Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam:exclamation:

Chciałbym się dowiedzieć czy praktykujecie coś takiego jak stodoły?

Czy ktoś z waszych znajomych wybudował nową? Ja osobiście mam stodołe 40-letnią ale nie narzekam:D

Posted

No tak, kiedyś stodoła była pomieszczeniem ogólnego zastosowania. Trzymano tam ziarno na klepisku, parkowano nowoczesne maszyny (takie jak snopowiązałka, młockarnia, wiejnia etc), siano luzem, słomę itd.

Teraz to wszystko jest zmagazynowane. Nikomu do głowy już nie przychodzi żeby zbierać siano ręcznie i je kupkować. Siano, zielonkę czy słomę magazynuje się w stogach w dużych balach. Ziarno wdmuchuje się do silosu.

Dzisiaj to przedewszystkim wiaty, chlewnie, chłodnie do magazynowania płodów rolnych. Jak ktoś ma stodołę to ją jeszcze ma, ale jakby miał budować nową to by się poważnie zastanowił. (Tak było w moim przypadku)

Posted

Ja jak już wspominałem mam drewnianą 40-letnią stodołe. I ciągle ją remontuje (np. ostatnio wyremontowałem dach). Ale jakiś 3-5 lat i trzeba rozbierać.I nie wiem czy stawiać nową. Postawię ją tak na 50.5%.

Ale stodoła jest bardzo przydatna.Ja w swojej trzymam na klepiskach zborze

( a gdy klepisko jest wolne garażuje tam maszyny) obok trzymam kostki siana, a po drugiej stronie klepiska trzymam wialnie (niby przeżytek ale mi się podoba) i mam wybudowane ,,paczki'' w których również trzymam zboże.Więc wychodzi na to że stodoła nie jest zła i nieopłacalna.

Posted

Ja na twoim miejscu tylko to trochę kosztowna inwestycja ale bardzo fajny budynek taki niby hangar niby hala z konstrukcji stalowej .

Przykładowe Foty:

http://www.frisomat.com/Media/Gallery/Products/Ceptra/hangar%20prefabrique%20-%20industriebouw%20-%20prefab%20loods%20-%203.jpg

http://www.frisomat.com/Media/Gallery/Products/Ceptra/1-staalconstructie%20-%20industriebouw%20-%20hangar%20-%20ceptra.jpg

http://www.usinenouvelle.com/expo/hangar-polyvalent-en-f-p14392.html

http://www.usinenouvelle.com/expo/img/hangar-polyvalent-en-f-000025694-4.jpg

Posted

Ja posiadam stodołę stara i trzymam w niej zborze i słomę. Nowej bym nie postawił ze względów ekonomicznych i funkcjonalnych. Bo zborze lepiej trzymać w silosach pionowych. Kolejny minusem jest to że wg lekarza powiatowego zborze trzymane w stodole należy zabezpieczyć tak by nie dostawały się tam żadne gryzonie. W silosie zbożowym nie ma takiego problemu.

Maszyn w stodole trzymać nie należy. Stodoła służy do magazynowanie płodów rolnych. W przypadku pożaru ubezpieczalnia nie wypłaci odszkodowania gdy okaże się że była tam jakakolwiek maszyna. Takie mają prawo.

Posted

Do ,,Ojca'':exclamation:

No ja raczej myślałem o wybudowaniu stodoły murowanej z cegły. A ten hangar to raczrj nie na mój rozmiar.

Dzięki ,,przemo'' :exclamation:

Nie wiedziałem z tym ubezpieczeniem:(

Posted
No jasne to jest konstrukcja stalowa jak każdy inny budynek ściany zrobione są z blacho-dachówki jak się nie boisz pracy i masz smykałkę to poszukaj w okolicy takich budynków i sam mógł byś coś takiego skonstruować nie koniecznie z żelaza sąsiad przywiózł słupy betonowe ( słupy na których zawieszone są linie energetyczne) jak wymieniali w okolicy na nowe okrągłe to dał parę groszy i przywiózł kilka przyczep tego towaru w przyszłości ma stawiać wiatę na bele.
Posted
Może i nie jest ale za to jest dużo nowocześniejsze poruszanie się maszynami po stodole jest bardzo uciążliwe poprzez sochy a w takiej hali całą przestrzeń wewnątrz budynku jest wolna.
Posted
Nowe chale łukowe takie jak na dolnym zdjęciu są bardzo drogie. Kiedyś widziałem ogłoszenie hala sprowadzona z belgi o wymiarach 12x30m za 40 tyś. Moim zdaniem dla przetrzymywania maszyn tańszym rozwiązaniem jest taka stara hala niż stodoła bo koszty postawienia budynku o takich wymiarach będą na pewno większe.
Posted
Troche schodzimy na boczny temat.Bo zaczyna się robić porównanie.Ale wielkie dzięki dla ,,Ojca''. I mam nadzieje że ktoś jeszcze powie czy buduje się stodoły?
Posted

ja chce stawiać stodołe dużą żeby na zimę jak się troche bel odbierze to bd gdzie maszyny wstawić;)

Przeczytaj post numer 7 przema137.Tam pisze że maszyn się nie stawia.

• 7 months later...
Posted
piekne te stodoly ale kosztowne ja postawilem 3 lata temu stodole murowana z metalowa konstrukcja i duzymi przesuwnymi wrotami tz pary 6 m podwojne i drugi kaplet 4m 4,8 wys w wrotach to i kabajn wejdzie wymiary mojej to 35 na 13.5 m muj koszt wyniusl w 2009 r okolo 280 tys bruto minus vat gdyz jestem watowcem co dalo mi netto 220 tys i praktycznie je uzywam jako garaz cala slome i siano mam w starej stodole i na oborze sianokiszonki na dworzu nawet ciagnikiem nawroce bo nie ma zadnych slupow przy budowie nalezy pamietac o wzmocnieniu scian ja co 4 do 6 m wymurowalem belki zelbetonowe 60 x 60 cm i nie mam problemow ze cos peknie
Posted

a co do ogloszen kolegi to sie zgodze sam chcialem kupic z odzysku co puzniej sie okazalo mniala byc hala 15 na 50 m i byla ale tylko same belki do srecania po obliczeniu i dokupieniu blach na sciany i strop pluz wylanie plyty zbrojonej koszt wykalkulowalem na 200 tys z czego sama kastrukcja jest uzywana i jednym slowem z 50tys doliczysz transport robocizne i oblozenie stodoly i tak wyjdzie ci 200 tys

po drugie nie mamy dunskiego czy angielskiego klimatu tam przymrozki spadaja do minus 10 a unas nawet do minus 30 wiec taka metalowa latwo przepuszcza mroz wiec murowana jak najbardziej ja moge do konca listopada w swojej spokojnie przechowac ziemiaki

• 2 months later...
Posted
Nie zgadzam z wypowiedziami niektórych forumowiczów, że konstrukcja metalowa wiaty lub innego budynku jest aż tak kosztowna. Całą konstrukcję tzn. kratownicę, słupy podporowe i płatwie hali 10 m na 18 m można nabyc w cenie 20 - 22 tys pln. przystosowaną do pokrycia lekkiego tzn blachą trapezową. Cena finalna zależy głównie od tego, czym chcemy obłożyc ściany, czy mają byc okna, świetliki itp. Moim zdaniem to na dzień dzisiejszy najlepsze rozwiązanie.
Posted
Cenowo strasznie drogo... zależy co kto by w takim czymś miał robić, czy temp. ma być powyżej zera czy może spaść poniżej zera, Ja mam stodołę w której mam jeszcze oborę, bardzo sobie chwalę, praktycznie każde wole miejsce mam zagospodarowane ;) i zwróćmy uwagę na to że teraz raczej już tego budownictwa się nie praktykuje, obora oddzielnie, słoma oddzielnie, zboże oddzielnie ;) a kiedyś wszystko w jednym co też ułatwiało sprawę ;) chyba że są to duże ilości to wiadomo że nie da się już tego połączyć razem ;)
Posted
ja tez mam w jednym budynku u tescia i chlewnie i miejsce do robienia paszy i obore, wszystko w jednym, same klitki i mnie &uj strzela bo jak bym chciał coś zrobić to pełno ścianek do wywalenia a na ta chwilę nawet nie ma jak wyciągu do obornika założyć, dlatego w przyszłości cała stodoła pojdzie na boxy na buhaje a w starym budynku paszarnia z prawdziwego zdarzenia i cielętniki.
Posted
Ja mam budynek z sypalnią na górze (ok. 45t tam wejdzie) i śrutownikiem na dole (bardzo ułatwia życie) + boksy na buhaje i świnki mam osobno w dwóch kompleksach. Dodatkowo garaże pod sypalnia obok pomieszczenia do przygotowania pasz. Stodoła osobno, a silosy na tyłach (jeden na 50t i dwa mniejsze po 15t).
Posted
Masz rację, wszystko też zależy od wielkości hodowli ;) jak ktoś ma niedużo to spokojnie sobie poradzi ale jak już więcej to już problem ;) nikt ręcznie przecież tyle nie będzie robił i trzeba będzie poszukać jakiś mechanicznych rozwiązań a jak jest mało miejsca to wiadomo już są problemy ;) sam wiem co to znaczy ;)