Jump to content

Recommended Posts

Posted

moim zdaniem te dwa czujniki z oporem powinny być dobre bo mają jednakowy opór i mniej więcej taki opór jest właściwy względem temperatury podejrzewam że jeden jest do zegara temperatury a drugi poprzez zmienny opór steruje sterownikiem wisko tylko że wtedy ten sterownik musi być bardziej rozbudowany i nasza wiedza jest zbyt mała by ocenić czy jest sprawny sterownik ,ten trzeci czujnik jeśli numer katalogowy się zgadza moim zdaniem może być dobry, a z tego co wyczytałem na innym forum wiskoza bez podania napięcia powinna być sztywno dopiero po podaniu napięcia które zwiększa płynnie lub skokowo  przez co luzuje to sprzęgło i mniej chłodzi jeszcze do tego sterownik analizuje stan sprzęgła względem temperatury  to zapewne do sprzęgła dochodzą więcej niż dwa przewody  sprzęgło ma podobno w środku diodę jeśli będziesz tam podpinał napięcie zachowaj odpowiednią polaryzację ja na twoim miejscu odkręcił  bym tą kostkę gniazdo z pinami na sprzęgle i sprawdził połączenie przewodów do cewki jaki przewodu sterującego jak taki występuje 

• 2 weeks later...
Posted
Witam ponownie. Długo się nie odzywałem bo byłem na wyjeździe. A co w temacie to kolega załatwił mi czujnik drugi i po sprawdzeniu go przekazuję napięcie cały czas a przy ok 90 stopniach przestaje przekazywać. Czyli tu już jest dobrze tylko to znowu nic nie poprawiło. Wentylator nadal się kręci. Pasowało by jakoś odwrócić jego działanie. Zimny nie kręci gorący kręci.