Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich 

To mój pierwszy post. 

Potrzebuję pomocy , podpowiedzi... Sytuacja przedstawia się następująco. 

Jakieś 20 lat temu rodzice przepisali na mnie gospodarstwo. Obecnie jest 10 ha , budynki typu Obora (1960r) 25m x 15m ; Stodoła wymiary podobne, garaż 13x10 , jakiś spichlerz , wiata....

Ze sprzętu jest kombajn 1990r Bizon, Ciągnik john deere chyba 75 kM, Ferguson  i osprzęt taki podstawowy. a i prasa Sipma z224 , chyba do remontu. 

Ja mam 40 lat i gospodarstwem nigdy się nie zajmowałem, pomagałem ale głównie przy pracach fizycznych wysiłkowych. Rodzice przepisali , ale cały czas gospodarzyli. Ja od zawsze na etacie a ostatnie 5 lat działalność gospodarcza. 

Teraz przyszedł czas że ojciec zaczyna się przyznawać do tego że nie daje już rady. 

Szukam więc pomysłu co zrobić. Nie chcę tego sprzedać , bo rodzice by się załamali. Oddać to w dzierżawę .... niby można ale jednak chyba ojciec tego nie zniesie dobrze , zwłaszcza że działki są przy samym domu w którym mieszkają rodzice. 

Szukam pomysłu jak zacząć być rolnikiem.... czasu nie będę miał tyle żeby być rolnikiem na 100% bo działalność pochłania większość , ale może jest jakiś sposób by tym rolnikiem zostać nie poświęcając kilku lat na naukę.... 

co możecie doradzić .....

• 3 months later...
Posted

Ciężko stwierdzić, praca rolnika, to tak naprawdę po części praca biznesmena. Przecież oprócz tego, że trzeba coś wyhodować, to trzeba też analizować to na co jest zapotrzebowanie na rynku.

Posted

Pozwól ojcu sprzedać to co po nim zostało zapracowane i niech za ten wieloletni trud przyjmie pieniądze. Ty jako nigdy nie pracujący na roli wesprzyj rodziców szacunkiem i miłością a na pewno z latami pieniądze wrócą do ciebie. Ogłoś to wszem i wobec a los będzie ci milszy i lepszy. Z 10 ha ziemi bez doświadczenia i chęci zrujnujesz sobie i ojcom życie a nawet wpadniesz w długi i chorobę.

Posted
Skąd żeś się urwał kolejarz,ojciec w pocie czoła upracował na maszyny i budynki A Ty mu karzesz wszystko wysprzedać i jeszcze ma się z tego cieszyć????Chłopak chce się uczyć gospodarowania i szuka podpowiedzi .Mam mniej ziemi niż on i jest to moja odskocznia, hobby A zarazem trochę grosza wpadnie.Wracającdo tematu to tylko produkcja roślinna ,bo najmniej pracochłonna ,co nie znaczy że można ją zaniedbywać
Posted

urwał, nie urwał ale taka prawda. Jeśli chciałbyś żyć z tych 10 ha to będziesz dziadem do końca życia. Ja zaczynałem od 2.2 ha - zarabiałem w handlu , sprzedałem to , wziołem od ojca 14,5 , teraz mam 55 ha i jest z tego tyle ile uratowaĺem reszte zdrowia , nie sprzedam tego choć z 5 ha były by pod budowe, W miesiąc na międzynarodówce mam z przeładunkami 8 tysi a z gospodarstwa nie licząc amortyzacji 20 tysi więc na dobrą sprawe zero ! Bieganina , w smarach, kurzu upale i g.... z tego.

Na jesień robiłem dół silnika w 1614 i głowice, jedynie tłokķw nie ruszałem - przy okazji przedni sworzeń Roboty 4 dni, a przygotówka 2 tygodnie z czekaniem, kasa części niecałe 2 tysie, ale jakbym chciał za to zapłacić to czaby z 5 koła - kto mi to zwróci ?

Odkręcił sie korek technologiczny na wale korbowym.... szlif wału 500 zł. ale musiaĺem zrobić prawie 200 km zeby przywieźć gwintownik i narzynke 33 mm x 1.5 . nie byłem wstanie wkręcić nowych korków a akurat wypadĺ weekend i nie chciaĺem czekać na wysyłke . tych kosztów nie licze.

a i pękło mi ramie od podnośnika na wielofrezie 415 zł nomen omen tydzień później pękło mi w mf 255 tosamo w tym samym miejscu jakby sie zmówili. Robota nie zapłacona !!!

• 1 month later...
Posted

Zasiej kukurydzę lub pszenicę. I tak musisz wynająć większość sprzętów więc pewnie wyjdziesz z niewielkim zyskiem..

Bizona niech sobie ojciec lepiej sprzeda bo dużo kosztów generować będzie..