Skipperab Posted November 6, 2019 Report Posted November 6, 2019 Cześć, moja kurka siedzi na jajkach (nie mówcie, że nic z tego nie będzie bo jestem świadomy ryzyka i lubie przełamywać schematy) i ma termin na 21 listopada. W razie wielkich mrozów przeniosę ją do piwnicy. Moje pytanie jest takie, pisklęta się wylęgną (mam nadzieję, że się wylęgną) i co dalej? Nic nie mogą jeść przez 24 godziny a potem paszę dla piskląt lub jajko na twardo? Wytłumaczcie każdy, nawet najmniejszy aspekt totalnemu laikowi. (Pierwszy raz klują mi się pisklęta) Gdzie mam je trzymać, czy w piwnicy razem z kurą czy w kurniku czy bez kury pod promiennikiem podczerwieni (taką wielką żarówą dającą ciepło) czy jak? Serdecznie dziękuję za chęci i za odpowiedzi! Quote
Vademecum Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 napewno z kwoką a promiennik podczerwieni obowiązkowo, musi być ciepło i światło. Piwnica nie jest szczęśliwym rozwiązanjem bo światło słoneczne jest nie do zastąpienia. Klucie na zime też szczęśliwym nie będzie. Odnośnie żywienia nie pomogę - mały błąd i wszystko ci padnie.Jest tu wątek porozmaiajmy o bodowli drobiu i tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz. Quote
crazy333 Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 Tak to prawda muszą mieć ciepło i do tego będzie potrzebny promiennik biały bądź podczerwony, osobiście polecam podczerwony bo uspokaja pisklaki. Co do żywienia to ja w pierwsze dni podaję do picia wodę a do jedzenia drobno posiekane gotowane jajko z pokrzywą (też posiekaną), dopiero tak po ponad tygodniu kupuję kruszonkę dla piskląt musi być drobnica specjalnie dla piskląt bo inaczej nie będą jej pobierały i to im powoli zaczynam podawać. Quote
Vademecum Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 zwróć uwage na wysokość sztucznej kwoki bo idealną trudno znaleźć, zawsze podłóż dłoń wierzchnią stroną na wysokości zwierząt, ma być ciepło a nie parzyć, i nie w kącie przewiew musi być - jedna strona osłonięta może być. Skipperab 1 Quote
Recommended Posts