Tomal Posted August 7, 2019 Report Posted August 7, 2019 Witam wszystkich forumowiczów. Kilkanaście lat temu mój ojciec oddał w dzierżawę facetowi kawałeczek pola a dokładnie 29ar. Żadnej umowy nigdy nie było,ot takie przyzwolenie aby sobie uprawiał. Na dzień dzisiejszy to ja zostałem właścicielem danej działki i chciałbym to uregulować prawnie, tzn spisać stosowną umowę. Dodam, iż ojciec nigdy nie żądał od faceta jakiejś zapłaty. Kilka razy raptem zapłacił podatek i to wszystko.. Ja już takim dobrym wujkiem nie mam zamiaru być. Posiada ktoś może wzór umowy jaki najlepiej spisać? No i ile powinienem żądać za dzierżawienie tych 29 arów? Dziękuję z góry za pomoc Quote
Vademecum Posted August 7, 2019 Report Posted August 7, 2019 na co ci wzór ? Nie potrafisz wpisać danych bez róbryczek i podpowiedzi ?Piszesz dane właściciela jako wydzierżawiający i dane dzierżawcy jako użytkownika.dalej opisujesz przedmiot dzierżawy , na ile czasu - przeważnie 10 lat. Ustalasz czynsz - za dzierżawe przeważnie z dołu. Zaszczegasz sobie źe jeśli dzierżawca nie będzie wykorzystywał działki wg. dobrej praktyki rolnej albo innych celów niż rolne to automatycznie ta umowa jest nieważna.Dobrze zawżeć umowe bo po 30 latach dzierźawy na gębe wg prawa działka przechodzi na własność użytkownika ! no poprzez sąd. Czynsz w zal. od ziemi ale.za taki skrawek moźezz dostać 100 - 300 zĺ Quote
Tomal Posted August 7, 2019 Author Report Posted August 7, 2019 na co ci wzór ? Nie potrafisz wpisać danych bez róbryczek i podpowiedzi ?Piszesz dane właściciela jako wydzierżawiający i dane dzierżawcy jako użytkownika.dalej opisujesz przedmiot dzierżawy , na ile czasu - przeważnie 10 lat. Ustalasz czynsz - za dzierżawe przeważnie z dołu. Zaszczegasz sobie źe jeśli dzierżawca nie będzie wykorzystywał działki wg. dobrej praktyki rolnej albo innych celów niż rolne to automatycznie ta umowa jest nieważna.Dobrze zawżeć umowe bo po 30 latach dzierźawy na gębe wg prawa działka przechodzi na własność użytkownika ! no poprzez sąd. Czynsz w zal. od ziemi ale.za taki skrawek moźezz dostać 100 - 300 zĺ Dziękuję za odpowiedź. Myślałem, że taka umowa musi zawierać jakieś specjalne elementy. 100-300 zł miesięcznie czy rocznie? Przepraszam za głupie pytanie, ale kompletnie jestem zielony w tych sprawach.. Quote
Vademecum Posted August 8, 2019 Report Posted August 8, 2019 kolego, raz w roku zbierasz z pola i raz wroku po żniwach bierzesz kase za wydzierżawienie. Dobrze żebyś sam płacił podatek. Taka umowe możesz przedstawić w gminie i urzędnik potwierdza podpisy stron , taka umowa jest ważna prawie jak notarialna ale wtedy podatki gmina kaźe płacić dzierżawcy, uważam źeby to pominąc i sam płać podatek. Quote
Tomal Posted August 8, 2019 Author Report Posted August 8, 2019 Dzięki śliczne za wyczerpującą odpowiedź, pozdrawiam. Quote
Recommended Posts