KG-TEC Posted January 15, 2020 Report Posted January 15, 2020 Dzień dobryChciał bym zostać Rolnikiem.Posiadam mały kawałek ziemi ok. 1,5 ha.Czy z taka ilością mogę zostać rolnikiem?Od czego zacząć.? Quote
pawel7991 Posted January 15, 2020 Report Posted January 15, 2020 Przy 1,5 ha to tyko hobbystyczne żeby się nie nudzić. Masz jakąś wiedzę z rolnictwa, wykształcenie czy coś, jaką masz klasę ziemi i jaki park maszynowy? Quote
Vademecum Posted January 15, 2020 Report Posted January 15, 2020 w świetle prawa jesteś rolnikiem, a co chcesz zacząć ? Quote
KG-TEC Posted January 16, 2020 Author Report Posted January 16, 2020 Pytanie zadałem w imieniu mojej ŻonyWykształcenie rolnicze Technik Agrobiznesu.Tak chcę robić to hobbystyczne,bo wiadomo z takiego areału nie wyżyjesz, ale chce mieć status rolnikaSą jakieś dotacje na rozwój ale warunek musisz być rolnikiem i płacić KRUS.Klasa ziemi 3-5.Myślałem również o jakiejś malej hodowli. Quote
Vademecum Posted January 16, 2020 Report Posted January 16, 2020 Na bratysławskiej w krakowie masz krus, Ośrodek doradctwa rolnego masz w karniowicach gmina zabierzów, z dotacji to masz dopłaty bezpośrednie, a na jakąś specjalizacje to masz marne szanse, może ekologiczne ale to robota rękami.Jest powiedziane,że jak jesteś właścicielem albo dzierżawcą ponad 1 ha to z urzędu jesteś rolnikiem. dzierżawa min. 10 lat. Zgłaszasz to w krus i jesteś rolnikiem, później do arimr - przenieśli z lubicz na promienistych, zgłaszasz tam działalność i dostajesz nr. gospodarstwa, ew. nr. stada. Jednak zawsze jest jakiś haczyk. Ja będąc od 35 lat rolnikiem chciałem dorobić zimą po zlikwidowaniu hodowli i sie okazało że jaka kolwiek umowa o prace wywala mnie z krus, mam limit na umowe zlec. że niemoge przekroczyć rocznego zarobku bodaj 20 tyś, a więcej jestem wstanie wychodzić koło domu, a jak pracować to zarobic ze stówke rocznie i nie da rady... Z utomatu wylatuje z krus. Przypuszczam, że Twoja żona jest zusowcem i nie wiem jak to działa w drugą strone ??? Prawdopodobnie żeby wejść w krus będzie musiała zrezygnować z pracy i opłat zus. Jak sie zkrientujesz jak to jest w drugą strone to napisz, będziemy wiedzieli wszyscy. Quote
KG-TEC Posted January 17, 2020 Author Report Posted January 17, 2020 Na bratysławskiej w krakowie masz krus, Ośrodek doradctwa rolnego masz w karniowicach gmina zabierzów, z dotacji to masz dopłaty bezpośrednie, a na jakąś specjalizacje to masz marne szanse, może ekologiczne ale to robota rękami.Jest powiedziane,że jak jesteś właścicielem albo dzierżawcą ponad 1 ha to z urzędu jesteś rolnikiem. dzierżawa min. 10 lat. Zgłaszasz to w krus i jesteś rolnikiem, później do arimr - przenieśli z lubicz na promienistych, zgłaszasz tam działalność i dostajesz nr. gospodarstwa, ew. nr. stada. Jednak zawsze jest jakiś haczyk. Ja będąc od 35 lat rolnikiem chciałem dorobić zimą po zlikwidowaniu hodowli i sie okazało że jaka kolwiek umowa o prace wywala mnie z krus, mam limit na umowe zlec. że niemoge przekroczyć rocznego zarobku bodaj 20 tyś, a więcej jestem wstanie wychodzić koło domu, a jak pracować to zarobic ze stówke rocznie i nie da rady... Z utomatu wylatuje z krus.Przypuszczam, że Twoja żona jest zusowcem i nie wiem jak to działa w drugą strone ??? Prawdopodobnie żeby wejść w krus będzie musiała zrezygnować z pracy i opłat zus.Jak sie zkrientujesz jak to jest w drugą strone to napisz, będziemy wiedzieli wszyscy.dziękuję za podpowiedżJeśli ruszy się coś w tym temacie to oczywiście o tym opowiem.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts