Ojciec Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 Witam wszystkich, interesują mnie budynki gospodarcze, wyposażenie oraz przetrzymywanie pasz i płodów rolnych u naszych sąsiadów zza granicy min Niemy, Wlk Brytania i inne. Jeżeli ktoś z was lub waszych znajomych czy też rodziny mieszka, pracuje bądź wyjeżdża za granicę to prosił bym was o jakiekolwiek zdjęcie może uda się coś podpatrzeć naszych sąsiadów i usprawnić działanie naszych gospodarstw z góry dziękuje za zaangażowanie i mam nadzieję na ciekawe zdjęcia.Pozdrawiam Ojciec. Quote
przemo137 Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 Znajomy był ale z drugiej granicy wschodniej. Zawsze myslałem że jest tam gorzej ale nie widziałem, że aż tak . Zborze przetrzymywane jest pod chmurką na pryzmach. Wierzchnia cześć zboża wypuści kiełki i przerośnie utworzy się taka 30cm skorupa która nie przepuści wody na niższe warstwy. U nas już dawno jest to nie praktykowane a tam jednak tak. Quote
Kronel Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 Nigdy nie byłem w takim gospodarstwie ale najbardziej zainteresowały mnie gospodarstwa rolne w Holandii i Danii. Wszystko tam wygląda na dobrze ułozone, zmechanizowane, czyste i estetyczne. Ale nie o tym chciałem pisać. Standardem tam jest charakterystyczne budownictow: Dom połączony z oborą stodołą. Większość gospodarstw bez względu na to czy hodują owce czy bydło tak własnie wygląda. U nas dawno już się od tego odeszło. To jest taka moja obserwacja, to co widać z drogi. Quote
Recommended Posts