Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kokosów nie było? Rok 2019 za nami

Rolnik 2019 podsumowanie roku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin Jarzyna

Marcin Jarzyna

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 02 styczeń 2020 - 14:13

Witam wszystkich forumowiczów, witam wszystkich rolników! :)

Nazywam się Marcin Jarzyna i jestem nowym członkiem forum. Chciałbym się z wami podzielić ciekawym badaniem na które natrafiłem. Mianowicie, zachęcono grupę gospodarzy do wzięcia udziału w ankiecie a pytanie brzmiało:

Jak w Pana/Pani ocenie dla Polskiego rolnictwa był rok 2019?

4% rolników uważa, że rok 2019 był – BARDZO DOBRY 🥳
15% że był – RACZEJ DOBRY 😏
38% - ANI DOBRY, ANI ZŁY 😒
32% - RACZEJ ZŁY 😞
11% - BARDZO ZŁY 🤬

To już trzeci rok z rzędu, kiedy firma notuje mniejszy udział rolników pozytywnie oceniających mijający rok.

Czy rzeczywiście było tak źle? 🤔🇵🇱

Ciekawy jestem jakie jest wasze zdanie :)

Jeśli mogę Was o to prosić (nie znalazłem informacji w regulaminie forum), to będę bardzo wdzięczny za waszą opinie również na fb. Chcę na podstawie zamieszczonych komentarzy stworzyć własną statystykę podsumowania roku 2019 którą się oczywiście z Wami podzielę. Za waszą opinię bardzo dziękuję :) 

https://www.facebook...?type=3

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 styczeń 2020 - 17:45

niewiadomo w jakim kontekście, sam rok nie mógł być dobry w pryzmacie samego rolnictwa, susza , ceny skupu płodów przekreślają ten rok jako dobry. Rok był przeciętny, aby nie powiedzieć słaby.
  • 0

#3 Kerstad

Kerstad

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 27 styczeń 2020 - 09:34

A jak zimy nie będzie to 2020 będzie jeszcze gorszy 

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 styczeń 2020 - 09:45

zima, zimą, ale jak w maju nie bedzie opadów to może znajdą sie pieniądze na nawadnianie dla rolników. Cały zachod nawadnia pola ale nas na to nie stać. Ja to nawet niemam wody napowierzchniowej, studnia glębinowa na 200 m przez skałe to wydatek pare set tyś. zł.
  • 0

#5 pawel7991

pawel7991

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 282 postów

Napisano 27 styczeń 2020 - 11:30

Sadziłem drzewka niedawno, tak do 40 cm jeszcze da radę dołek wykopać, a niżej szpadla nie daje rady wbić i trzeba skrobnać po trochu. Nie ważne deszcz czy śnieg, ważne żeby cokolwiek padało
  • 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 styczeń 2020 - 12:07

dobre, ja posadziłem tamtej zimy 100 sztuk malin, przyjęło sie wszystko, zazieleniło się , część zakwitło a końcem czerwca uschĺo wszystko . Zobacze czy coś na wiosne sie zazieleni jak nie to cza to wysprzątać i zapomnieć o czym mklwiek
  • 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 14 luty 2020 - 18:47

co myślicie o cenach żywności w PL ? w lidlu promocja ziemniaka 3.25 za kilogram ? w szwecji około 4 zł - gdzie skandynawia zawsze była droga. Niemcy za 10 kg w netto 3.99 euro. Niedawno można było przeczytać że hilermarjety sprowadzają ziemniaka i wieorzowine , angli ? Nie wiem czy sie śmiać czy płakać. Wieprzowina jakościowa z niemiec i dani płynie do chin, a do nas trafia odpad. Rozdawnicza polityka polskiego rządu właśnie tak sie odbija na cenach w sklepach, a teraz ten podatek cukrowy... Rząd liczy przychody do budżetu oczywiście z kieszeni konsumenta. A przed nami susza 50 lecia. Czytam że 80% żywności na pułkach skmepowych to produkcja rodzima, jaki będzie rok w polu ? Ja zamierzam temu wszystkiemu przeciwstawić się. Nie brać w tym udziału. Fińskie masło pachnące śmietaną w tak drogiej skandynawi to 31 zł kilogram, żółty ser , miękki i pachnący śmietaną 38 zł za kilogram, Ziemniaki w niemczech w sklepie połowe z tego co u nas. Co sie stało ? Wszak unia już dofinansowaĺa nasze gospodarstwa w sprzęt, dofinansowuje produkcje, 80% w sklepach krajowej produkcji . Co sie stało z naszym rolnictwem ? Produkcja mięsa mleka jest na skraju opłacalności, skąd te ceny w polskich sklepach ? Za komunistów tych znienawidzonych było nak chcesz żyć to kombinuj, a dziś jak nie nakombinuje to będzie klepał biede, a niedĺugo chodził głodny.
Teraz siedze na parmingu między dramen a drobakiem , pod oslo. W norweskim radiu METRO słyszę po poksku jak norwegowie leczą się w gdańskich szpitalach bo tanio, a nas polaków wielokrotnie nie stać na leki, Pomijam to że do specjalisty jak idzie sie na wizyte to bez 500 nie podchodź bo nawet cię nie zbada, a wizyta trwać będzie 3-5 min. Jeszcze lekarz odbiera telefon i przez eń prowadzi budowe, a do pacjenta że jak nie dostanie do kieszeni to budowa stanie - co sie u nas dzieje ?
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Rolnik, 2019, podsumowanie roku

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych