dorota 5455 Posted September 5, 2019 Report Posted September 5, 2019 Hej wszystkim, Na wstępie pragnę zaznaczyć, że nie jestem rolnikiem, ale mam gospodarstwo /lekko ponad 4ha/, mam 21 lat i wydaje mi się, że już czas podjąć decyzję co z tym zrobić. Jak narazie ziemia jest dzierżawiona, a dom wynajmowany. Mimo wszystko wolałabym nie sprzedawać terenów, wpadł mi do głowy pomysł gospodarstwa ekologicznego, ale nie wiem czy to ma sens? Proszę, wypowiedzcie się,jeżeli warto w to iść to dajcie rady. Jakie maszyny są potrzebne w takim gospodarstwie, jak zdobywać chętnych na zakup produktów. Myślałam nad warzywami- rzodkiewki, sałaty i inne, no i może parę kurek, ale to już bardziej do własnego użytku na początku. Myślę że najszybciej zajęłabym się tym za 2 lub 3 lata, gdy już zrobię konkretne rozeznanie i dowiem się wszystkiego co potrzebne.Z góry dziękuję za odpowiedzi! Quote
Vademecum Posted September 5, 2019 Report Posted September 5, 2019 poczekaj na lepsze czasy, odłuż kasy nawet pare set tysi bo jednak nie czeka cie sielanka w rolnictwie nawet jak z boku to tak wygląda. Realizuj sie zawodowo, najlepiej za agranicą pl. Quote
crazy333 Posted September 11, 2019 Report Posted September 11, 2019 Ja nawet myślałem o tym żeby za granicą posiedzieć 5 latek, po 5 latach już masz pewną emeryturę tzn że dostaniesz i jest to 500 euro, w końcu drogą taki pieniądz nie chodzi jakby nie patrzeć, przemęczyć się ten okres a potem tutaj na spokojnie pracować i na stare lata dwie emeryturki TO nie żadna bajka znajomy tak już ma w Polsce na krusie przepisał gospodare synowi a że za granicą dłużej pracował ale nie wszystko na umowę ale po zliczeniu 5 lat już ma 500 euro na rękę + teraz krusowską emeryturę. Quote
Recommended Posts