JuZeK2019 Posted October 7, 2019 Report Posted October 7, 2019 Witam pole zaorane c330 plug 2skibowy nierowne pole poredlone potem duze brony do wyrownania nastepnie polifoska 6 siew pszenicy poznaniak zabronowanie malymi bronkami wzdluz i w poprzek nastepnie sianie wapna rozsiewacz ustawiony tak jak przy polifosce ze ugniotlem prawie cale pole chodzi o slady nastepnie znow bronowanie malymi bronkami pszenica nie powschodzila widac ze na sladach od kol co Wy na to ??? Quote
Vademecum Posted October 7, 2019 Report Posted October 7, 2019 poco tyle jeździsz po polu, brony to oszukiwanie pola, a wapno po siewie to porażka Quote
henryk Posted October 10, 2019 Report Posted October 10, 2019 Witam pole zaorane c330 plug 2skibowy nierowne pole poredlone potem duze brony do wyrownania nastepnie polifoska 6 siew pszenicy poznaniak zabronowanie malymi bronkami wzdluz i w poprzek nastepnie sianie wapna rozsiewacz ustawiony tak jak przy polifosce ze ugniotlem prawie cale pole chodzi o slady nastepnie znow bronowanie malymi bronkami pszenica nie powschodzila widac ze na sladach od kol co Wy na to ??? Jak Ty tyle roboty podejmujesz to prędzej zbankrutujesz niż coś zarobisz..pozdrawiam. Quote
pawel7991 Posted October 12, 2019 Report Posted October 12, 2019 Kompletnie nie ta kolejność, nawet z takim sprzętem można to było zrobić dobrze. Jeśli nie masz kultywatora: siew wapna, orka z poprawnym ustawieniem pługa, polifoska, brony do wyrównania orki i przemieszania nawozu, siew pszenicy, bronowanie posiewne wzdłuż (jeśli poznaniak nie ma zagarniaczy) Jak najmniej jeździć i nie siać na mokro!! Quote
JuZeK2019 Posted October 20, 2019 Author Report Posted October 20, 2019 no wlasnie starego pomysly tak to niestety jest juz z starymi ludzmi nie przetlumaczysz ;D Quote
JuZeK2019 Posted October 20, 2019 Author Report Posted October 20, 2019 Kompletnie nie ta kolejność, nawet z takim sprzętem można to było zrobić dobrze. Jeśli nie masz kultywatora: siew wapna, orka z poprawnym ustawieniem pługa, polifoska, brony do wyrównania orki i przemieszania nawozu, siew pszenicy, bronowanie posiewne wzdłuż (jeśli poznaniak nie ma zagarniaczy) Jak najmniej jeździć i nie siać na mokro!! Mam drapacz na szerokich lapach duze brony,male brony, drobne bronki do przykrycia ziarna plug 2 skibowy problemem jest to ze te duze brony sa za duze do c330. Chodzi mi o takie cos ze jak wjade na orke to ladnie mi to wyrowna i nie bedzie bryl Quote
Vademecum Posted October 20, 2019 Report Posted October 20, 2019 kolego, żeby to osiągnąć to trzeba doświadczenia i znajomości ziemi. W ostatnich latach zmagamy się z suchą wiosną, więc jak najmniej przejazdów. Orka zimowa, wiosną jak tylko nie lepi się ziemia do kół to kultywator , najlepiej go doposażyć w wał tylny doprawiający, albo zespolić z średnią broną, uprawa jaknajpłytsza. W zależności od ziemi pasuje żeby troche poleżała przed sianiem. Quote
Camo Posted November 8, 2019 Report Posted November 8, 2019 Wapno daje się przecież przed siewem. Nie opłaca się tyle jezdzić po polu. Ja dałem wapno i nawóz razem przed siewem. Quote
Vademecum Posted November 8, 2019 Report Posted November 8, 2019 to nawóz zobojętnił wapno a wapno uwolniło azot w powietrze, jedni po polu jadą sobie pojeździć a inni pracować. Quote
Recommended Posts