LukaszRobin Posted December 8, 2019 Report Posted December 8, 2019 Czołem! Mam problem z ursusem c360 i chciałbym zapytać Was, może ktoś wie jak sprawę ugryźć. Otrzymałem po rodzicach gospodarstwo rolne a z nim ciągnik (zasadniczo ten jeszcze nie został prawnie darowany). Włożyłem już spory nakład finansowy żeby ten ciągnik rejestrację przeszedł, bo cały czas miałem w głowie z młodych lat, że ta 60tka jest wyrejestrowana przez poprzedniego właściciela.... Otóż dzisiaj poprosiłem ojca żeby skompletował mi wszystkie dokumenty i..... ciągnik zakupiony w 2007 roku, jest umowa kupna sprzedaży, jest dowód rejestracyjny na nazwisko byłego właściciela, który był pierwszym właścicielem. W dowodzie przegląd robiony przed zakupem, czyli w 2007 roku, następny miał być w 2009 roku (tablica rej. zgubiona) i tutaj historia sie urywa Nie będę tutaj winił rodziców, (bo czasy wtedy były jakie były, trochę ledwo koniec z końcem wiązali, może bali się opłat, a pola zawsze mieliśmy od polnych dróg itd ), ale dali dupy po całości, bo zasadniczo przez te wszystkie lata z wyjazdem na drogę publiczną był problem..... Chcę ten ciągnik zarejestrować, bo od przyszłego roku mam dzierżawę 8h w dwóch kawałkach, przy ogromnie ruchliwej drodze publicznej, nie będę kusił losu przecież. I tutaj pytanie, jak podejść do rejestracji tego ciągnika, jak do ubezpieczenia? Nie chce narobić smrodu ojcu (mama zmarła w tym roku) a ciągnik chce zarejestrować? Posłać ojca do urzędu żeby zarejestrował ciągnik na siebie a potem zrobił darowiznę na mnie?Zrobić darowiznę na mnie i wtedy ja mam iść do urzędu?Olać sprawę i "kupić" lewe papiery jako ciągnik sprowadzany z francji (spotkałem się z taką ofertą, 1200 zł za te przyjemność), wtedy zarejestrować od razu na siebie? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Was Łukasz Quote
Vademecum Posted December 8, 2019 Report Posted December 8, 2019 chyba lepiej jak twój ojciec go najpierw zarejestróje na siebie, starszemu łatwiej przejdzie takie zaniedbanie, masz umowe kupna i dow. rej. to podstawa, tylko ubezpieczenie, do rejestracji muszisz mieć i przegląd. Myślę, że konsekwencji nie będzie , ale na wszelki wypadek idź gdzieś do pośrednika ubezpieczenia, tylko nie pzu, wybierz np. TUW i pośrednik ci powie czy są jakieś konsekwencje. LukaszRobin 1 Quote
Vademecum Posted December 8, 2019 Report Posted December 8, 2019 możesz napisać jak poszło , wtedy będziemy wiedzieć wszyscy. LukaszRobin 1 Quote
LukaszRobin Posted December 8, 2019 Author Report Posted December 8, 2019 możesz napisać jak poszło , wtedy będziemy wiedzieć wszyscy.Jutro pójdę do żony mojego prezesa z OSP, ona pracuje w ubezpieczeniach pocztowych (TUW?), rejestruje u niej moje auta, może ona poratuje. Jak się czegoś dowiem to dam znać Quote
Vademecum Posted December 8, 2019 Report Posted December 8, 2019 w tuw przymykają oko, byle ubezpieczyć Quote
LukaszRobin Posted December 18, 2019 Author Report Posted December 18, 2019 Już piszę co ustaliłem, bo może komuś się przyda. Byłem w TUW-ie, i kara za brak OC jest nieunikniona, jak tylko zgłoszę do ubezpieczenia, zrobię umowę na dany ciągnik (nawet przy innych blachach), to po numerach bloku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny sprawdzi przeszłość pojazdu i wyjdzie brak ubezpieczenia. Zadzwoniłem więc do UFG, tam dowiedziałem się że : - kara za brak OC naliczana jest tylko za rok wstecz od dnia kontroli- nie ściągają za więcej niż rok, nie ważne czy nie było 2 lata czy 12 lat- wysokość kary za brak OC ciągnika rolniczego wynosi 750 zł Więc nie ważne czy Ojciec mi daruje ciągnik, sprzeda mi go czy zrobi wszystko na siebie, kare w wys 750 zł będzie trzeba zapłacić tak czy siak. Mam nadzieję że to czego się dowiedziałem, w razie potrzeby posłuży innym użytkownikom forum Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 18, 2019 Report Posted December 18, 2019 pewnie posĺuży, ta kara nie jest straszna, ale warto sie zastanowić czy warto reanimować dokumenty takiemu ciągnikowi, napewno gorzej będzie wpaść na drodze w kontrol bez O.C. Quote
Edwards Posted January 28, 2021 Report Posted January 28, 2021 Mam pytanie o ubezpieczenie auta . Pod koniec przyszłego miesiaca chciałbym kupić sobie nowe auto z 2018 roku. I tym samym w grę wchodzi nie tylko ubezpieczenie oc, ale chciałbym wykupić rownież ubezpieczenie ac plus nnw. I pytanie w jakiej firmie kupić ubezpieczenie? Wolę samodzielnie przejrzeć sobie warunki ubezpieczenia, a nie tylko ufać doradcy bo zależy mi na tym aby ubezpieczenie było jak najbardziej kompleksowe. Co byśćie polecili i na jakie zapisy zwracać uwagę?Jakieś opinie na temat Compensy https://www.compensa.pl/? Quote
Vademecum Posted January 28, 2021 Report Posted January 28, 2021 a.widzę, że na cenie ci nie zależy , to idź do PZU Quote
ali Posted January 28, 2021 Report Posted January 28, 2021 Przecież to reklamaPośrednicy ubezpieczeniowi wyszukają ci najlepszą ofertę Quote
kolejarz Posted February 5, 2021 Report Posted February 5, 2021 Już piszę co ustaliłem, bo może komuś się przyda. Byłem w TUW-ie, i kara za brak OC jest nieunikniona, jak tylko zgłoszę do ubezpieczenia, zrobię umowę na dany ciągnik (nawet przy innych blachach), to po numerach bloku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny sprawdzi przeszłość pojazdu i wyjdzie brak ubezpieczenia. Zadzwoniłem więc do UFG, tam dowiedziałem się że : - kara za brak OC naliczana jest tylko za rok wstecz od dnia kontroli- nie ściągają za więcej niż rok, nie ważne czy nie było 2 lata czy 12 lat- wysokość kary za brak OC ciągnika rolniczego wynosi 750 zł Więc nie ważne czy Ojciec mi daruje ciągnik, sprzeda mi go czy zrobi wszystko na siebie, kare w wys 750 zł będzie trzeba zapłacić tak czy siak. Mam nadzieję że to czego się dowiedziałem, w razie potrzeby posłuży innym użytkownikom forum PozdrawiamNie tak chop-chop kolego, najpierw zgłoś zagubienie tablic i opowiedz urzędnikom o zamiarach. Gdy natrafisz na nieprzyjaznego urzędnika, nic nie mów a za kilkanaście dni podejdź do sprawy ponownie. Może będzie ktoś inny w lepszym nastroju i Ci załatwi. To co opisałeś to strachy na lachy a grzeczność wygra. Quote
Recommended Posts