Jump to content

Recommended Posts

Posted
Czy jajka kury Czubatki miniaturki cieszą się jakimkolwiek zainteresowaniem i czy ktokolwiek mógłby je kupić? (To nie oferta sprzedaży tylko pytanie czy na świecie są ludzie w ogóle chętni na tak małe jajka) Jeśli tak to po jakiej cenie byście sugerowali, lub powiedzieli o jakiś skupach takich jaj czy coś takiego. Dziękuję za wszelką pomoc, dopiero zaczynam hodowlę kur.
Posted

Jeśli masz rasowe kury (podaj konkretną rasę lub najlepiej podeślij jakieś zdjęcia) to oczywiście, że na takie jajka jest zbyt. Jest duże zainteresowanie jajami od kurek różnych ras jeśli są to kury czystej rasy. Swoich zwolenników mają też kury powstałe z krzyżowania ze sobą różnych ras. To nie jest tak, że takie kury są nieopłacalne tylko musisz pamiętać, że po pierwsze one niosą się tylko przez pewien czas w roku (nieśność takich kur jest o wiele niższa od nieśności kur "niosek"). Nie wiem jakie konkretnie kury masz na myśli, ale są czubatki i czubatki. Za jajka od niektórych z nich ludzie życzą sobie nawet powyżej 5-6 zł od sztuki i jeśli są to ptaki wystawowe to takie jajka bez problemu znajdują klientów w oka mgnieniu. Podobnie rzecz ma się z pisklętami czy też osobnikami dorosłymi. Wszystko zależy od klasy ptaków jakie posiadasz. Uwierz mi, że OLX pełne jest ogłoszeń kur jakie zapewne posiadasz tylko być może nie wpisałeś prawidłowo rasy której szukasz. Czubatki występują w wielu odmianach barwnych i pod różnymi nazwami. Są białoczuby (czasami z dopiskiem holenderskie), czubatki polskie bezbrode, czubatki polskie brodate, czubatki trójbarwne, czubatki wielbłądzie, czubatki staropolskie itd. Musisz wiedzieć co konkretnie posiadasz w podwórku, a wtedy będzie Ci łatwiej manewrować w temacie jajek i ich ewentualnej sprzedaży.

Posted

Wydaje mi się że jest to Czubatka Miniaturka bo jest mała i znosi małe jajka o wadze około 30 g, ale nie zdziwię się jeśli okaże się że to inna rasa bo w identyfikowaniu kur jestem żółtodziobem. Przesyłam zdjęcie. (To coś co jest za kurą to kawałek koguta, którego rasy nie można zidentyfikować bo ma wyrwane pióra na ogonie)