Skocz do zawartości

Zdjęcie

Farmking vs Kabat do C360

opony kabat farmking c360

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 04 październik 2019 - 13:18

Cześć!

Jest to mój pierwszy temat.  Muszę trochę odświeżyć C360, żeby mi przegląd przeszedł... :) Między innymi muszę wymienić opony, przód i tył bo zmurszałe są. Nie chce używek bo już raz zakładaliśmy używki i w sumie po 2 latach wyglądały tak samo jak poprzednie.

Zastanawiam się nad :

Kabat 14.9 x 28 - koszt 850 zł/szt

lub

Farmking 16.9 x 28 - 1100 zł/szt

(14,9 z tej firmy za 900zł widziałem)

O ile szerokość mi aż takiej różnicy nie robi, to kompletnie nie wiem jak zachowują się te opony (zużycie, twardość, opory toczenia) i co więcej....kompletnie nie znam tych firm. Ktoś ma i może się wypowiedzieć?

Na przód też muszę dać nowe, z Kabata są 6.00-16  albo 7.5-16, tutaj chciałbym dać najszersze z możliwych. Jakie macie lacie z przodu swoich 60tek ?

Po niespełna 10 latach nieobecności, wracam do uprawy ziemi rodziców, 10h, bardziej hobbistycznie bo mogę to pogodzić z obecną pracą na etat, a szkoda żeby komu w dzierżawę oddawać, a sprzęt jest, infrastruktura jest....jako dodatkowy dochód chyba nie zaszkodzi co? :D tym bardziej że 18 lat przy tym robiłem i w sumie...podobało mi się

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 październik 2019 - 17:53

każda 16stka spasuje na przód, a najmocniejsza będzie z busa z symbolem C , 16C a szerokość masz od 175 do 225 i tu warto używke bo nowa to około 4 stówy
  • 1

#3 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 04 październik 2019 - 19:44

każda 16stka spasuje na przód, a najmocniejsza będzie z busa z symbolem C , 16C a szerokość masz od 175 do 225 i tu warto używke bo nowa to około 4 stówy

Z tym że do takiego kapcia z busa, będę musiał wymienić też felgi, czyż nie? ;)

• 0

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 październik 2019 - 20:09

Ale na c etkach przeglądu nie zrobi
  • 1
Moja siła robocza c355 i mtz80

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 04 październik 2019 - 21:13

to tego nie wiedziałem, że przeglądu nie zrobi. felga złapie ale też cza przymierzyć bo 225 będzie ocierać, ale można o dystansiku pomyśleć.
  • 0

#6 izydor6280

izydor6280

::Expert Renault::

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 745 postów

Napisano 05 październik 2019 - 12:01

przód z pewnością 7.50, o tych pod 330 nawet nie myśl bo to tragedia, wejdą bez problemu na ori obręcz jedyne co trzeba zrobić to wyprostować górne mocowania błotników

na tył pomyśl o radialnych, cena może i wyższa, ale na takim areale już odczujesz jakąś tam oszczędność w paliwie, a i trakcja oczywiście lepsza

• 1

#7 Piotr24

Piotr24

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 06 październik 2019 - 07:18

Ale na c etkach przeglądu nie zrobi

Zrobi przegląd wszystko zależy od diagnosty. Jak będą problemy to pożyczy od sąsiada koła przednie.
  • 1

#8 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 06 październik 2019 - 19:39

A czy gdyby wrzucić na przód oponę 7.5x16 z jodełką, trakcja na miękkiej, pulchnej ziemi, będzie lepsza niż przy normalnej oponie? Czy to w ogóle jest sens jodłe dawać bez przedniego napędu?....

Chcę zminimalizować "pływanie" przodu gdy np. sypię nawóz... na orce przód szczególnie przy skręcie, spierdziela jak dzik przed myśliwym. Wiadomo przód nie dociążony można mówić, ale zasadniczo nawet sam traktor, bez podpiętego osprzętu kiepsko skręca w takich warunkach, odkąd pamiętam w sumie tak jest....pewnie urok 60tek

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 październik 2019 - 21:23

uwieś troche złomu na przodzie. Patrz na mocną opone, radialną, jodełki z tego co wiem są diagonalne.
  • 1

#10 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 06 październik 2019 - 22:46

uwieś troche złomu na przodzie. Patrz na mocną opone, radialną, jodełki z tego co wiem są diagonalne.

Tak, te jodełki na przód w takim rozmiarze, znalazłem tylko diagonalne

• 0

#11 izydor6280

izydor6280

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 745 postów

Napisano 07 październik 2019 - 16:53

jodła nie trzyma na boki, choć ludzie mają na osi prowadzącej i sobie chwalą

ja po założeniu 7.50 odczułem ogromną różnicę w przyczepności czy nawet w zapadaniu się, 6.00x18 czy tak samo 16 w byle miękką ziemię wchodziła, szersze idą po wierzchu więc i tył nie ryje

• 1

#12 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 08 październik 2019 - 09:37

jodła nie trzyma na boki, choć ludzie mają na osi prowadzącej i sobie chwalą

ja po założeniu 7.50 odczułem ogromną różnicę w przyczepności czy nawet w zapadaniu się, 6.00x18 czy tak samo 16 w byle miękką ziemię wchodziła, szersze idą po wierzchu więc i tył nie ryje

No i świetnie, taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje! Dzięki!

• 0

#13 PAWIK

PAWIK

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 22 listopad 2019 - 17:01

Cześć!

