antares Posted February 6, 2012 Report Posted February 6, 2012 Witam wszystkich. mam zpytanie składałem wniosek na mleczarstwo, załapałem się, a teraz chcą mi przyznać ciągnik do 120 KM, ja chcę trochę większy bo mam prasę z owijarką , która ma większe zapotrzebowanie na moc, ale oni tłumaczą że na 30 ha to wystarczy książkowo 120 KM, może i wystarczy ale ja mam maszyny które potrzebują większej mocy, mam sąsiada który ma 12 ha i trzodę i dostał duży ciągnik , może ktoś miał podobny przypadek i wie jak tych z agencji przekonać. Quote
Kronel Posted February 6, 2012 Report Posted February 6, 2012 Zależy z jakiego programu twoi sąsiedzi występowali o dofinansowanie na te traktory. Bo tych programów było duzo i różne restrykcje. Ale ja na Twoim miejscu bym nie kombinował z braniem mocniejszego silnika. Wójek brał dofinansowanie na płóg dokładnie tak jak Ty przzeliczane na wielkośc gospodarstwa. W Lemkenie dogadał się na jakąś super promocje i załatwił że dostał o jedną skbę większy niż w zapotrzebowaniu. CO z tego że za tą sama kasę jak bu cofnęli dotacje i 50% w plecy. Quote
Kowalik Posted February 9, 2012 Report Posted February 9, 2012 Tak jak rox pisał, z dotacjami nie ma co kombinowac. Dotacja unijna to dobra rzecz ale trzeba się przyzwyczaić że tam ludzie nie myślą tylko papierki przerzucaja i trzymają się prepisów. Tak więc musisz robić tak zeby się zmieścić z kupnem ciagnika w takich ramach jakie Ci dali. Quote
Recommended Posts