Jump to content

Recommended Posts

Posted

kupujesz beczke 200 albo 210 litrów na palecie , ja biore superol cc 15 W 40, ale teraz patrzyłem to ponad 1700 beczka plus transport, ponad 3 stówy podrożało na beczce, ale to itak będzie połowa z tego co w 5 litrówkach. Jeszcze w grudniu sprawdzałem beczka jasala 15w40 stała za 1320. Ciekawe czy zboże podrożeje - z 70 ton trzymam bo mi po 500 oferowali pszenice i jęczmień.

Ten olej wydaje sie uniwersalny, wszędzie go leje poza silnikiem turbo. nawet kamaza nim zalałem . mam w nim silnik bez turbo.

• Replies 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
tak, leje wszędzie ten olej - ursus chodzi lata, a i od 15 lat do Mf 255 leje do skrzyni i jest o.k. Ciągnik mam z 87 roku i hydraulika, skrzynia nie grzebane :) Nawet do mombajnu mf też leje ten olej i lata przez lata :) Do nowego ciągnika nie lał bym tego :) I to też powód że nowego nie planuje :)
Posted
tak mówią a ja na nim jeżdże ponad 30 lat i nie nażekam, leje wszędzie do sprzętów rolniczych prócz silników turbo, a w silnikach wymieniam zawsze na wiosne po około 100 godz.
Posted
To u mnie po 6.90 zł jest w bankach 20 l :) kurde złożyłem ten wał tłoki i ciężko wal chodzi opór jest cały czas taki sam więc chyba problemu z osiowoscia nie ma
Posted

Problem kolejny po zjechaniu ciagnika nie możana wałem u kręcić tacze w osi podczas zjerzdżania nie ma wiekszych oporów dopiero jak zostaje z 2 cm nie idzie dojechac do końca . Łożysko to na kole zamachowym jest ok nie mam bladego pojecia co moze być ;/ 

Posted
ja znam przypadek gdzie gość założył nowy rozrząd kompletny i nie mógł go zapalić, dopiero sąsiad tokaż zaczął oglądać i nie zgadzała się liczba zębów na kołach - także przed zamianą cza idealnie posprawdzać. rozjedź go i pooglądaj może coś sie gdzieś odbija że trzyma. W mf 255 jak dałem nowe śruby do sprzęgła to mi 5 mm nie dochodził i sie okazało że łepki są 2 mm gróbsze - ściąłem kontówką z samegok kraja - równo
Posted

a gdyby wałek gniótł łożysko to na kole zamachowym to dało by sie wogóle zjechac ciągnik ?? ogólnie wcześniej jak zjerzdżałem ciągniki to same praktycznie  sie schodziły a teraz wogóle nie chce muszę szarpać cudować żeby chodzisz tarcze wskoczyły nie wiem co jest grane ;/  teraz jak ją chciałem rozpołowić to jedna strona silnika odchodzi od skrzyni a druga klinuje i za żadne skarby nie chce sie rozejść ;/ 

Posted

może nierówno idzie, czasem gdzieś przednie koła sie przekręcą albo sie przexhyli i idzie nierówno , a wtedy robi się ciężko, nieraz sam wsmoczy a nieraz cza sie uszarpać. Nie wiem jak ustawiasz tarcze sprzęgłową bo musi być idealnie żeby wałek wszedł. Ja starym wałkiem ustawiam.

Niemoże sie zejść jak nie trafi wałek w łożysko, tam chodzi o około 2 cm i musi być ideał.

możesz do wałka coś przyłożyć bu sprawdzić czy nie skrzywiony w dwóch miejscach pod kàtem 90°

Posted
a jak go przykręcisz ? Nie wiem czy będzie miało bicia , ale do właściwej pracy silnika jest potrzebna właściwa waga koła zamachowego. może chodzić normalnie a może nie - z ruskimi to nic nie wiadomo.