Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, planujemy w najbliższym czasie wybudować budynek przechowalniczy do warzyw, w lato do owoców. Wymiary 12m x 20m. Pytanie moje jest takie na jaką technologie najlepiej postawić, tradycyjnie pustak+pianka pur(styropian raczej odszedł do lamusa), czy może konstrukcja stalowa+płyty warstwowe? Z pierwszych wyliczeń wychodzi że obiekt murowany będzie jednak tańszy, choć pewnie w trakcie dojdą jakieś koszty pośrednie o których zapomniałem. Chciałbym to zrobić rozsądnie, nie wynajmować do wszystkiego firm, bo to wiadomo wiąże się z kosztami. 


Może ktoś miał podobny dylemat i podzieli się swoją opinią, na jaki obiekt postawił. 


Pozdrawiam


Posted

Płyta warstwowa może wychodzi i taniej, ale jest szybsza w montażu (budynek postawisz w bardzo szybkim czasie) i przede wszystkim ma lepsze parametry izolacji od klasycznego muru ze styropianem. Ja bym teraz poszedł już w płytę jednak, jeśli masz jakieś pojęcie na temat spawania to już w ogóle montaż samemu (no prawie, potrzeba jednak do pomocy przy stawianiu konstrukcji) zrealizować... także nie do końca aż tak drożej :)

  • 5 weeks later...
Posted

Lepsza izolacja jest z płyty warstwowej + dobrze izolowana posadzka. Popytaj o płyty z drugiego gatunku (puknięte, inaczej wybarwione) - może uda się coś zaoszczędzić a od wewnętrznej strony może być... znajomy gdzieś kupował..

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...