Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, przebudowano i rozbudowano drogę gminną  żwirową na asfaltową. Inwestor czyli gmina wykupiła pasy gruntów na poszerzenie drogi i drogę wybudowano. Droga szerokości pasa jezdnego 5 m plus pobocza po 0,75 metra z każdej strony, ledwie mieści się w  granicy pasa drogowego. Pytanie do znawców prawa: Czy rolnik ma prawo uprawiać, orać ziemię idealnie z granicą pasa drogowego czy musi się odsunąć z uprawą na pewną odległość by nie groziło to osuwaniem się pobocza drogi?

Posted

Witam, przebudowano i rozbudowano drogę gminną  żwirową na asfaltową. Inwestor czyli gmina wykupiła pasy gruntów na poszerzenie drogi i drogę wybudowano. Droga szerokości pasa jezdnego 5 m plus pobocza po 0,75 metra z każdej strony, ledwie mieści się w  granicy pasa drogowego. Pytanie do znawców prawa: Czy rolnik ma prawo uprawiać, orać ziemię idealnie z granicą pasa drogowego czy musi się odsunąć z uprawą na pewną odległość by nie groziło to osuwaniem się pobocza drogi?

Minęło kilka dni od zamieszczonego tematu dotyczącego odległości orki i jakoś nikt nie poczuwa się do wyrażenia zasad graniczenia z droga. Nawet znawca w każdej tematyce porad kolega Vademecum, milczy...  Czyżby nie był aż tak dobry w temacie, czy leniuszy ?

Posted

kolego, jeśli sie gdzieś wypowiadam to przede wszystkim z życiowego doświadczenia, nad przepisami nie mam zamiaru siedzieć. Jeśli chcesz znać moje zdanie w tym temacie , to - masz prawo uprawiać działkę do swojej granich , ale jak to spowoduje uszkodzenie drogi, asfaltu to będziesz za to odpowiadał finansowo ( koszty naprawy )

Myślę, że to wiesz bez niepotrzebnego pisania ?

• 2 weeks later...
Posted

Z jednej strony zastanawiam się jaki jest sens "dociągania do końca". Raz że możesz zniszczyć drogę którą pewnie też sam dojeżdżasz do pola i myślę ze jest wygodnie... a dwa... ile z tych kilku centymetrów zbierzesz plonu? Wiaderko? Mam podobny temat na kilku polach, ale na każdym polu zostawiam przynajmniej na pół długości ciągnika... przy jednym mam nowo wybudowany ciąg pieszo-rowerowy i choć bym miał stracić...no nie wiem 100 lub 200 kg plonu to uważam że dobrze że jest, bo przynajmniej jest bezpiecznie...