Jump to content

Recommended Posts

Posted

Widzę trafiłem na przeciwników udoskonalania czegoś. I piszcie bez błędów bo ciężko zrozumieć o co chodzi. Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym tłokiem, gdzie go wywaliło?

Posted
udoskonalaj, tylko nie dziw sie że coś niewytrzymuje. Jakbyś potrzebował ciągnik by bezawaryjnie przelatać 100 czy 200 mth - bo tyle cza na sezon to byś nie udoskonalał w ten sposób, bo to nie wiadomo kiedy sie rozleci.
Posted

Pierwszą turbinę miałem wstawioną ponad 10 lat temu przez ten czas zrobiłem około 1000 mtg. Problemy się zaczęły po wymianie na nowe głowice. Remont silnika robiłem ze względu na niskie ciśnienie smarowania silnika. Góra silnika jeszcze mogła śmigać ale już przy okazji postanowiłem wymienić wszystko żeby mieć spokój na kolejnych 20 lat.

Posted

w takim razie potwierdza się że nowe nie jest lepsze od starego, jak sie da to lepiej zregenerować,

Niskie ciśnienie przeważnie powodem jest pompa olejowa a w ciężkiej seri zawór przelewowy, też jak jeżdzisz na oleju 20, to możesz przejść na 30 albo nawet 50 , ten ostatni jest stworzony do starych ursusuw , kamazów, starów, jelczy.

Posted

Co racja to racja, kiedyś w zimie po odpaleniu nie gasło smarowanie póki olej się nie nagrzał trochę. Uznałem że to wina pompy smarowania więc kupiłem od razu nową. Po zdjęciu miski okazało się że smok był luźno ale od razu wstawiłem nową pompę. Teraz podczas tego remontu okazało się że ta nowa pompa jest w gorszym stanie niż ta stara oryginalna na dodatek ta stara jest szersza przez co ma większą wydajność. Stara pompa wróciła do silnika a kilkuletnia nowa poszła na śmietnik.