simson54 Posted January 13, 2020 Posted January 13, 2020 Witam wszystkich obecnych mam pytanie czy robił ktoś z was kiedys instalacje grzewczą w postaci rur preizolowanych bo np w domu nie ma miejsca na wstawienie pieca i piec stoi w budynku gospodarczym aa rury podłaczone są w ziemi do instalacji grzewczej w domu chodzi mi głównie o to na jaką głębokość taką rure zakopać czytałem po rużnych forach budowlanych jedni piszą metr inni półtora aa jeszcze inni że 40 cm wystarczy ja mam zamiar to jeszcze ocieplić styropianem proszę o porade być może ktoś z was robił taką instalację Quote
Vademecum Posted January 14, 2020 Posted January 14, 2020 rury z wodą wpuszxza się w ziemię by ta niezamarzła, w polsce głębokość zamarzania wacha się od 0,8 m do 1.6 m także istotny jest region. Rury c.o. nie muszą być ażtak głęboko jeśli codziennie palisz w piecu i są izolowane, a czasem jak masz obieg grawitacyjny to głębokość dobiera się tak by woda płynęła swobodnie bez pompy. Także masz szeroki wybór głębokości Quote
Recommended Posts