student18 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Ja niestety nie mam stodoły kiedys miałem ale w przyszłości planuje postawic taką murowaną z pustaków 10*6. Jak myślicie ile mnie to bedzie kosztowało??? planuje na dach położyc blache . Quote
VoYtek8 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Ile to będzie kosztowało to sam policz, dodaj koszt pustaków i innych materiałów + robcizne. Na dach tylko blacha, nie ma nic lepszego i tańszego. Pozdrawiam Quote
bartek1390 Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 ja mam stodołę wymieniłem jej niektóre wrota na rozsuwane kilka zamurowałem ciekawym rozwiązaniem są nie dużych rozmiarów silosy jak BIN które można postawić ja mam 4 i jeszcze pszenicę na klepisku Quote
bardzomalorolny Posted February 25, 2013 Report Posted February 25, 2013 Ja też mam stodołę, ale w ciągu budynków tzn stodoła wraz ze stajnią i starym domem. Stary dom mam zamiar przerobić na stajnię, a stodołę powiększyć, czyli jeszcze dobudować. A u mnie na wsi to przy każdym podwórku, na którym jest stajnia jest i stodoła, a silosów jeszcze nie ma. 2 lata temu stodołę budował mój wujek, tzn połączoną ze stajnią i garażem na ciągnik, ale nie wiem ile to mu wyszło. Przeważają stodoły z cegły, aczkolwiek zdarzają się z desek. Quote
bartek1390 Posted March 2, 2013 Report Posted March 2, 2013 zależy do jakich celów Ci potrzebna ta stodoła no bo jak do słomy to jak wyżej koledzy pisali jakąś metalową a jak do zboża to lepiej ceglaną Quote
kubusjettaII Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 zależy do jakich celów Ci potrzebna ta stodoła no bo jak do słomy to jak wyżej koledzy pisali jakąś metalową a jak do zboża to lepiej ceglaną jak do zboża to myślę że taniej wyjdzie kupić silos Quote
jamar wykonawca Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 Witam, zajmuję się budowlanką w rolnictwie, i z tego co się zorientowałem po wpisach to taka przebudowa stodoły o jakiej piszesz, wymaga postarania się o pozwolenie na budowę, bo sporą rozbudowę planujesz zrobić i jeszcze zmienić przeznaczenie obiektu przy okazji. Samo zgłoszenie do starostwa obawiam się że może nie wystarczyć. Musiał by być zrobiony projekt na taką rozbudowę, bo na pewno będziesz musiała wykonać fundamenty pod tą rozbudowę. Quote
sylwia Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 a ile będzie kosztować taka przeróbka orientacyjnie ? Quote
jamar wykonawca Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 to zależy, bo jak ktoś pisał wcześniej, jakiś szkic by się przydał, bo tak to przypomina wróżenie z fusów kawy, ale sądzę że to może być tak, z 2-4 tys za jakiś projekt, trochę fundamentów i roboty ziemne - 15-30 tys, ściany murowane, gazobeton, silka, 25-35 tys, dach z przeróbką 40-60 tys, to tak ogólnie, więc to daje szeroki przedział pomiędzy 80 a 130 tys. Czy taniej czy drożej, to zależy od tego co tak na prawdę chce się mieć, bo dochodzi jeszcze posadzka, 15-30 tys., więc sama widzisz, musi być chociaż skromny, ale jako-taki plan. Może znajdziesz kogoś kto powie że z materiałami to zrobi za 20 tys. ale może to przypominać bajkę "sąsiedzi" a nie oborę. Quote
specrolnik Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Fajna opcja na ochronę maszyn, słomy, materiałów budowlanych itp. to wiaty użytkowe. Można je kupić w dowolnej długości i nie potrzeba pozwolenia. http://agrotunele.pl/abriclair/http://agrotunele.pl/abriclair/ Quote
pawelxy1 Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Adams ja np mam stodołę 30letnią i nadal w niej przechowuję ziarno i słomę/siano. Mój sąsiad ma także stodołę i chyba wszyscy we wsi;d Quote
Recommended Posts