Jump to content

RSM

Recommended Posts

Posted

Witam

Jak w temacie piszcie wszystko o tym nawozie, w tej chwili to najtańszy nawóz azotowy

Posted

widzę że to mało znany sposób nawożenia w mojej okolicy też nikt nie stosuje rsm'u

a różnica w cenie sięga 300zł/t

• 2 weeks later...
Posted
Nawożenie RSM-em jest chyba aktualnie najlepszym i najtańszym sposobem. Trzeba się trochę przygotować ze sprzętem, najlepiej miec opryskiwacz tylko do tego przygotowany żeby nie kombinować za każdym razem z wężami rozlewowymi. Efekt jest bomba! sąsiad raz przejechał jednym przejazdem i mu opryskiwacz kleknął to po 5 dniach różnica we wzroście była imponująca.
Posted
Słyszałem, że RSM ma niestabilną cenę i że najlepiej kupować go w okresie jesienno-zimowym, bo wtedy jest tańszy. Prawda to? Nie stosowałem go wcześniej, ale zastanawiam się czy się na niego nie przerzucić.
Posted
Witam.Czy mógł by któryś z forumowiczów napisać coś więcej i dokładniej na temat RSM cos mi się obiło o uszy ale chcę się dowiedzieć więcej idokładniej.Pozdrawiam.
Posted
Jest to roztwor saletrzano mocznikowy bedacy plynnym nawozem.RSM zawiera50%azotu w formie amidowej(NH2 z mocznika)oraz po 25% tego pierwiastka w formie amonowej i azotowej z saletry amonowej.Szybko i dlugotrwale dziala i stosunkowo latwo przysfajalny przez rosliny.
Posted
Nie jest tak łatwo z tym zrobieniem, bo rozpuścić tone nawozu w wodzie to nie jest tak łatwo żeby to wymieszać. Spróbuj zrobić to w wiadrze zostaje duż paptuchów i osadu. Wszystko to potem samycha opryskiwacz. A defakto wychodzi na to że jak kupisz już gotowy nawóz to poprostu wychodzi taniej - i o to chodzi.
Posted

A jak tam u was z krystalizowaniem się nawozu w zimę?? Rozcieńczacie jak to zalecają z 32% jakie dostarczają zakłady do 28%.

Jak się dowiedziałem RSM 32% krystalizuje się przy temperaturze 0 st. Celsjsza, RSM 30% przy około -9, a RSM 28% przy około -17.

• 3 months later...
Posted
Witam czy można stosować RSM na łąki ? jak powinien wyglądać prawidłowo dostosowany opryskiwacz do pracy z RSM bardzo bym prosił o zdjęcia opryskiwacza jak i zbiorników w których jest przetrzymywany nawóz.
Posted

Znajomy stosowal przez parę lat RSM na łąki. Ale zawsze podawał go roślinkom samym wieczorem żeby rosa dodatkowo zmyła nadmiar nawozu z liści. Opryskiwacz normalny, tylko rozpylacze miał grubo kropliste. Można kombinować z rozlewaczami(wężami) do opryskiwacza. Raz taki wynalazek widziałem. RSM trochę szkodzi młodej wsiewce koniczyny. Dobrze jest dodawać do RSM siarczan magnezu i stosować na łąki.

Tu coś do tematu:

http: //bott.com.pl/agro/omaCMS/uploads/pdfs/tabela%20wydatków%20rozlewaczy%20kołpakowych%205%20i%207%20otworowych%20do%20RSM.pdf

(skopiuj powyższy adres do google i wybież w wynikach "Tabela wydatków rozlewaczy kołpakowych do RSM 5-cio i 7-mio otworowych" inaczej niechce się otworzyć)

Tu:

rpt.pl/index.php?content=1371

I tu:

zapulawy.pl/index1.php?dzial=12&lang=PL&node=35&doc=1000062

Posted
Dzięki bardzo za linki. Jaka jest różnica między nawożeniem zwykłym a RSM w plonach oczywiście z tego co czytałem to RSM szybciej jest przyswajalne przez roślinę . Co sądzicie o takim nawożeniu roślin? jest to już od kilku lat na naszym rynku lecz mało rozpowszechnione. Jak to jest w waszej okolicy dużo osób stosuje takie nawożenie ?