Jump to content

Recommended Posts

Posted
kolego, przeczytaj ulotke - jest na tym skrawku foto napisane - insektycyd, klasa toksyczności 1, trujące dla.ryb, pszczół. Ten środek jest około 20 lat temu zakazany w stosowaniu, jest to trucizna kiedyś nie każdy mógł kupić taki środek. Wg. prawa powinienneś oddać to do utylizacji.
Posted

też insektycyd, ale jakim cza być desperatą żeby wszystko w pierwszej klasie toksyczności używać.

Chyba w 2007 stracił pozwolenie na zastosowanie.

Nie, akurat to dwa z trzech z pierwszej klasy toksyczności które znalazłem w piwnicy mogę pokazać inne zdjęcie to byś mi pan pomógł troche z opisaniem tejże chemii
Posted
moluskocyd, ślimakobujczy. Mesurolu dziś używa się do zaprawiania ziarna, ale to niema znaczenia co to jest bo przeterminowane i zabronione w stosowaniu. Każda gmina musi pryjąć odpady niebezpieczne ale z insektycydem różnie może być. Rozważnie upewnić się telefonicznie czy przyjmą, Coby to niebyło to nieprzedstawia żadnej wartości a jednak tylko problem. Niewylewaj tego nigdzie i nie mieszaj przypadkiem, same opary mogą nawet zabić.
Posted

moluskocyd, ślimakobujczy. Mesurolu dziś używa się do zaprawiania ziarna, ale to niema znaczenia co to jest bo przeterminowane i zabronione w stosowaniu. Każda gmina musi pryjąć odpady niebezpieczne ale z insektycydem różnie może być. Rozważnie upewnić się telefonicznie czy przyjmą, Coby to niebyło to nieprzedstawia żadnej wartości a jednak tylko problem. Niewylewaj tego nigdzie i nie mieszaj przypadkiem, same opary mogą nawet zabić.

*merkaptodimetur pisze, nie mam zamiaru bo to ma wartość muzealną

Posted

moluskocyd, ślimakobujczy. Mesurolu dziś używa się do zaprawiania ziarna, ale to niema znaczenia co to jest bo przeterminowane i zabronione w stosowaniu. Każda gmina musi pryjąć odpady niebezpieczne ale z

insektycydem różnie może być. Rozważnie upewnić się telefonicznie czy przyjmą, Coby to niebyło to nieprzedstawia żadnej wartości a jednak tylko problem. Niewylewaj tego nigdzie i nie mieszaj przypadkiem, same opary mogą nawet zabić.

Głupi nie jestem żeby takie rzeczy otwierać ale raczej szkoda oddawać bo sobie można jeszcze obejrzeć przynajmniej jak to w tamtych latach wyglądało
Posted

Pomóżcie mi jeszcze panowie, odpowiedzcie na pare pytań łącznie z tego co widze mam jeszcze sporo tego

Benlate produkcji Du Pont

Euparen

Thiodan płynny 35, produkcji Hoechst

Hostathion 40 EC produkcji Hoechst

Sencor 70 WP produkcji Bayer

Trifluorotox

Roztoczol extra płynny

Curzate 72,5 WP produkcji Du Pont

Tinox 50

Topsin M

Mam jeszcze jakieś pudełka z fungicydami ale już mniejsza o nie

Do czego służyły wyżej wymienione środki?

Posted

OPIS DZIAŁANIA

Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu

kontaktowym i żołądkowym, przeznaczony do zwalczania szkodników gryzących i kłującossących w roślinach rolniczych, sadowniczych i ozdobnych. Na roślinie działa

powierzchniowo. Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych,

sadowniczych i ręcznych.

II ZASTOSOWANIE ŚRODKA

1. ROŚLINY ROLNICZE

Ziemniak

Larwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej.

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3 l/ha.

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 - 0,3 l/ha.

Środek w wyższej z zalecanych dawek stosować do zwalczania chrząszczy oraz w

przypadku bujnej naci ziemniaczanej.

Opryskiwać nie wcześniej niż dwa tygodnie po wschodach roślin uprawnych tj. od początku

fazy wzrostu (zakrywania międzyrzędzi).

Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha.

Zalecane opryskiwanie: średniokropliste.

Rzepak ozimy

Pchełki

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.

Środek stosować po wystąpieniu chrząszczy na młodych roślinach lub zauważeniu

pierwszych uszkodzeń.

Słodyszek rzepakowy

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 l/ha.

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 l/ha.

Opryskiwać po wystąpieniu szkodnika na pakujących roślinach, w fazie zwartego

kwiatostanu, najpóźniej w fazie luźnego kwiatostanu. Zabieg ogranicza również

występowanie chowacza czterozębnego.

Mszyca kapuściana

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,35 l/ha.

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,35 l/ha.

Opryskiwać w przypadku licznego wystąpienia i pojawu pierwszych kolonii mszyc.

Zabieg w fazie wykształcenia łuszczyn ogranicza występowanie szkodników łuszczynowych

(chowacza podobnika i pryszczarka kapustnika).

Zalecana ilość wody: 300 l/ha.

ROŚLINY SADOWNICZE

Jabłoń

Kwieciak jabłkowiec

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.

Opryskiwać w przypadku wystąpienia chrząszczy, tuż przed pękaniem lub w czasie pękania

pąków jabłoni, w dni słoneczne przy temperaturze co najmniej 120 C.

Zalecana ilość wody: 500-1000 l/ha

ROŚLINY OZDOBNE

Róża

Mszyca różano-szczeciowa

Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,05%. (50 ml środka w 100 l

wody).

Zalecana stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,05%. (50 ml środka w 100 l

wody).

Skoczek różany

Maksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,05%. (50 ml środka w 100 l

wody).

Zalecana stężenie dla jednorazowego zastosowania:0,05%. (50 ml środka w 100 l wody).

Zalecana ilość cieczy użytkowej: 500-1000 l/ha w zależności od wysokości roślin.

Opryskiwać po zauważeniu szkodników.