LukaszRobin Posted October 4, 2019 Report Posted October 4, 2019 Cześć! Jest to mój pierwszy temat. Muszę trochę odświeżyć C360, żeby mi przegląd przeszedł... Między innymi muszę wymienić opony, przód i tył bo zmurszałe są. Nie chce używek bo już raz zakładaliśmy używki i w sumie po 2 latach wyglądały tak samo jak poprzednie. Zastanawiam się nad : Kabat 14.9 x 28 - koszt 850 zł/szt lub Farmking 16.9 x 28 - 1100 zł/szt(14,9 z tej firmy za 900zł widziałem) O ile szerokość mi aż takiej różnicy nie robi, to kompletnie nie wiem jak zachowują się te opony (zużycie, twardość, opory toczenia) i co więcej....kompletnie nie znam tych firm. Ktoś ma i może się wypowiedzieć? Na przód też muszę dać nowe, z Kabata są 6.00-16 albo 7.5-16, tutaj chciałbym dać najszersze z możliwych. Jakie macie lacie z przodu swoich 60tek ? Po niespełna 10 latach nieobecności, wracam do uprawy ziemi rodziców, 10h, bardziej hobbistycznie bo mogę to pogodzić z obecną pracą na etat, a szkoda żeby komu w dzierżawę oddawać, a sprzęt jest, infrastruktura jest....jako dodatkowy dochód chyba nie zaszkodzi co? tym bardziej że 18 lat przy tym robiłem i w sumie...podobało mi się Quote
Vademecum Posted October 4, 2019 Report Posted October 4, 2019 każda 16stka spasuje na przód, a najmocniejsza będzie z busa z symbolem C , 16C a szerokość masz od 175 do 225 i tu warto używke bo nowa to około 4 stówy LukaszRobin 1 Quote
LukaszRobin Posted October 4, 2019 Author Report Posted October 4, 2019 każda 16stka spasuje na przód, a najmocniejsza będzie z busa z symbolem C , 16C a szerokość masz od 175 do 225 i tu warto używke bo nowa to około 4 stówyZ tym że do takiego kapcia z busa, będę musiał wymienić też felgi, czyż nie? Quote
Robert ;-) Posted October 4, 2019 Report Posted October 4, 2019 Ale na c etkach przeglądu nie zrobi LukaszRobin 1 Quote
Vademecum Posted October 4, 2019 Report Posted October 4, 2019 to tego nie wiedziałem, że przeglądu nie zrobi. felga złapie ale też cza przymierzyć bo 225 będzie ocierać, ale można o dystansiku pomyśleć. Quote
izydor6280 Posted October 5, 2019 Report Posted October 5, 2019 przód z pewnością 7.50, o tych pod 330 nawet nie myśl bo to tragedia, wejdą bez problemu na ori obręcz jedyne co trzeba zrobić to wyprostować górne mocowania błotnikówna tył pomyśl o radialnych, cena może i wyższa, ale na takim areale już odczujesz jakąś tam oszczędność w paliwie, a i trakcja oczywiście lepsza LukaszRobin 1 Quote
Piotr24 Posted October 6, 2019 Report Posted October 6, 2019 Ale na c etkach przeglądu nie zrobiZrobi przegląd wszystko zależy od diagnosty. Jak będą problemy to pożyczy od sąsiada koła przednie. LukaszRobin 1 Quote
LukaszRobin Posted October 6, 2019 Author Report Posted October 6, 2019 A czy gdyby wrzucić na przód oponę 7.5x16 z jodełką, trakcja na miękkiej, pulchnej ziemi, będzie lepsza niż przy normalnej oponie? Czy to w ogóle jest sens jodłe dawać bez przedniego napędu?....Chcę zminimalizować "pływanie" przodu gdy np. sypię nawóz... na orce przód szczególnie przy skręcie, spierdziela jak dzik przed myśliwym. Wiadomo przód nie dociążony można mówić, ale zasadniczo nawet sam traktor, bez podpiętego osprzętu kiepsko skręca w takich warunkach, odkąd pamiętam w sumie tak jest....pewnie urok 60tek Quote
