stephan Posted August 16, 2019 Report Posted August 16, 2019 No właśnie w jaki sposób można oszczędzać w dobie wysokiej, szalejącej wręcz inflacji? A podobno wkrótce ma być jeszcze drożej. Quote
Vademecum Posted August 16, 2019 Report Posted August 16, 2019 szalejącej inflacji to ty kolego nie znasz, a dlaczego chcesz oszczędzać w pogłębiającej się inflacji? Na inflacji trzeba zarabiać !!! Jeśli oszczędzaniem nazywasz zbieranie pieniędzy i trzymanie ich to uwierz że tracisz a nie zarabiasz.Nasza partia rządząca kupuje głosy w postaci datków 500+ a to napędza inflacje i było to do przewidzenia a przebieg pogody dopełnił upadek złotego. Quote
DziałalnośćPozarolnicza Posted August 18, 2019 Report Posted August 18, 2019 Jakiej szalejącej inflacji? Wskaźnik inflacji na VII 2019 wynosi 2,90%. Przypominam, że jest to wskaźnik roczny. Ten poziom ma wartość umiarkowaną. Nie wiem co ma oszczędzanie do inflacji. http://dzialalnoscpozarolnicza.pl/ pozdrawiam,Krystian Blachnik Quote
zabekprk Posted August 20, 2019 Report Posted August 20, 2019 Inflacja to spory problem i moim zdaniem jest znacznie wyższa niż podają to oficjalne wskaźniki takie jak te z GUS-u. Ceny wszystkie poszły dosyć wyraźnie w górę i gdybym miał obstawiać, to obecnie mamy inflacje na poziomie 5 do 8% - i to w wariancie optymistycznym.Jak oszczędzać? Nie jest to taka prosta sprawa, jakby się chciało aby była.Jedną z łatwiejszych opcji są konta oszczędnościowe. Polecam w związku z tym sprawdzić jeszcze tutaj pod linkiem: https://www.tanie-konto.pl/ranking-kont-oszczednosciowych/Witryna na której można znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu. Quote
Vademecum Posted August 20, 2019 Report Posted August 20, 2019 tja, konta oszczędnoścjowe... a jak myślisz z czego banki żyją ? Quote
crazy333 Posted August 23, 2019 Report Posted August 23, 2019 Ja mam dwa takie konta, na tym się nie da zarobić, pieniądze po prostu sobie leżą i jakiś grosz z tego jest, ale dosłownie to jest grosz. A czym większa kwota tym mniejszy procent zysku tak to jest skonstruowane Wiec to nie prawda że im więcej na lokacie tym więcej zarobisz... Quote
Wlodzim Posted August 27, 2019 Report Posted August 27, 2019 Też się zastanawiam, co by tu zrobić, żeby trochę chociaż przyoszczędzić. A kontom oszczędnościowym kompletnie nie ufam. Quote
greengrass Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 Szczerze mówiąc, nie widzę, jak zaoszczędzić pieniądze. Wszystkie pieniądze przeznaczane są na płacenie rachunków i kupowanie jedzenia. Jestem bardzo zdruzgotany, naprawdę ciężko jest żyć swoim życiem, kiedy wszystko, co robisz, to po prostu istnieć. Słyszałem, że handel może przynieść ci trochę pieniędzy ... Właściwie nie mam nic do stracenia, więc może spróbuję. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Rozważam, aby ta firma zaczęła od: https://www.instaforex.com/reviews_forex_traders, opinie wydają się dość uspokajające. Quote
Tomek430 Posted January 23, 2020 Report Posted January 23, 2020 Aż wierzyć się nie chce jak 500+ zamydliło ludziom oczy... Quote
Mateusz Martewicz Posted June 17, 2020 Report Posted June 17, 2020 Obronić się przed inflacją można w pewnym stopniu inwestując. Jeśli ktoś się zna na temacie to w niedowartościowane akcje,a jeśli jest się laikiem trzeba szukać jakichś prostszych sposobów jak np. inwestycja w mieszkanie choć może nie teraz,bo prawdopodobnie w dobie kryzysu ceny spadną. Dobrym sposobem na choć częściową ochronę kapitału jest też instalacja fotowoltaiczna,która co miesiąc lub co dwa zależy kto jak płaci za prąd generuje oszczędności w rachunku za prąd Quote
Tuzon Posted August 1, 2020 Report Posted August 1, 2020 Odkładam na konto oszczędnościowe co miesiąc tą samą kwotę. Gdy mam już powiedzmy 1000zl zakładam lokatę. Gdy wrócę do pracy z macierzyńskiego chciałabym otworzyć nowe konto bankowe i tam odkładac systematycznie pieniądze dla dziecka z 500+, pieniędzy od dziadków w prezencie, zwroty z podatków itp. Kiedyś wydawałam każde pieniądze, które mialam, przeważnie na ubrania, których potem pozbywalam się workami, dlatego kocham minimalizm bo okazuje się, że naprawdę mam w czym chodzić i nie potrzebuje 10 pary dżinsów czy 20 bluzki. Kilka porad o planowaniu budżetu domowego jest tutaj: coupondojo.com/pl/blog/16-jak-planowac-budzet-domowy-i-oszczedzac-pieniadze Quote
Vademecum Posted August 1, 2020 Report Posted August 1, 2020 przy tych stopach proc. przy tej inflacji nic bardziej frajerskiego jak trzymać pieniàdze w banku ( nie mam zamiaru obrażać!) Kup cokolwiek co łatwo sprzedać. Quote
zabekprk Posted August 27, 2020 Report Posted August 27, 2020 A czy warto obecnie inwestować w waluty obce? Zastanawiam się, aby nie trzymać całego kapitału w jednej walucie: z oczywistych względów. Quote
Halifaxx Posted August 27, 2020 Report Posted August 27, 2020 A czy warto obecnie inwestować w waluty obce? Zastanawiam się, aby nie trzymać całego kapitału w jednej walucie: z oczywistych względów.Wysoka inflacja bierze się z wykle z niskich stóp procentowych. Nie jest to zawsze reguła, ale jeden z istotniejszych czynników. Niskie stopy procentowe oznaczają, że nie opłaca się inwestować w np lokaty czy konta oszczędnościowe.Co można zrobić? Inwestować w giełdę, inwestować w nieruchomości bądź metale szlachetne.Warto również zainteresować się walutami obcymi, ale nie kupowanymi za pośrednictwem kantorów, ale np na rynku forex, gdzie spready są na bardzo niskim poziomie.Jeżeli szukasz edukacji z tego zakresu to na youtube jest sporo filmików. Warto również śledzić blogi czy vblogi jak https://smarttrader.pl/ Quote
Recommended Posts