Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted

Wygląda mi to na młody Tasznik pospolity i Przytulię na pierwszym zdjęciu, ale ciężko tak po zdjęciach powiedzieć.  Polecam aplikacje na telefon SCOUTING - Automatyczna diagnostyka pól, na podstawie zdjęcia rozpoznaje chwasty, choroby i niedobry składników pokarmowych. Wiadomo, to tylko aplikacja i podaje kilka najbardziej możliwych pozycji, ale bywa czasem bardzo pomocna.

Posted

Jeśli nie miałeś wcześniej problemów z chwastami jednoliściennymi typu: miotła zbożowa wyczycniec polny na który błędnie wskazywano powyżej, bo to są chwasty jednoliścienne, tak samo jak rośliną jednoliścienną jest zboże, to aby dobrze zwalczyć fiołka polnego na wiosnę, co jest nie lada sztuką trzeba zastosować dość wcześnie:

Lancet Plus 200g + Dassoil 0,5l /ha

lub

Huzar Active Plus 1L ha

lub

Nomad 120g + Mustang Forte 1L/ha

lub

Chesel Nowy 90g + Gold 450 EC 0,6lha

lub 

inne, ale zwalczajace fiołka (Lintur - wycofano)

Najbardziej skutecznym, zwalczającym fiołka zabiegiem jest zabieg jesienny. Już 50g czystego diflufenikanu/ha zwalcza fiołka. Ale można załatwić sprawę na Amen. Ja proponuje:

500g chlorotoluronu + 100g diflufenikanu + 120g flufanacetu. W 99% jest czysto. Chyba że ktoś sieje rzepak to dołożyć należy kilka gram trifensulfuronu lub chlorosulfuronu, jesli nie ma buraków. I tyle. Nie ma co wyważać otwartch drzwi.\

PS. Aha i to jest Fiołek jak byk. Ja z tego żyje, wierzcie mi. Szkoda ze nie zrobiono zabiegu na jesien bo to jesyna słuszna droga.

• 4 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 6 months later...