Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na likwidację jeżyny? Na nieużytku rolnym rozsiała się na ok 1a. Wstępnie rozpoznałem sprawę i wiem, że jeżyna jest ciężka do likwidacji. Prośba o wsparcie.

Posted

co masz ciężkiego na 1 a ??? Rękawice , siekiera i jedziesz na kupki a później palisz to . na hektary to dobry mulczer i wystarczy

podczas pisania "zjadło" mi 0. mam 10a może nawet odrobinę więcej tych jeżyn. Zastanawiałem się nad jakimś hebicydem ale przed opryskiem wolałem skonsultować sprawę - być może ktoś miał podobny problem. Myślałem nam mulczerem czy nawet ręcznym wyrywaniem jeżyn ale obawiam się, że większość odrośnie. 

Posted

koledzy, oprysk okej, ale jest ale. Trzeba to sprzątnąć - mulczerem zrobi ale jest to tak mała działka że na uwrociach dużo zostanie przejechanych a nie rozdrobnionych. a jak to uschnie to będzie ciężej ręcznie posprzątać,.

10 a to najlepiej zrobić ręcznie, jest to mała powierzchnia dla porównania powiem wam że ja w zeszłym roku sprżątałem prawie 2.5 ha ręcznie 30 letnich brzóz i ostrężyn też tam było. zajęło mi to 6 tygodni , także takie 10 a to sie wciąga nosem. Jest taka reguła, najpierw sprzątasz albo ręcznie albo mulczer a później czekasz , jeśli do jesieni, przymrozków to sie opuści to oprysk a jeśli nie to czekasz aż sie zazieleni mniej więcej do maja następnego roku i wtedy randap walisz w dawce z przed '89 roku. Ja pryskałem w połowie maja ale potraktowałem to saletrą by sie dobrze zazieleniło. Po dwuch tygodniach posiałem gryke i jest czyściutka.

• 2 weeks later...
Posted
Panowie dziękuję za wszystkie rady. Dziś po wielu próbach ręcznego wykrywania zaoralem pole. Jezyny maja strasznie grube korzenie. Pole potem zabronowalem żeby wyciągnąć cześć korzeni. Od jutra zaczynam ręcznie wyrywać. Mam nadzieję że większość zostanie zniszczona. Co do oprysku to rozmawiałem z sąsiadami którzy mieli podobny problem i roundop im nie rozwiązał problemu a jedynie spowolnić ich wzrost
  • 10 months later...
Posted

Na jeżyny glifosat nie działa. Zastosuj Fernando Forte 300 EC. Jeżeli masz jeszcze chwasty jednoliścienne możesz opryskać także glifosatem. Ale nie mieszaj obu preparatów. Glifosatem możesz opryskać po godzinie od oprysku Fernando Forte 300 EC. Nie odwracaj kolejności oprysków. Pozdrawiam!