Vademecum Posted October 6, 2019 Report Posted October 6, 2019 uwieś troche złomu na przodzie. Patrz na mocną opone, radialną, jodełki z tego co wiem są diagonalne. LukaszRobin 1 Quote
LukaszRobin Posted October 6, 2019 Author Report Posted October 6, 2019 uwieś troche złomu na przodzie. Patrz na mocną opone, radialną, jodełki z tego co wiem są diagonalne.Tak, te jodełki na przód w takim rozmiarze, znalazłem tylko diagonalne Quote
izydor6280 Posted October 7, 2019 Report Posted October 7, 2019 jodła nie trzyma na boki, choć ludzie mają na osi prowadzącej i sobie chwaląja po założeniu 7.50 odczułem ogromną różnicę w przyczepności czy nawet w zapadaniu się, 6.00x18 czy tak samo 16 w byle miękką ziemię wchodziła, szersze idą po wierzchu więc i tył nie ryje LukaszRobin 1 Quote
LukaszRobin Posted October 8, 2019 Author Report Posted October 8, 2019 jodła nie trzyma na boki, choć ludzie mają na osi prowadzącej i sobie chwaląja po założeniu 7.50 odczułem ogromną różnicę w przyczepności czy nawet w zapadaniu się, 6.00x18 czy tak samo 16 w byle miękką ziemię wchodziła, szersze idą po wierzchu więc i tył nie ryjeNo i świetnie, taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje! Dzięki! Quote
PAWIK Posted November 22, 2019 Report Posted November 22, 2019 Cześć! Jest to mój pierwszy temat. Muszę trochę odświeżyć C360, żeby mi przegląd przeszedł... Między innymi muszę wymienić opony, przód i tył bo zmurszałe są. Nie chce używek bo już raz zakładaliśmy używki i w sumie po 2 latach wyglądały tak samo jak poprzednie. Zastanawiam się nad : Kabat 14.9 x 28 - koszt 850 zł/szt lub Farmking 16.9 x 28 - 1100 zł/szt(14,9 z tej firmy za 900zł widziałem) O ile szerokość mi aż takiej różnicy nie robi, to kompletnie nie wiem jak zachowują się te opony (zużycie, twardość, opory toczenia) i co więcej....kompletnie nie znam tych firm. Ktoś ma i może się wypowiedzieć? Na przód też muszę dać nowe, z Kabata są 6.00-16 albo 7.5-16, tutaj chciałbym dać najszersze z możliwych. Jakie macie lacie z przodu swoich 60tek ? Po niespełna 10 latach nieobecności, wracam do uprawy ziemi rodziców, 10h, bardziej hobbistycznie bo mogę to pogodzić z obecną pracą na etat, a szkoda żeby komu w dzierżawę oddawać, a sprzęt jest, infrastruktura jest....jako dodatkowy dochód chyba nie zaszkodzi co? tym bardziej że 18 lat przy tym robiłem i w sumie...podobało mi sięJa też szukałem opon i ciężko jest dostać coś dobrego i taniego ale nie wiem ile szukałeś bo ja widziałem Farmking taniej,https://motostar24.eu/strona-glowna/7162-opona-rolnicza-farmking-1900-tt-149-28-8pr.htmlco prawda kabat nie robił na mnie takiego wrażenia ale chyba też jeszcze mają go na stanie https://motostar24.eu/strona-glowna/7163-opona-rolnicza-farmking-1900-tt-149-28-8pr.html ja kupowałem od nich Farmkingi i powiem, że zadowolony jestem. Quote
