Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 WitamJak w temacie piszcie wszystko o tym nawozie, w tej chwili to najtańszy nawóz azotowy Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Report Posted February 5, 2012 widzę że to mało znany sposób nawożenia w mojej okolicy też nikt nie stosuje rsm'u a różnica w cenie sięga 300zł/t Quote
maras Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 moim zdaniem RSM nadaje się wyłącznie na gleby 1,2,3 klasy Quote
jarek Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Ja niestosuje RSMu ale pryskam dolistnie Besfoliarem polecam efekty po paru dniach widac Quote
Pasterz Posted February 15, 2012 Report Posted February 15, 2012 Nawożenie RSM-em jest chyba aktualnie najlepszym i najtańszym sposobem. Trzeba się trochę przygotować ze sprzętem, najlepiej miec opryskiwacz tylko do tego przygotowany żeby nie kombinować za każdym razem z wężami rozlewowymi. Efekt jest bomba! sąsiad raz przejechał jednym przejazdem i mu opryskiwacz kleknął to po 5 dniach różnica we wzroście była imponująca. Quote
Jac555 Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 Słyszałem, że RSM ma niestabilną cenę i że najlepiej kupować go w okresie jesienno-zimowym, bo wtedy jest tańszy. Prawda to? Nie stosowałem go wcześniej, ale zastanawiam się czy się na niego nie przerzucić. Quote
muzyk Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 Witam.Czy mógł by któryś z forumowiczów napisać coś więcej i dokładniej na temat RSM cos mi się obiło o uszy ale chcę się dowiedzieć więcej idokładniej.Pozdrawiam. Quote
jarek Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 Jest to roztwor saletrzano mocznikowy bedacy plynnym nawozem.RSM zawiera50%azotu w formie amidowej(NH2 z mocznika)oraz po 25% tego pierwiastka w formie amonowej i azotowej z saletry amonowej.Szybko i dlugotrwale dziala i stosunkowo latwo przysfajalny przez rosliny. Quote
muzyk Posted February 17, 2012 Report Posted February 17, 2012 RSM można sobie zrobić,więc prosze o proporcje. Quote
rolnik1500 Posted February 18, 2012 Report Posted February 18, 2012 Nie jest tak łatwo z tym zrobieniem, bo rozpuścić tone nawozu w wodzie to nie jest tak łatwo żeby to wymieszać. Spróbuj zrobić to w wiadrze zostaje duż paptuchów i osadu. Wszystko to potem samycha opryskiwacz. A defakto wychodzi na to że jak kupisz już gotowy nawóz to poprostu wychodzi taniej - i o to chodzi. Quote
muzyk Posted February 19, 2012 Report Posted February 19, 2012 Witam.Stosowałem go już z 2 lata tylko ten skrót RSM mnie zwiódł dopiero jak jarek napisał pełno nazwę to dopiero skojarzyłem sobie ale i tak dzięki.Pozdrawiam. Quote
*SSaPeRR* Posted February 23, 2012 Report Posted February 23, 2012 A jak tam u was z krystalizowaniem się nawozu w zimę?? Rozcieńczacie jak to zalecają z 32% jakie dostarczają zakłady do 28%.Jak się dowiedziałem RSM 32% krystalizuje się przy temperaturze 0 st. Celsjsza, RSM 30% przy około -9, a RSM 28% przy około -17. Quote
muzyk Posted February 24, 2012 Report Posted February 24, 2012 Witam.Czy któryś z szanownych userów może mi podać gdzie mogę kupić RSM wMazowieckim i jaka jest aktualna cena i w jakich pojemnikach tzn.ilu litrowych.Pozdrawiam. Quote
Ojciec Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Witam czy można stosować RSM na łąki ? jak powinien wyglądać prawidłowo dostosowany opryskiwacz do pracy z RSM bardzo bym prosił o zdjęcia opryskiwacza jak i zbiorników w których jest przetrzymywany nawóz. Quote
*SSaPeRR* Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Znajomy stosowal przez parę lat RSM na łąki. Ale zawsze podawał go roślinkom samym wieczorem żeby rosa dodatkowo zmyła nadmiar nawozu z liści. Opryskiwacz normalny, tylko rozpylacze miał grubo kropliste. Można kombinować z rozlewaczami(wężami) do opryskiwacza. Raz taki wynalazek widziałem. RSM trochę szkodzi młodej wsiewce koniczyny. Dobrze jest dodawać do RSM siarczan magnezu i stosować na łąki. Tu coś do tematu:http: //bott.com.pl/agro/omaCMS/uploads/pdfs/tabela%20wydatków%20rozlewaczy%20kołpakowych%205%20i%207%20otworowych%20do%20RSM.pdf (skopiuj powyższy adres do google i wybież w wynikach "Tabela wydatków rozlewaczy kołpakowych do RSM 5-cio i 7-mio otworowych" inaczej niechce się otworzyć) Tu:rpt.pl/index.php?content=1371 I tu:zapulawy.pl/index1.php?dzial=12&lang=PL&node=35&doc=1000062 Quote
Ojciec Posted May 24, 2012 Report Posted May 24, 2012 Dzięki bardzo za linki. Jaka jest różnica między nawożeniem zwykłym a RSM w plonach oczywiście z tego co czytałem to RSM szybciej jest przyswajalne przez roślinę . Co sądzicie o takim nawożeniu roślin? jest to już od kilku lat na naszym rynku lecz mało rozpowszechnione. Jak to jest w waszej okolicy dużo osób stosuje takie nawożenie ? Quote
Recommended Posts