Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam pytanie na temat uprawy kartofli, a mianowicie jakie macie plony/zysk z jednego hektara? Słyszałem, że można osiągnąć nawet 30ton! Ja nigdy nie uprawiałem kartofli, mam ziemie I i II klasy mam już 5h :) co wy na to żeby przenieść się na kartofelki? :) Poradzcie coś prosze.
Posted
Jak już to masz 5 ha ;) kartofelki czyli u mnie Poznańskie pyry rosną dobrze nawet na V klasie. Plon w zależności od roku i ziemi chorób itd to nawet do 40 t ziemniaków przemysłowych na skrobie ziemniaczaną. Jeśli chodzi z ziemniaki jadalne to nakład pracy duży ale i zarobek też nie najgorszy. U mnie większość rolników sadzi ziemniaki ze względów na płodozmian i dobre stanowisko po nich. potkałem się nawet z opina że po ziemniakach pszenica na V klasie przy dobrych warunkach klimatycznych i nawozowych osiąga wydajność 6t z ha. Są to tylko słowa jednego młodego rolnika po studiach który robi tak w swoim gospodarstwie.
Posted

tak jak napisał poprzednik

osobiście wiele lat uprawiałem ziemniaki na 3b-4a tu jest tak że im gorzej z plonem tym lepiej bo się mało narobisz a sporo zarobisz i wszystko sprzedaż gorzej jak jest odwrotnie i właśnie dlatego zrezygnowałem z tej uprawy

na takiej ziemi jak Ty masz to jak chcesz się narobić zabaw się w warzywa

a jak jesteś leniwy jak ja :D to zboża rzepak

polecam trójpolówkę rzepak-pszenica-jęczmien ozimy

Posted

Wszystko zależy od pogody no i czy ziemniaki będziesz sadził jadalne czy też przemysłowe.

Co do jadalnych to się nie orientuje bo sadzimy przemysłowe. Pieniążki naliczane są za ilość zawartej skrobi .Z kolei ona jest zależna od pogody jeśli rok jest mokry to skrobia jest niska i odwrotnie. Pracy nawet przy posiadaniu kombajnu do kartofli jest też sporo (odpowiednie nawożenia, 4 razy oprysk na zarazę, oprysk na szkodniki takie jak stonka ziemniaczana jeśli pojawiają się chwasty to i na nie oprysk) No ale my sadzimy już 5 lub 6 rok i jakoś idzie. Plusem sadzenia kartofli jest też płodozmian oraz porządek z kamieniami na polu :D (kopiąc kombajnem)

Wybór należy do ciebie :)