Dzień dobry
Chciał bym zostać Rolnikiem.
Posiadam mały kawałek ziemi ok. 1,5 ha.
Czy z taka ilością mogę zostać rolnikiem?
Od czego zacząć.?
Napisano 15 styczeń 2020 - 09:21
Dzień dobry
Chciał bym zostać Rolnikiem.
Posiadam mały kawałek ziemi ok. 1,5 ha.
Czy z taka ilością mogę zostać rolnikiem?
Od czego zacząć.?
Napisano 15 styczeń 2020 - 09:32
Napisano 15 styczeń 2020 - 11:26
Napisano 16 styczeń 2020 - 10:07
Pytanie zadałem w imieniu mojej Żony
Wykształcenie rolnicze Technik Agrobiznesu.
Tak chcę robić to hobbystyczne,bo wiadomo z takiego areału nie wyżyjesz, ale chce mieć status rolnika
Są jakieś dotacje na rozwój ale warunek musisz być rolnikiem i płacić KRUS.
Klasa ziemi 3-5.
Myślałem również o jakiejś malej hodowli.
Napisano 16 styczeń 2020 - 11:54
Napisano 17 styczeń 2020 - 13:28
Na bratysławskiej w krakowie masz krus, Ośrodek doradctwa rolnego masz w karniowicach gmina zabierzów, z dotacji to masz dopłaty bezpośrednie, a na jakąś specjalizacje to masz marne szanse, może ekologiczne ale to robota rękami.
Jest powiedziane,że jak jesteś właścicielem albo dzierżawcą ponad 1 ha to z urzędu jesteś rolnikiem. dzierżawa min. 10 lat. Zgłaszasz to w krus i jesteś rolnikiem, później do arimr - przenieśli z lubicz na promienistych, zgłaszasz tam działalność i dostajesz nr. gospodarstwa, ew. nr. stada. Jednak zawsze jest jakiś haczyk. Ja będąc od 35 lat rolnikiem chciałem dorobić zimą po zlikwidowaniu hodowli i sie okazało że jaka kolwiek umowa o prace wywala mnie z krus, mam limit na umowe zlec. że niemoge przekroczyć rocznego zarobku bodaj 20 tyś, a więcej jestem wstanie wychodzić koło domu, a jak pracować to zarobic ze stówke rocznie i nie da rady... Z utomatu wylatuje z krus.
Przypuszczam, że Twoja żona jest zusowcem i nie wiem jak to działa w drugą strone ??? Prawdopodobnie żeby wejść w krus będzie musiała zrezygnować z pracy i opłat zus.
Jak sie zkrientujesz jak to jest w drugą strone to napisz, będziemy wiedzieli wszyscy.
dziękuję za podpowiedż
Jeśli ruszy się coś w tym temacie to oczywiście o tym opowiem.
Pozdrawiam.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych