stephan Posted November 6, 2019 Report Posted November 6, 2019 Zastanawiam się nad studnią głębinową - do podlewania upraw. Pytanie, jak to wygląda pod względem kosztów oraz pozwoleń? Czy mogę sobie spokojnie sam wywiercić? Czy muszę mieć jakieś pozwolenia? Quote
Vademecum Posted November 6, 2019 Report Posted November 6, 2019 musisz mieć pozwolenia, ale woda z ziemi jest zazimna , powinna się odstać w zb. napowierzchniowym. Wszystko w temacie zależy od terenu w którym chcesz mieć studnie. Quote
Tuzon Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 Dokładnie, dobrym pomysłem jest zakup pojemników - takich po np 1000 litrów, które napełniasz wodę.Jest to popularna metoda nawadniania w krajach Europy Zachodniej.Samo wiercenie - podejrzewam, że musi być głębokie, bo tutaj mowa o pewnie dużej ilości wody.Od strony technicznej i kosztowej możesz np tutaj dopytać: http://wjgl.pl/uslugi/wiercenie-studni/ Quote
Rico Posted December 16, 2019 Report Posted December 16, 2019 do 25m w głąb możesz bez pozwolenia wiercić otwór pod studnię, zgłaszasz do UG i tyle, kupujesz pompę deszczownię i lejesz wodę, Składasz wniosek do ARiMR o nawadnianie i zwracają ci połowę, oczywiście po zatwierdzeniu wniosku, ja tak zacząłem robić tzn, mam studnię i szukam urządzeń Quote
Recommended Posts