Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tak naprawdę przyczyn może byc bardzo wiele:

Brak aktywności fizycznej;
Nieprawidłowe odżywianie;
Stosowanie używek i nadużywanie leków;
Otyłość;
Wrodzone anomalie;
Zwyrodnienia kręgosłupa;
Stany zapalne;
Choroby nowotworowe;
Urazy;
Nierównomierne rozkładanie ciężaru i przeciążenia;

Sam miałem problem z właśnie nierównomiernym rozkladaniem ciężaru i przeciążeniami Pomogły ćwiczenia w gabinecie rehabilitacji. 
Posted
Ojciec czas nas rozkłada, im później tym dla nas lepiej. Pamiętać trzeba że otyłość to dodatkowe kilogramy które kręgosłóp dźwiga, nie prawdą jest że tylko fizyczni cierpią z powodu bólu kręgosłupa. Długotrwała jedna pozyzja siedząca czy leżąca prowadzi do odczucia bólu, jest to znak jaki wydaje nam nasz organizm że musimy coś zmienić w swojej pozycji. Człowiek był dostosowany do życia w różnorodności ,nie tylko ułożeniu kręgosłupa (pozycji) ale i odżywiania, a cywilizacja ta powiedzmy od wieku (100 lat ) doprowadziła nasz organizm do monotonności, a to objawia się min. bólem i powinniśmy ten ból odebrać jako organizm domaga się zmian. Troche inaczej jest z urazami czy predyspozycjami genetycznymi, W rolnictwie dźwiganie na zgiętym kręgosłupie i wyprostowanych rękach robi przeciążenia największe. powoduje to wytarcie elementów kręgów i nacisk na nerwy co skutkuje bólem. Mnie pierwszy raz dotkną uraz kregosłupa podczas podniesienia i pójścia z garem zupy 50 L do brzegów pełnym, wiadomo wrzątek, możliwość wychlapania więc na prostych rękach, przy kładzeniu powolnym przed drzwiami poczułem rozrywajacy ból w dolnym odcinku kręgosłupa i walczyłem żeby nie wpaść twarzą do zawartości. ( nie chciało mi sie czekać na drugą osobe) Drugi uraz to jak łapałem ok. 50 kg świnie , na moje nieszczęście złapałem ją za ucho padając na kolana a ona na wyciągniętej mojej ręce przekęciła mnie do tyłu, masakra jaki ból. 3 uraz tak poważny miałem żucając worami z kuku, ponad 100 ton , ponad 2 000 sztuk ? Samo wiązanie sznurków to pocięte ręce, palce miejsce w miejsce. A pole i świnie cza było obrobić.... A orka ? bida była dostosować się do siedzenia w traktorze , a i na stojąco , bokiem na klęczkach by to 50 mth przetrwać. Szczęście mam mieć żone mgr. rechabilitacji, która doprowadziła mnie do tego że zapominam o prawdziwym bólu. Ból towarzyszy mi niemal codziennie i przyjąłem że tak mam być jak i wszystkim z wiekiem polecam przyzwyczaić się do bólu i reagować na niego bo to sygnał od organizmu że coś nke tak, To też nie tylko kręgosłup bo stawy skokowe. kolanowe, barkowe też dają popalić,. Teraz jeżdżąc na międzynarodówce ból też jest wszech obecny, najbardziej dokucza mi kręgosłup szyjny bo trudno jadąc leżeć albo go odciążyć unosząc, Bez tempomatu nke byłbym w stanie przelecieć tysiàca kilometrów czy trzech tysięcy niemal od kopa a trasy 2 tyś. do 2,5 tyś bywają tkzw. w 30 godzin. Z upływem czasu do bólu powinniśmy się przyzwyczaić , mój dziadek 98 lat ojciec 89 lat powtarzali że jak nie boli to źle a jak sie położyć to trudno wstać. ( Dziadek walczył w obu wojnach )
Posted

Trzeba badania robić, znajomego łupało w plecach, myślał że od roboty a się okazało że miał kamienie w nerce i tak mu ból promieniował aż do kręgosłupa