LukaszRobin Posted November 24, 2019 Author Report Posted November 24, 2019 Ja też szukałem opon i ciężko jest dostać coś dobrego i taniego ale nie wiem ile szukałeś bo ja widziałem Farmking taniej,https://motostar24.eu/strona-glowna/7162-opona-rolnicza-farmking-1900-tt-149-28-8pr.htmlco prawda kabat nie robił na mnie takiego wrażenia ale chyba też jeszcze mają go na stanie https://motostar24.eu/strona-glowna/7163-opona-rolnicza-farmking-1900-tt-149-28-8pr.html ja kupowałem od nich Farmkingi i powiem, że zadowolony jestem.Padło na kabata jednak. Z dwoma dętkami i przesyłką dałem 2056 zł. Na tych obrazkach które pokazałeś to licho wyglądają te opony, na żywo lepiej, aczkolwiek mają dwa protektory mniej na stronę niż te moje poprzednie. Uciąg próbowałem w orce w sobote, nie ma porównania ze starymi, ale wiadomo, tamte były zjechane. Teraz zamówiłem na przód kabaty 7.5 x16 z dwoma dętkami i przesyłką, 560 zł. Jak już na przód wrzucę to zrobię fotki jak to wygląda stare vs nowe. Na razie fotka przed założeniem Quote
izydor6280 Posted November 25, 2019 Report Posted November 25, 2019 6.00 przy 7.50 wygląda śmiesznie, nie raz już widziałem takie porównania Quote
PAWIK Posted November 25, 2019 Report Posted November 25, 2019 to widzę że dobrą cenę dostałeś, gdzie kupowałeś? też czekam na foto żeby zobaczyć różnicę. Quote
LukaszRobin Posted November 25, 2019 Author Report Posted November 25, 2019 to widzę że dobrą cenę dostałeś, gdzie kupowałeś? też czekam na foto żeby zobaczyć różnicę.Na allegro kupowałem. Tył od "RolniczeOpony" a przód od "promotopony_pl" , bo tamci pierwsi mieli tylko 6.00x16. U mnie w lokalnym sklepie z częściami za jednego kabata 14.9, wołali 1100 zł, to masz 2200 zł za dwie, ale jeszcze dętki, dwie to 130 zł/szt, dlatego stwierdziłem że kupię na allegro. Za zdjęcie i założenie dwóch opon tylnych zapłaciłem 100 zł , za zdjęcie przednich 20 zł. Teraz felgi pomalowane podkładem schną, jutro może wierzchni wskoczy, w czwartek będzie poskładany przód jak dobrze pójdzie. Quote
Vademecum Posted November 25, 2019 Report Posted November 25, 2019 takie oponki to frajda samemu założyć, a nie jeszcze wozić i płacić - jak jest wprawa to najszybciej bez odkręcania koła. Quote
LukaszRobin Posted November 25, 2019 Author Report Posted November 25, 2019 takie oponki to frajda samemu założyć, a nie jeszcze wozić i płacić - jak jest wprawa to najszybciej bez odkręcania koł Lubie dłubać przy takich rzeczach, ale.... W przyczepce ostatnio dwie nowe opony zakładałem i powiem Ci, że po tej przyczepce to przeraziło mnie zdejmowanie tych opon z traktora chyba kwestia braku wprawy...Koła musiałem odkręcić, był syf i ubóstwo, w środku na feldze płaty rdzy, ja bym się nie zdziwił gdyby ta jedna opona miała ze 30 lat (tył). Ogólnie lewy tył tak siedział że maszyna nie miała lekko.Do szlifowania i malowania na nowo to odkręcone musiało być Quote
LukaszRobin Posted November 28, 2019 Author Report Posted November 28, 2019 Gotowe! Oto efekt końcowy prac przy kołach Teraz tylko kabinę zmienić .... Quote
izydor6280 Posted November 29, 2019 Report Posted November 29, 2019 błotniki zmieściłeś, podobno trzeba prostować górne mocowania jak to było pod 18 caligdybyś musiał wymieniać felgi to zakładaj sobie 5.50x16, będziesz miał już na wieki Quote
Recommended Posts