się w temacie. Jeśli już zdecydowaliście się na konkretne miejsce, które ku waszym oczekiwaniom spełnia wymogi ku budowie takiego wiatraczka, wypadało by zaprosić inspekcję. Dokonuje ona pomiarów wiatru jaki w danym miejscu przez cały rok wiej ( m/s ). Następnie wyciągana jest średnia z całego cyklu badań. Około 5 m/s jest wynikiem zadowalającym, który może nas skłonić ku dalszym krokom. Sama inwestycja w zależności od mocy wiatraka jaki chcemu postawić to koszt od 300 tys. w zwyż. Podobno można i taki, który pochłonie ok. miliona. Kolejne kwestie to zgoda sąsiadów i takie wymogi jak minimum 500 metrów odlegości od najbliższych zabudów, hałas..... Quote
xplus Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Wiatraki dla bogatych, i to nie koniecznie. Znam przypadek że postawiony wiatrak nie pracuje bo parametry prądu nie odpowiadają. Jaja normalnie Quote
Recommended Posts