zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 Witam (nie wiem czy w dobrym miejscu dodaję temat)Planuję założyć nawadnianie na ogórki więc mam taki pomysł niestety nie wiem czy się sprawdzi a mianowicie planuję kupić zbiornik 1000l postawić na palu tak mniej więcej 1,5 m na paletach czy czymś innym przykręcić do niego zawór 4xkran i podłączyć linie kroplujące oczywiście 4 linie po 50 m na ogrodzie jest spad ale nie za duży i nie wiem czy to wszystko zda egzamin i warto to robić więc proszę o odpowiedź. Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 tysiąc litrów to kropla w morzu - 30 000 to by stykło , a skąd na górce weźmierz wodę ? Generalnie musisz znać ciśnienie potrzebne aby ta woda przedostała się przez otwory - taka woda ci zarośnie badziewiem i pozatyka otwory, Musisz też znać przepływ a wtedy będziesz wiedziaĺ na ile ci ten 1000 wystarczy Quote
zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Author Report Posted January 26, 2020 tysiąc litrów to kropla w morzu - 30 000 to by stykło , a skąd na górce weźmierz wodę ? Generalnie musisz znać ciśnienie potrzebne aby ta woda przedostała się przez otwory - taka woda ci zarośnie badziewiem i pozatyka otwory, Musisz też znać przepływ a wtedy będziesz wiedziaĺ na ile ci ten 1000 wystarczyMam przyczepę na której bym transportował zbiornik z wodą ponieważ mam swoją studnię,więc mógłbym normalnie podłączyć do kranu niestety wąż do wody musiał by przechodzić przez drogę która jest dość ruchliwa i przewód nie wytrzyma. Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 jest to jakieś rozwiązanie , a pozytywne jest to że woda powinna być odstana pod względem temperatury Musisz znać parametry tej deszczowni a 1000 litrów to naprawde niewiele. Załuż tylko 1 litr wody na rośline w okolice korzenia bo jak chcesz zraszać całą powierzchnie to cza by 10x tyle Quote
zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Author Report Posted January 26, 2020 O takiej lini kroplującej myślalem : https://allegro.pl/oferta/linia-kroplujaca-100-m-40-szpilek-42-akcesoria-8891541281?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZGNmMWMyY2QtOTNiNi00MTg0LTg2OGMtYjRhYTgwZjZmZjk0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ea999ec1-cae1-4fd2-a603-f9ebcc6b0b05 Quote
zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Author Report Posted January 26, 2020 jest to jakieś rozwiązanie , a pozytywne jest to że woda powinna być odstana pod względem temperatury Musisz znać parametry tej deszczowni a 1000 litrów to naprawde niewiele. Załuż tylko 1 litr wody na rośline w okolice korzenia bo jak chcesz zraszać całą powierzchnie to cza by 10x tyle A jak przewód przeprowadzić przez drogę? Quote
zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Author Report Posted January 26, 2020 Są jakieś specjalne przewody do wody które by wytrzymały?niestety zwykłe przewody pękają bo jak już pisałem droga jest ruchliwa. Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 musisz mieć min. 0.5 bar to daje wysokość 5 metrów powyżej gruntu. 1 bar to jest 10 m pow. gruntu. przy 33 el. naw. masz zurzycie ponad 600 l. na godzine przy jednym barze, a przy pół będziesz miaĺ wydajność jakieś ponad 200 l na godzine, nawodnione na szerokości 15 cm. Jeśli jesteś wstanie zagwarantować takie ciśnienie to pomysĺ wydaje się dobry ale ogórki musiałbyś sadzić do tych aplikatorów bo 15 cm nawodnienia to niewiele. Musisz pamiętać że w takiej ciepłej wodzie będą szaleć glony i będą to zatykać. Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 Przez droge niemasz prawa nic przeciągnąć, a nad drogą niby bezpieczniej ale też prawo tego zabrania . Jakby komuś coś sie stało z powodu takiego przewodu to będziesz odpowiadał za sprowadzenie zagrożenia w ruchu lądowym, także nie warto. Powinienneś pomyśleć o przebiciu się pod drogą, nie wiem czy masz tam kamień i jaka ta droga szeroka ale jest to jakaś opcja, albo jak masz płytko do wody to druga studnia. Quote
zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Author Report Posted January 26, 2020 musisz mieć min. 0.5 bar to daje wysokość 5 metrów powyżej gruntu. 1 bar to jest 10 m pow. gruntu. przy 33 el. naw. masz zurzycie ponad 600 l. na godzine przy jednym barze, a przy pół będziesz miaĺ wydajność jakieś ponad 200 l na godzine, nawodnione na szerokości 15 cm. Jeśli jesteś wstanie zagwarantować takie ciśnienie to pomysĺ wydaje się dobry ale ogórki musiałbyś sadzić do tych aplikatorów bo 15 cm nawodnienia to niewiele. Musisz pamiętać że w takiej ciepłej wodzie będą szaleć glony i będą to zatykać. Ciężko będzie a jak wrócić mam własną studnie z drugiej strony drogi jeżeli bym miał obok bym podłączył do kranu i bez problemu by było ale niestety jakoś muszę przez drogę przeprowadzić ten przewód i nie mam pojęcia jak to zrobić w tamtym roku podlewałem zwykłym przewodem niestety cały czas sie rozrywał jak samochody przejeżdżały może masz jakiś pomysł? Quote
zdolnyrolnik Posted January 26, 2020 Author Report Posted January 26, 2020 Przez droge niemasz prawa nic przeciągnąć, a nad drogą niby bezpieczniej ale też prawo tego zabrania . Jakby komuś coś sie stało z powodu takiego przewodu to będziesz odpowiadał za sprowadzenie zagrożenia w ruchu lądowym, także nie warto. Powinienneś pomyśleć o przebiciu się pod drogą, nie wiem czy masz tam kamień i jaka ta droga szeroka ale jest to jakaś opcja, albo jak masz płytko do wody to druga studnia. Tak myślałem droga była świeżo robiona chyba dwa albo 3 lata temu mogłem jak robili drogę położyć pod drogę jakoś rurkę i teraz bym nie miał problemów a teraz nie wiem co robić. Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 a co ? z wodociągu bierzesz wode ? to źle bo wode co jakiś czas sie uzdatnia chemią i nie wiesz co wlenesz pod rosliny a ogórki są szczególnie wrażliwe Quote
Jaga Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 Tak mi przeszło przez myśl, czy nie można by do takiego większego zbiornika po prostu pompki wrzucić? Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 i co, ma non stop tłoczyć - to padnie. musi być zbiornik a jak pompa to poprzez tzw. urządzenie hydroforowe. Inaczej technicznie nieda rady. Quote
pawel7991 Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 Sąsiad ma kilkanaście tuneli z pomidorami i kapustą, a linie kroplujące zasila ze stawu, pompa jakoś daje radę Quote
Vademecum Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 tylko niewiadomo ile da rade, chyba że ma jakiś przelew, może jednostopniowa to da niewiele ponad 1 bar. Quote
pawel7991 Posted January 26, 2020 Report Posted January 26, 2020 Nie podlewa cały czas, tylko raz na dzień, ma też beczkę 600l ale to do odżywek, napuszcza tam wody, miesza i dopiero puszcza w linię Quote
Recommended Posts