Jaga Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 Już chciał skakać z balkonu za nią więc go wypuściłam (poprawka- żeby). Quote
Jaga Posted July 8, 2019 Report Posted July 8, 2019 To samo mam w sumie z dziećmi to się nazywa ADHD = niespożyta energia. Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Prawda jest taka, że "Unia" dyktuje wszystko Polsce, a Polska posłusznie kładzie uszy. Choć wiele udziwnien podobno polski rząd (bodajże PO) sam sobie wymyślił typu piłeczki i Mozart dla świnek. Nie wiem czy to koniec końców stoi w przepisach, ale coś było . Wspaniała unia. Niemiec może kupić polska ziemię, w zamian Polak może kupić niemiecką... Biznes stulecia. Gdyby nie unijne euro, pewnie biedna polska stałaby drogami szutrowymi...No to tak jak wszystkim dyktuje. Tak sobie daliśmy przez lata narzucic i tak to trwa. Teraz prób zerwania toksycznych więzi wywołuje niezadowelnie cioci Merkel i reszty wujków. Drogi to inna bajka. najdroższe w Europie przy budowie. I zero kontroli wydatków, Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Nie mam pojęcia o hodowli zwierząt rzeźnych... Mam za to bardzo wymagającego belga malinoisa i on jak nie ma zajęcia to rzeczywiście głupieje i wyzywa się na kamieniach. Jak siedzi w domu i zobaczy sarne w łubinie to "sraczki" dostaje rzeby ja pogonić biedna sarenka heheh Trochę wiedzy i wszystko będzie proste. Tylko trzeba chcieć... Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Już chciał skakać z balkonu za nią więc go wypuściłam (poprawka- żeby).To Małysz?? Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 To samo mam w sumie z dziećmi to się nazywa ADHD = niespożyta energia.Trzeba mu znaleźc towarzystwo. Quote
Sołtys Michał Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Doktury leczą to psychotropami.Ci lekarze sami wymagają leczenia. Jaga 1 Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 borykamy się na co dzień z masą problemów a rozwiązania najprostsze są pod ręką, wystarczy rozejrzeć się. Przez ponad 30 lat odwaliłem mase pracy, wielu sąsiadów wyjeżdżało z pytaniem jak to możliwe ? Jeden już z zaawansowanym rakiem, wręcz prosił mnie o pozwolenie bycia w gospodarstwie bo chciał nacieszyć oczy tym co robie, coś tam pomógł, nie dowierzał , 50 ha, 300 ryjów 20 macior, budowa, i tylko ja jeden sam. Powtarzałem mu , rozwiązania są na miejscu wystarczy przyłożyć palec to tu to tam i leci - tak na serio 35 lat zleciało i ciesze się, że mam zdrowie a z tego co robiłem tylko puste budynki zostały i w tym roku troche pośladu zbiore, maliny, porzeczki uschnięte - byłem koło północy w polach to rozpacz, soja nie zawiązała strąków (13 ha nasiona 5 000 zł ) Po co to wszystko robić ?Cieszę sie że żywność drożeje choć już jej prawie nie produkuje. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Masz zacięcie na tą gospodarkę świnie maja drożeć, więc może jakoś to będzie, a z suszą nie poradzisz... Oddaj teren na zalesienie, albo coś na prawdę głęboko korzennego.. U mnie jak idę po trawie to się kurzy za mną już chyba nie ma skrawka zielonego miejsca... Wczoraj lało, pierwszy deszcz od miesiąca, lało jak się patrzy, przez 2 minuty. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 na zalesienie ? przecież to tak jak zrzeczenie się majątku.... to już może niemcowi sprzedać ? Ani jednego ani drugiego nie zrobiłbym.znam ludzi co dziesiątki ha zalesili a po 5 latach wszystko orali jak zrozumieli że żegnają sie z majątkiem Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Może są dobrze płatne gatunki drzew... Nowy PROW 100% ochrona środowiska+, a drzewo można zhandlowac po co coś siać jak ma uschnac... Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 wiesz co ? ile rośnie drzewo ? a podatki cza płacić i z czegoś żyć Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Może spróbuj z owcami, podobno dobre dopłaty. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 widzisz, na nowy prow nie licze , a bardziej sie go obawiam , jedno jest pewne w nowym prow pieniędzy będzie mniej, a nawet dużo mniej. Oby zabrali tylko 20% z tego co jest. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Z zalesianiem, masz gwarantowana kasę na sadzonki, a potem pielęgnacyjne bierzesz, a jak przestajesz brać to zaczynasz wycinać, da się. A myślę że na lasy pójdzie lepsza kasa. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Jak miałbym źródło wody to myślałbym o nawadnianiu, każdy kraj europy zachodniej nawadnia uprawy nie tylko hiszpania, taka holandia jedzie non stop na deszczowniach, gdzie jak u nas temperatura przekraczała 35 stopni to w NL było 22 w nocy 15, prawie 3 tygodnie jeździłem szwecja anglia i ani raz temperatura nie przekroczyła 25 stopni a w nocy spadała poniżej 10 stopni. Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Z takiej brzozy np. Można sok zbierać na handel, albo coś innego kombinować, żeby wilk był syty Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 pielegnacyjne 200 zł do ha ? Las to utopia, a żeby szybkorosnące drewno produkować to musisz mieć wode a jej u mnie niema, buk u mnie rośnie pięknie ale na drewno musiałbym czekać 300 lat. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Oj,Oj,Oj, troszke wyobraźni, spójrz na liczby a zobaczysz że to wszystko dla frajerów co liczyć nie umieją. A żyć trzeba , podatki płacić Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 jeśli myślisz o tych szybko rosnących drzewach to zobacz na ich wymagania, mogą urosnąć tylko tam gdzie pszenica i buraki a uwierz pieniądz większy niż z drewna i to co roku Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Z nawadnianiem bym uważała. Woda pójdzie w atmosferę i dopiero będzie lipa jak studnia wyschnie... Na podwórku ta studnia "kręgowa" u mnie na dnie, ma chyba z 6metrow,a tu co roku przy roztopach woda stała po kostki na gruncie. Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 wiesz, studnia studni nie równa a nazwa taka sama. taka kręgowa da ci 100 - 200 litrów na minute a ja bym potrzebkwał 10 000 litrów / minute . jest różnica ? Quote
Vademecum Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 w gre wchodzi rzeka jezioro, głębinowa u mnie pochłonęła by mase energi 150 - 300 metrów. Gość dla koni robił odwiert i dopiero w trzecim ma jakąś symboliczną wode 165 m zdaje sie Quote
Jaga Posted July 9, 2019 Report Posted July 9, 2019 Ale jaki masz pieniądz, jak Ci uschnie? Góra na pokrycie kosztu siewu? Z sosny np. Zbiera się pędy zielone na syrop, z innego drzewa korę, choć najlepsza w "obsludze"jest chyba brzoza i też jakaś kasa z tego jest. Co mogę powiedzieć... Chyba że wykupisz solidne ubezpieczenie bo wiesz, że to co posiejesz i tak uschnie? Quote
Recommended Posts