edek Posted January 3, 2020 Report Posted January 3, 2020 Zastanawiam się na przeróbką chlewni czy postawić na lochy i tucz prosiąt od nich, czy może zakup prosiąt polskich(szczepione przeciw wszystkim chorobom) w partiach po 170 szt.- np. : po cenie 30zł. mniej niz 30 kg. duńczyk.Najlepiej bym chciał od rolnika polskiego w cenie ponad 200zł. waga ponad 20kg. - ale takie kupić nie ma od kogo...Wydać też kilkanaście tysięcy, kilkadziesiąt na zakup tych polskich za te około 370 to za duże ryzyko.... Quote
Vademecum Posted January 4, 2020 Report Posted January 4, 2020 ponad 15 lat kupowałem prosięta i ponad 20 lat miałem 20 i więcej macior i wszystko to z perspektywy życia to była strata czasu. Ze swojego doświadczenia powiem ci że świnie to największe gówno ( bagno) Quote
simson54 Posted January 19, 2020 Report Posted January 19, 2020 zgadza sie jeszcze jak znajdą w twojej okolicy ASF to wyjdziesz jak zabłocki na tych świniach edek 1 Quote
pawel7991 Posted January 20, 2020 Report Posted January 20, 2020 W dzisiejszej sytuacji gospodarczej ryzykownie jest stawiać czy przerabiać chlewnie, kiedy w każdej chwili mogą zakazać hodowli. Co z tego że cena wieprzowiny poszła w górę jak za chwilę mogą wybić całe stado Quote
Vademecum Posted January 20, 2020 Report Posted January 20, 2020 poszła w góre, ale w porównaniu do paliwa, prądu, wody, konc. pasz. to dalej wszystko to jest zero. Quote
JuZeK2019 Posted April 9, 2020 Report Posted April 9, 2020 Mam 4h ziemi dosyć spora stodole z prosiakow zrezygnowałem wymogi itd zastanawiam się czy jest sens wogole w coś się bawić przydałby się jakiś dodatkowy dochód na boku ale jak mam się narobic i bujac Koło 0 to mija się z celem tak myślałem nad krolikami, jajka kury nic więcej nie przychodzi mi do głowy czytałem też o boczniakach grzybach Quote
kolejarz Posted April 10, 2020 Report Posted April 10, 2020 Na czterech hektarach możesz sobie pietruszkę uprawiać. Aczkolwiek Vademecum nie jest dobre na każdą zachciankę czy pomysł to nic nie zdziałasz bez nabytej lub wrodzonej wiedzy. Byłoby zbyt łatwe i proste przeczytać zalecenia oraz informacje z danej dziedziny i mamy OK. Quote
simson54 Posted April 10, 2020 Report Posted April 10, 2020 ja mam 4 hektary pola i nie trzymam już trzody wszystko sieje zbożem trzymam kury na jajka kupuje też brojlery które później jak urosną zabijam do siebie i sprzedaje na mięsko w mojej okolicy ludzie biorą Quote
Recommended Posts