Jest to mój pierwszy temat.  Muszę trochę odświeżyć C360, żeby mi przegląd przeszedł... :) Między innymi muszę wymienić opony, przód i tył bo zmurszałe są. Nie chce używek bo już raz zakładaliśmy używki i w sumie po 2 latach wyglądały tak samo jak poprzednie.

Zastanawiam się nad :

Kabat 14.9 x 28 - koszt 850 zł/szt

lub

Farmking 16.9 x 28 - 1100 zł/szt

(14,9 z tej firmy za 900zł widziałem)

O ile szerokość mi aż takiej różnicy nie robi, to kompletnie nie wiem jak zachowują się te opony (zużycie, twardość, opory toczenia) i co więcej....kompletnie nie znam tych firm. Ktoś ma i może się wypowiedzieć?

Na przód też muszę dać nowe, z Kabata są 6.00-16  albo 7.5-16, tutaj chciałbym dać najszersze z możliwych. Jakie macie lacie z przodu swoich 60tek ?

Po niespełna 10 latach nieobecności, wracam do uprawy ziemi rodziców, 10h, bardziej hobbistycznie bo mogę to pogodzić z obecną pracą na etat, a szkoda żeby komu w dzierżawę oddawać, a sprzęt jest, infrastruktura jest....jako dodatkowy dochód chyba nie zaszkodzi co? :D tym bardziej że 18 lat przy tym robiłem i w sumie...podobało mi się

Ja też szukałem opon i ciężko jest dostać coś dobrego i taniego ale nie wiem ile szukałeś bo ja widziałem Farmking taniej,

https://motostar24.e...149-28-8pr.html

co prawda kabat nie robił na mnie takiego wrażenia ale chyba też jeszcze mają go na stanie 

ja kupowałem od nich Farmkingi i powiem, że zadowolony jestem.

• 0

#14 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 24 listopad 2019 - 19:46

Ja też szukałem opon i ciężko jest dostać coś dobrego i taniego ale nie wiem ile szukałeś bo ja widziałem Farmking taniej,

co prawda kabat nie robił na mnie takiego wrażenia ale chyba też jeszcze mają go na stanie 

ja kupowałem od nich Farmkingi i powiem, że zadowolony jestem.

Padło na kabata jednak. Z dwoma dętkami i przesyłką dałem 2056 zł. Na tych obrazkach które pokazałeś to licho wyglądają te opony, na żywo lepiej, aczkolwiek mają dwa protektory mniej na stronę niż te moje poprzednie. Uciąg próbowałem w orce w sobote, nie ma porównania ze starymi, ale wiadomo, tamte były zjechane. Teraz zamówiłem na przód kabaty 7.5 x16 z dwoma dętkami i przesyłką, 560 zł. Jak już na przód wrzucę to zrobię fotki jak to wygląda stare vs nowe. Na razie fotka przed założeniem ;)

bWzk9mL.jpg

• 0

#15 izydor6280

izydor6280

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 745 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 13:17

6.00 przy 7.50 wygląda śmiesznie, nie raz już widziałem takie porównania

• 0

#16 PAWIK

PAWIK

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 14:25

to widzę że dobrą cenę dostałeś, gdzie kupowałeś? 

też czekam na foto żeby zobaczyć różnicę.

• 0

#17 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 20:14

to widzę że dobrą cenę dostałeś, gdzie kupowałeś? 

też czekam na foto żeby zobaczyć różnicę.

Na allegro kupowałem. Tył od "RolniczeOpony" a przód od "promotopony_pl" , bo tamci pierwsi mieli tylko 6.00x16. U mnie w lokalnym sklepie z częściami za jednego kabata 14.9, wołali 1100 zł, to masz 2200 zł za dwie, ale jeszcze dętki, dwie to 130 zł/szt, dlatego stwierdziłem że kupię na allegro.

Za zdjęcie i założenie dwóch opon tylnych zapłaciłem 100 zł , za zdjęcie przednich 20 zł. Teraz felgi pomalowane podkładem schną, jutro może wierzchni wskoczy, w czwartek będzie poskładany przód jak dobrze pójdzie.

• 0

#18 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 20:55

takie oponki to frajda samemu założyć, a nie jeszcze wozić i płacić - jak jest wprawa to najszybciej bez odkręcania koła.
  • 0

#19 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 21:20

takie oponki to frajda samemu założyć, a nie jeszcze wozić i płacić - jak jest wprawa to najszybciej bez odkręcania koł

Lubie dłubać przy takich rzeczach, ale.... W przyczepce ostatnio dwie nowe opony zakładałem i powiem Ci, że po tej przyczepce to przeraziło mnie zdejmowanie tych opon z traktora :D chyba kwestia braku wprawy...

Koła musiałem odkręcić, był syf i ubóstwo, w środku na feldze płaty rdzy, ja bym się nie zdziwił gdyby ta jedna opona miała ze 30 lat (tył). Ogólnie lewy tył tak siedział że maszyna nie miała lekko.

Do szlifowania i malowania na nowo to odkręcone musiało być

• 0

#20 LukaszRobin

LukaszRobin

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 24 postów

Napisano 28 listopad 2019 - 14:31

Gotowe! Oto efekt końcowy prac przy kołach  :cool:    Teraz tylko kabinę zmienić .... :D

nVZvvlK.jpg

S9NL8gJ.jpg

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: opony, kabat, farmking, c360

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych