Rolniczka666 Posted December 30, 2019 Report Posted December 30, 2019 Witam wszystkich, Mam problem z identyfikacją kilku chwastów w pszenicy ozimej. Liczę na pomoc kolegów/koleżanek z forum Quote
pawel7991 Posted January 12, 2020 Report Posted January 12, 2020 Wygląda mi to na młody Tasznik pospolity i Przytulię na pierwszym zdjęciu, ale ciężko tak po zdjęciach powiedzieć. Polecam aplikacje na telefon SCOUTING - Automatyczna diagnostyka pól, na podstawie zdjęcia rozpoznaje chwasty, choroby i niedobry składników pokarmowych. Wiadomo, to tylko aplikacja i podaje kilka najbardziej możliwych pozycji, ale bywa czasem bardzo pomocna. Quote
Tuzon Posted January 13, 2020 Report Posted January 13, 2020 Dobrze by było jeszcze znaleźć w ramach tej aplikacji środki ochrony roślin, którymi można potraktować taki chwast. Quote
pawel7991 Posted January 13, 2020 Report Posted January 13, 2020 Może w dzisiejszej dobie Internetu coś takiego istnieje, trzeba by dobrze poszukać Quote
kolejarz Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 Podobny do wyczyńca polnego, za dużo gnoju w ziemi. Quote
Opel Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 Wg mnie to jest fiołek polny. Najlepiej zwalczać w zbożu jesienią substancja DFF Quote
Vademecum Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 Tam jest dużo chwastów, jednak z takiej fotki trudno na 100 proc, powiedzieć, jest i fiołek, przytulia, tasznik może być, z siewek zawsze może być pomyłka, cza dalej obserwować. Quote
Vademecum Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 rumian, albo rumianek, gorczyca polna albo rzodkiew, mak , komosa biała, gwiezdnica pospolita Quote
pawel7991 Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 Tak czy inaczej trzeba opryskać na wiosnę póki są małe Quote
Opel Posted January 14, 2020 Report Posted January 14, 2020 Jeśli nie miałeś wcześniej problemów z chwastami jednoliściennymi typu: miotła zbożowa wyczycniec polny na który błędnie wskazywano powyżej, bo to są chwasty jednoliścienne, tak samo jak rośliną jednoliścienną jest zboże, to aby dobrze zwalczyć fiołka polnego na wiosnę, co jest nie lada sztuką trzeba zastosować dość wcześnie: Lancet Plus 200g + Dassoil 0,5l /halubHuzar Active Plus 1L halubNomad 120g + Mustang Forte 1L/halubChesel Nowy 90g + Gold 450 EC 0,6lhalub inne, ale zwalczajace fiołka (Lintur - wycofano) Najbardziej skutecznym, zwalczającym fiołka zabiegiem jest zabieg jesienny. Już 50g czystego diflufenikanu/ha zwalcza fiołka. Ale można załatwić sprawę na Amen. Ja proponuje: 500g chlorotoluronu + 100g diflufenikanu + 120g flufanacetu. W 99% jest czysto. Chyba że ktoś sieje rzepak to dołożyć należy kilka gram trifensulfuronu lub chlorosulfuronu, jesli nie ma buraków. I tyle. Nie ma co wyważać otwartch drzwi.\ PS. Aha i to jest Fiołek jak byk. Ja z tego żyje, wierzcie mi. Szkoda ze nie zrobiono zabiegu na jesien bo to jesyna słuszna droga. Quote
wzniosek.elwira Posted May 29, 2020 Report Posted May 29, 2020 może mi ktoś polecić dobry środek na chwasty ? walczę walczę i widze, że walka jest nierówna..... Quote
kaarolek Posted October 29, 2020 Report Posted October 29, 2020 a miał ktoś z Was do czynienia z produktami typu środki ochrony roślin mocarz?? Można je znaleźć tu: https://www.sklepfarmera.pl/mocarz-75wg-basf/ Quote
Vademecum Posted May 29, 2021 Report Posted May 29, 2021 toś sie podpią, z reklamą ? No tak środki sie stosuje wg. widzimisie Quote
Recommended Posts