jacob Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 Witajcie! Myślę, że temat jak najbardziej na topie, w czasach gdy paliwo diesel'a jest tak drogie. Jestem ciekaw czy ktoś z was próbował, a jeśli tak, to jak się na tym jeździło? Pozdrawiam z mroźnej Wlkp Quote
przemo137 Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 Ja nie próbowałem ale za to inni próbowali mieszać roślinny jadalny i opałowy. Co z tego wynikło mówić chyba nie muszę Quote
Ojciec Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 U nas mieszał gościu olej napędowy z roślinnym raz waliło frytkami a dwa sprzęt po pewnym czasie nie chciał chodzić zamuliło filtry . Quote
johhny Posted February 3, 2012 Report Posted February 3, 2012 Czytałem o gościu, który do robienia paliwa używał metanolu i wodorotlenku potasu (w postaci granulek lub płatków), zamiast ekstryfikatora - beczki kilku rurek lub nawet zwykłego garnka, no oczywiście oleju z rzepaku własnoręcznej produkcji. Chwalił się, że z 1h otrzymuje 100 litrów, a koszt 1 litra to tylko 60 gr. Jak wiadomo ile w tym prawdy, ile przechwalania tego nie wiem ;] Poza tym robienie własnego paliwa jest chyba nielegalne prawda? Quote
Kronel Posted February 3, 2012 Report Posted February 3, 2012 Aby to wszystko dobrze wychodziło, tzn się opłacało trzeba mieć tani surowiec. Z te 60 gr to ledwie co wystarczy albo nawet braknie na podprodukty do wytworzenia paliwa. To się opłaca takim osobom, które mają dostep do oleju roślinnego. Mój znajomy ma cukiernie, ma dużo odpadów w postaci starego oleju do pączków. Taki olej spokojnie nadaje się na przerobeinie- zraktyfikowanie na olej napędowy, leje go do zetora i śmiga, aż miło. Quote
Guest jarki Posted February 4, 2012 Report Posted February 4, 2012 co o tym myślicie "Jak się okazuje wyprodukowanie paliwa w gospodarstwie rolnym to nic trudnego. Przekonał się o tym rolnik z woj. dolnośląskiego. "moim zdaniem to absurd kolega wyżej chyba o tym pisał ? Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 Gdyby to było takie oczywiste proste i tanie to stosował by to każdy. Musi być w tym jakiś haczyk . Quote
johhny Posted February 7, 2012 Report Posted February 7, 2012 co o tym myśliciemoim zdaniem to absurd kolega wyżej chyba o tym pisał ? Tak dokładnie o tym przypadku No ale skoro napisali o nim w gazecie' date=' to chyba musiało to paliwo działać Gdyby to było takie oczywiste proste i tanie to stosował by to każdy. Musi być w tym jakiś haczyk . No haczyk jest taki, że produkcja własnego paliwa jest nielegalna, ponieważ narażamy na straty nasz kochany Skarb Państwa Quote
Recommended Posts