JerzyGrabowski Posted January 6, 2020 Report Posted January 6, 2020 Witam, ktoś mi może powiedzieć co to za środek i do czego służył? Znalazłem niedawno w piwnicy, wiem że stary jak świat ale nie jestem w tym obeznany Quote
JerzyGrabowski Posted January 6, 2020 Author Report Posted January 6, 2020 Ten, bo zdjęcie się nie wgrało Quote
pawel7991 Posted January 7, 2020 Report Posted January 7, 2020 Spróbuj dodać zdjęcie tutaj albo w galerii na swoim profilu, co by to nie było to pewnie coś owadobójczego i już dawno nienadające się do użytku Quote
JerzyGrabowski Posted January 7, 2020 Author Report Posted January 7, 2020 O ten mi chodzi o ile zdjęcie się wgra Quote
JerzyGrabowski Posted January 7, 2020 Author Report Posted January 7, 2020 O dobra wreszcie się udało Quote
Vademecum Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 kolego, przeczytaj ulotke - jest na tym skrawku foto napisane - insektycyd, klasa toksyczności 1, trujące dla.ryb, pszczół. Ten środek jest około 20 lat temu zakazany w stosowaniu, jest to trucizna kiedyś nie każdy mógł kupić taki środek. Wg. prawa powinienneś oddać to do utylizacji. Quote
Vademecum Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 Prawdopodobnie jest to środek z lat 90-tych z parti darów dla polski, amerykanie pozbyli sie środków zakazanych do stosowania u nich, które cza było utylizować i zapłacić ciężką kase za to. Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 A np. To do czego służyło? Quote
Vademecum Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 też insektycyd, ale jakim cza być desperatą żeby wszystko w pierwszej klasie toksyczności używać.Chyba w 2007 stracił pozwolenie na zastosowanie. Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 też insektycyd, ale jakim cza być desperatą żeby wszystko w pierwszej klasie toksyczności używać.Chyba w 2007 stracił pozwolenie na zastosowanie.Nie, akurat to dwa z trzech z pierwszej klasy toksyczności które znalazłem w piwnicy mogę pokazać inne zdjęcie to byś mi pan pomógł troche z opisaniem tejże chemii Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 To już ostatni z pierwszej klasy Quote
pawel7991 Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 Cały ten składzik to insektycydy z lat 90 teraz już po dacie ważności i zakazane, zgłoś to do utylizacji i nawet nie otwieraj dla własnego bezpieczeństwa i zdrowia Quote
Vademecum Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 moluskocyd, ślimakobujczy. Mesurolu dziś używa się do zaprawiania ziarna, ale to niema znaczenia co to jest bo przeterminowane i zabronione w stosowaniu. Każda gmina musi pryjąć odpady niebezpieczne ale z insektycydem różnie może być. Rozważnie upewnić się telefonicznie czy przyjmą, Coby to niebyło to nieprzedstawia żadnej wartości a jednak tylko problem. Niewylewaj tego nigdzie i nie mieszaj przypadkiem, same opary mogą nawet zabić. Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 moluskocyd, ślimakobujczy. Mesurolu dziś używa się do zaprawiania ziarna, ale to niema znaczenia co to jest bo przeterminowane i zabronione w stosowaniu. Każda gmina musi pryjąć odpady niebezpieczne ale z insektycydem różnie może być. Rozważnie upewnić się telefonicznie czy przyjmą, Coby to niebyło to nieprzedstawia żadnej wartości a jednak tylko problem. Niewylewaj tego nigdzie i nie mieszaj przypadkiem, same opary mogą nawet zabić.*merkaptodimetur pisze, nie mam zamiaru bo to ma wartość muzealną Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 moluskocyd, ślimakobujczy. Mesurolu dziś używa się do zaprawiania ziarna, ale to niema znaczenia co to jest bo przeterminowane i zabronione w stosowaniu. Każda gmina musi pryjąć odpady niebezpieczne ale z insektycydem różnie może być. Rozważnie upewnić się telefonicznie czy przyjmą, Coby to niebyło to nieprzedstawia żadnej wartości a jednak tylko problem. Niewylewaj tego nigdzie i nie mieszaj przypadkiem, same opary mogą nawet zabić.Głupi nie jestem żeby takie rzeczy otwierać ale raczej szkoda oddawać bo sobie można jeszcze obejrzeć przynajmniej jak to w tamtych latach wyglądało Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 Pomóżcie mi jeszcze panowie, odpowiedzcie na pare pytań łącznie z tego co widze mam jeszcze sporo tegoBenlate produkcji Du PontEuparenThiodan płynny 35, produkcji HoechstHostathion 40 EC produkcji HoechstSencor 70 WP produkcji BayerTrifluorotoxRoztoczol extra płynnyCurzate 72,5 WP produkcji Du PontTinox 50Topsin MMam jeszcze jakieś pudełka z fungicydami ale już mniejsza o nieDo czego służyły wyżej wymienione środki? Quote
