Ojciec Posted February 3, 2012 Report Posted February 3, 2012 Witam w dzisiejszych przerwy w energii elektrycznej to spory problem dlatego większość rolników kupuje agregaty prądotwórcze. Jakimi agregatami waszym zdaniem warto się zainteresować? a jakie posiadacie we własnym gospodarstwie? Quote
agro-centrum Posted February 7, 2012 Report Posted February 7, 2012 Osobiście mogę polecić i z czystym sumieniem to robię agregaty agrovolt, są to agregaty polskiego producenta z Polską gwarancją.W ofercie są dostępne ( pisać na kontakt@agro-centrum.net):1. Agregat Agrovolt, 22 kVA w cenie 6900zł brutto2. Agregat Agrovolt, 18 kVA w cenie 5600zł brutto3. Agregat Agrovolt, 27 kVA w cenie 7490zł bruttoPolski produkt szybka pomoc gwarancyjna a co ważniejsze pogwarancyjna.Możliwość negocjacji cen. Quote
Ojciec Posted February 8, 2012 Author Report Posted February 8, 2012 Te agregaty są zaczepiane do ciągnika czy z własnym silnikiem? Quote
agro-centrum Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 To są agregaty zaczepiane do ciągnika, uważam to akurat w gospodarstwie za duży plus. Quote
Ojciec Posted February 8, 2012 Author Report Posted February 8, 2012 A ja za ogromny minus w takim agregacie jest bardzo ciężko utrzymać takie same napięcie a co za tym idzie łatwo o uszkodzenie bezpieczników. Agregat prądotwórczy z własnym silnikiem sam ustala obroty i nie musisz go ciągać za każdym razem jak są przerwy w dostawie prądu. Quote
agro-centrum Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Zabezpieczenie różnicowo-prądowe TAK Więc nie jest to problem ponieważ agregaty pracują w wielu gospodarstwach i nie ma żadnych problemów z napieciem. Quote
Agregaty-Serwis.PL Posted February 8, 2012 Report Posted February 8, 2012 Zabezpieczenie różnicowo-prądowe nie ma żadnego wpływu na wahania napięć Agregaty na wałek WOM cechuje większe wahania napięcia niż agregatach z silnikiem - nawet jeśli są wyposażone w układ regulujący napięcie AVR. Quote
agro-centrum Posted February 11, 2012 Report Posted February 11, 2012 Więc mam uważać iż agregaty ciągnikowe są złe i nie nadają się do użytkowania?Czemu więc klienci sobie bardzo chwalą te agregaty a sprzedawane są jak ciepłe bułeczki skoro lepiej by było kupić spalinowy.Zresztą to również nie są tanie zabawki więc chyba nie jest jednak z nimi tak źle jak koledzy tutaj piszą :-) Quote
Ojciec Posted February 11, 2012 Author Report Posted February 11, 2012 ponieważ firmy w większości mają sprzęt podczepiany pod ciągnik i takie agregaty są idealne dla sprzedających ponieważ pierwsze awarie tego sprzętu zaczynają się tuż po upływie gwarancji tak jest w 80% przynajmniej w mojej okolicy 2 na 10 agregatów nie były naprawiane z czego te dwa to jeden stacjonarny zakupiony z demobilu a drugi to samoróbka. Taki zakup najczęściej wynika z niewiedzy rolnika co z tego że kupiłem agregat za 6 000 zł jak dołożyłem już do niego 2500 zł jak dalej nie chce działać i muszę kolejne 2500 zł wsadzić w następny remont dodam również że agregat ma 2 lata i był używany 10 -15 razy. Quote
gospodarz48 Posted December 27, 2012 Report Posted December 27, 2012 Ja nie mam ciągnikowego, kupiłem sobie tradycyjny - AGREGAT BARRACUDA 7000. Maszyna mocna i wytrzymała - już nieraz mnie ratowała w potrzebie. Początkowo zastanawiałem się czy kupić bo to tylko 2300, ale po roku mogę powiedzieć że wszystko jest w porządku.Pozdrawiam. Quote
asek10 Posted December 29, 2012 Report Posted December 29, 2012 Zgodze sie z kolega Ojciec. Przy zakupie agregatu pradotworczego trzeba poradzic sie fachowca - chociaz na nich tez trzeba uwazac bo czasem chca wcisnac to co maja na stanie. Ja podzwonilem troche po firmach i dowiedzialem sie z roznych zrodel co i jak.Co do barakudy to tam tez dzwonilem. Nie chca wciskac agregatow - myslalem ze potrzebuje 7kw za 2300zl a okazalo sie ze wystarczy mi 5kw ale jednofazowy za 1800zl. Radza dobrze, nie zdzieraja kasy bo dzieki temu sprzedawcy zaoszczedzilem 500zl i pewnie koszty naprawy agregatu ktory bym zle uzytkowal. Agregat chodzi jak żyleta;)Zanim kupicie agregat pamietajcie zawsze podzwoncie po kilku firmach i zasiegnijcie wielu opinii - zaoszczedzicie na naprawach. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts