Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie!

Myślę, że temat jak najbardziej na topie, w czasach gdy paliwo diesel'a jest tak drogie. Jestem ciekaw czy ktoś z was próbował, a jeśli tak, to jak się na tym jeździło? ;)

Pozdrawiam z mroźnej Wlkp ;)

Posted

Czytałem o gościu, który do robienia paliwa używał metanolu i wodorotlenku potasu (w postaci granulek lub płatków), zamiast ekstryfikatora - beczki kilku rurek lub nawet zwykłego garnka, no oczywiście oleju z rzepaku własnoręcznej produkcji. Chwalił się, że z 1h otrzymuje 100 litrów, a koszt 1 litra to tylko 60 gr. Jak wiadomo ile w tym prawdy, ile przechwalania tego nie wiem ;] Poza tym robienie własnego paliwa jest chyba nielegalne prawda?

Posted
Aby to wszystko dobrze wychodziło, tzn się opłacało trzeba mieć tani surowiec. Z te 60 gr to ledwie co wystarczy albo nawet braknie na podprodukty do wytworzenia paliwa. To się opłaca takim osobom, które mają dostep do oleju roślinnego. Mój znajomy ma cukiernie, ma dużo odpadów w postaci starego oleju do pączków. Taki olej spokojnie nadaje się na przerobeinie- zraktyfikowanie na olej napędowy, leje go do zetora i śmiga, aż miło.
Posted

co o tym myślicie

"Jak się okazuje wyprodukowanie paliwa w gospodarstwie rolnym to nic trudnego. Przekonał się o tym rolnik z woj. dolnośląskiego.

"

moim zdaniem to absurd :D

kolega wyżej chyba o tym pisał ?

Posted

co o tym myślicie

moim zdaniem to absurd :D

kolega wyżej chyba o tym pisał ?

Tak dokładnie o tym przypadku :D No ale skoro napisali o nim w gazecie' date=' to chyba musiało to paliwo działać :P

Gdyby to było takie oczywiste proste i tanie to stosował by to każdy. Musi być w tym jakiś haczyk .

No haczyk jest taki, że produkcja własnego paliwa jest nielegalna, ponieważ narażamy na straty nasz kochany Skarb Państwa :D