Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam. Otóż jestem tu ponieważ mam problem z zamarzająca wodą która podaje w wanie bykom. Woda w rurach zamarzła i brak dostępu do wody ciepłej. Muszę chodzic do kotłowni do domu po wodę. Jak zrobic podgrzewac do wody żeby była cały czas na plusie. Podkreślam że posiadam 20 cielaków które muszą dostawac cieplą wode przy takich mrozach. Może ktoś z panów wie jak to zrobic????
Posted
w pomieszczeniu w którym stoją zwierzęta woda nie powinna zamarznąć są specjalne pokrowce które się zakłada na rurki może to coś by pomogło ja osobiście nie wiem jak to można usprawnić. Widziałem artykuł w Gazecie Top Agrar Polska w którym było opisane nowoczesne gospodarstwo rolne nastawione na produkcje mleka.Gospodarstwo te znajdowało się w Rosji, w artykule opisane było urządzenie które podgrzewa wodę może któraś z polskich firm produkujących urządzenia do budynków inwentarskich posiada takie urządzenie do podgrzewania wody.
Posted
Jedyna rada jaka mi przychodzi do głowy w tej chwili to zakup lub wypożyczenie nagrzewnicy.Są różne na prąd naolej napędowy lub opałowy lub zużyty olej silnikowy.powinny być w internecie.
Posted
Gdybyś był skłonny do lekkiej roboty to proponuje zrobić coś na wzór ogrzewania podłogowego ale pod żłobem niestety bez kucia się nie obejdzie lecz da Ci to gwarancje że woda już nigdy nie zamarznie.
Posted
Możesz iść na łatwiznę i kupić gotowy już specjalny podgrzewacz pod poidła, który podgrzeje wodę tak ze zwierzęta będą mogły pic, a ona się nie zagotuje. Jeśli chcesz zaoszczędzić to możesz zainwestować np. w kabel grzewczy do zabezpieczania rur przeciw zamarzaniu.