pawel7991 Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 Przecież na każdej butelce pisze zastosowanie Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 Przecież na każdej butelce pisze zastosowanieWiem ale wole zapytać się specjalistów Quote
Vademecum Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 insektycydy i fungicydy - podchodzi pod sadownictwo ew. warzywnictwo Quote
JerzyGrabowski Posted January 8, 2020 Author Report Posted January 8, 2020 insektycydy i fungicydy - podchodzi pod sadownictwo ew. warzywnictwoA sencor i trifluorotox to przypadkiem nie herbicydy? Quote
pawel7991 Posted January 8, 2020 Report Posted January 8, 2020 Swoją drogą po kim ta piwniczka, były właściciel sklepu ogrodniczego, czy jakiś przezorny rolnik, ew. sadownik robiący zapasy na lata? Quote
JerzyGrabowski Posted January 9, 2020 Author Report Posted January 9, 2020 Rolnik i sadownik, nie robił żadnych zapasów tylko bardzo ale to bardzo stosował się do etykiet Quote
JerzyGrabowski Posted January 9, 2020 Author Report Posted January 9, 2020 A właśnie jeszcze ostatni insektycyd, Decis 2,5 EC, kojarzy ktoś? Quote
ali Posted January 9, 2020 Report Posted January 9, 2020 Internet boli????, sprawdzić etykiety środków i wszystko wiadomo Quote
pawel7991 Posted January 9, 2020 Report Posted January 9, 2020 OPIS DZIAŁANIA Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniukontaktowym i żołądkowym, przeznaczony do zwalczania szkodników gryzących i kłującossących w roślinach rolniczych, sadowniczych i ozdobnych. Na roślinie działapowierzchniowo. Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu opryskiwaczy polowych,sadowniczych i ręcznych.II ZASTOSOWANIE ŚRODKA1. ROŚLINY ROLNICZEZiemniakLarwy i chrząszcze stonki ziemniaczanej.Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,3 l/ha.Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 - 0,3 l/ha.Środek w wyższej z zalecanych dawek stosować do zwalczania chrząszczy oraz wprzypadku bujnej naci ziemniaczanej.Opryskiwać nie wcześniej niż dwa tygodnie po wschodach roślin uprawnych tj. od początkufazy wzrostu (zakrywania międzyrzędzi).Zalecana ilość wody: 150-400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste. Rzepak ozimy PchełkiMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,25 l/ha.Środek stosować po wystąpieniu chrząszczy na młodych roślinach lub zauważeniupierwszych uszkodzeń.Słodyszek rzepakowyMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 l/ha.Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,2 l/ha.Opryskiwać po wystąpieniu szkodnika na pakujących roślinach, w fazie zwartegokwiatostanu, najpóźniej w fazie luźnego kwiatostanu. Zabieg ogranicza równieżwystępowanie chowacza czterozębnego.Mszyca kapuścianaMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,35 l/ha.Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,35 l/ha.Opryskiwać w przypadku licznego wystąpienia i pojawu pierwszych kolonii mszyc. Zabieg w fazie wykształcenia łuszczyn ogranicza występowanie szkodników łuszczynowych(chowacza podobnika i pryszczarka kapustnika).Zalecana ilość wody: 300 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste. ROŚLINY SADOWNICZEJabłońKwieciak jabłkowiecMaksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,5 l/ha.Opryskiwać w przypadku wystąpienia chrząszczy, tuż przed pękaniem lub w czasie pękaniapąków jabłoni, w dni słoneczne przy temperaturze co najmniej 120 C.Zalecana ilość wody: 500-1000 l/haZalecane opryskiwanie: średniokropliste.ROŚLINY OZDOBNERóżaMszyca różano-szczeciowaMaksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,05%. (50 ml środka w 100 lwody).Zalecana stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,05%. (50 ml środka w 100 lwody).Skoczek różanyMaksymalne stężenie dla jednorazowego zastosowania: 0,05%. (50 ml środka w 100 lwody).Zalecana stężenie dla jednorazowego zastosowania:0,05%. (50 ml środka w 100 l wody).Zalecana ilość cieczy użytkowej: 500-1000 l/ha w zależności od wysokości roślin.Opryskiwać po zauważeniu szkodników. Quote
Recommended Posts