• 1 month later...
Posted

Brat ma przzepukline w dolnej części kręgosłupa, oczywiście rezonans dopiero to fachowo wykazał no i oczywiście prywatnie, bo neurolog nawet prywatnie stwierdził że rezonans jest zbędny i ten ból jest i będzie przepisał leki przeciwzapalne i nic po nich lepiej, to tyle z jego pracy. Zapisał się do centrum rehabilitacji, polecanej przez wiele osób w naszej okolicy. Szefem jest rehabilitant które ma spore doświadczenie, nie nastawia kręgosłupa "od ręki", przed wejściem do gabinetu bolące miejsce pracownicy rozgrzewają: lampami oraz prądem. Oczywiście wcześniej odbywa się konsultacja z opisami zdjęciami i wszystkim co jest do danego przypadku. Leczenie trwa długo, wiadomo jedno wstawienie nic nie da, trzeba się między zabiegami oszczędzać. Pomogło mu to bardzo, a wcześniej chodził do różnych innych po których bywało nawet gorzej.

• 4 weeks later...
Posted

Ja co jakiś czas funduje sobie jakiś masaż leczniczy lub relaksacyjny. A z kręgosłupem nie ma żartów trzeba zdiagnozować przyczynę bólu i leczyć bo jak się zaniedba to może być dużo gorzej. 

Posted

Jasne, że tak... niestety praca wykańcza. Masaż to dobry pomysł, ale tylko an jakiś czas. No chyba, że stać cie na to, żeby regularnie chodzić do fizjoterapeuty.

Posted

Tak, zgadza się masaż jest bardzo dobry. Ale trzeba udać się do dobrego punktu, brat i ja byliśmy już w wielu i na prawdę pracownicy niby mają papiery i doświadczenia ale "cisną" plecy na siłę. Dla kogoś kto ma już problemy jest to po prostu tragedia...

• 2 months later...
Posted

Mnie tak rwało w odcinku lędźwiowym, że w pewnym momencie nie mogłam wstać. Teraz chodzę regularnie na masaże i rehabilitację, bo po prostu przeciążyłam kręgosłup.

• 6 months later...
Posted

Też miałem z tym ogromny problem. Ciągła praca, zero odpoczynku dały mi popalić. Najgorsze jest to, że finalnie skończyło się na operacji, ale dzisiaj z perspektywy czasu jestem wdzięczny, że tak się stało, bo lekarz mówił, że gdyby nie operacja powikłania mogłyby rzutować na całe moje życie. Gdyby nie rezonans magnetyczny w pracowni  to nie dowiedziałbym się o tym, jak bardzo mój kręgosłup potrzebuje operacji. 

• 1 year later...
Posted

Ja osobiście gdy odczuwam ból kręgosłupa korzystam z usług profesjonalnego masażysty - HP Punkt zdrowia Łukasz Zastępski i mogę serdecznie polecić. Świetna jakość wyklonowanych usług i przystępne ceny.

• 2 weeks later...
  • 11 months later...
Posted

Trzeba się najpierw dowiedzieć co jest przyczyną bólu, skąd pochodzi, może promieniuje z innej części kręgosłupa. Podstawa to rezonans, bo po co masaż jak nie wiadomo od czego ból? i czy będzie dobrze wykonany jesli nie wiadomo?

• 2 weeks later...
Posted

Wiesz, mam magistra fizjoterapeute w domu. Poważne dolegliwości wymagają obrazowania, ale doraźny masaż czyni cuda i nie szkodzi. Moja żona ma też wiele kursów z medycyny chińskiej, a tam masaż to jak u nas aspiryna na wszystko i codziennie. Masz punkty które odpowiednio masując odblokowują.

Do tego homeopatia, i inne .

Sam jestem ostrożny co do takich metod, ale doświadczyłem działania.

• 1 year later...
Posted

No niestety ale rolnicy bardzo czesto nie dbaja o siebie i potem to odbija się mocno na ich zdrowiu. Kręgosłup łatwo można zepsuć, bardzo trudno jest go potem naprawić. W wielu przypadkach zachodzą nieodwracalne zmiany i pozostaje długa oraz żmudna rehabilitacja.

Tak więc bole takie dobrze jest skonsultować z lekarzem ortopedą oraz rehabilitantem. Daję tutaj namiar na przychodnię w Niepołomicach, do której można zapisać się do takiego specjalisty https://rcmniepolomice.pl/