bandzio Posted December 1, 2019 Report Posted December 1, 2019 Witam, planujemy w najbliższym czasie wybudować budynek przechowalniczy do warzyw, w lato do owoców. Wymiary 12m x 20m. Pytanie moje jest takie na jaką technologie najlepiej postawić, tradycyjnie pustak+pianka pur(styropian raczej odszedł do lamusa), czy może konstrukcja stalowa+płyty warstwowe? Z pierwszych wyliczeń wychodzi że obiekt murowany będzie jednak tańszy, choć pewnie w trakcie dojdą jakieś koszty pośrednie o których zapomniałem. Chciałbym to zrobić rozsądnie, nie wynajmować do wszystkiego firm, bo to wiadomo wiąże się z kosztami. Może ktoś miał podobny dylemat i podzieli się swoją opinią, na jaki obiekt postawił. Pozdrawiam Quote
tomcio112 Posted December 2, 2019 Report Posted December 2, 2019 Płyta warstwowa może wychodzi i taniej, ale jest szybsza w montażu (budynek postawisz w bardzo szybkim czasie) i przede wszystkim ma lepsze parametry izolacji od klasycznego muru ze styropianem. Ja bym teraz poszedł już w płytę jednak, jeśli masz jakieś pojęcie na temat spawania to już w ogóle montaż samemu (no prawie, potrzeba jednak do pomocy przy stawianiu konstrukcji) zrealizować... także nie do końca aż tak drożej Quote
jk220 Posted January 2, 2020 Report Posted January 2, 2020 Lepsza izolacja jest z płyty warstwowej + dobrze izolowana posadzka. Popytaj o płyty z drugiego gatunku (puknięte, inaczej wybarwione) - może uda się coś zaoszczędzić a od wewnętrznej strony może być... znajomy gdzieś kupował.. Quote
Robert7979 Posted July 11, 2020 Report Posted July 11, 2020 Posadzkę z żywicy możesz zrobić sam, na stronie https://remont.biz.pl/posadzki-zywiczne/ znajdziesz instrukcję jak to wykoanać Quote
Recommended Posts