Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam takie pytanie. Nie wiedziałem gdzie zapytać, a spodziewam się, że tutaj jest dużo osób, które oganiają temat. Znalazłem się w takiej sytuacji, że dostałem w spadku gospodarstwo wraz ze sprzętem. Gospodarstwo ma 15 ha pól. Sprzęt niestety to głównie starsze traktory: Ursus C330, Ursus C360, Zetor 12145 i MTZ 82. Z maszyn rolniczych: jakiś starszy siewnik do pszenicy, kultywatory, pług, opryskiwacz, rozrzutnik. Ja sam niestety wiedze o rolnictwie mam bardzo okrojona wychowałem się na wsi. Za młodu jeździłem traktorem, ale nigdy nie zagłębiałem się bardziej. No i teraz się zastanawiam co robić. Zawsze myślałem o tym, żeby został rolnikiem, teraz gdy pojawiła się okazja mam obawy czy z takim zapleczem i ilością pól jestem w stanie utrzymać to gospodarstwo i je rozwijać? Czy może odradzacie i lepiej jakbym te pola po prostu wynajął innym rolnikom?

Posted

Najbliżej jest Racibórz. Fizycznie jestem gotowy. Jestem świadomy, że rolnictwo to bardzo ciężką praca. Finansowo jeszcze nie wiem jak wyjdzie w spadku. Jednak zakładam pesymistycznie, że będzie raczej ciężko. Pewnie tylko tyle, żeby przeżyć. Wiem, że ciągników jest za dużo. Ursusy z tego, co mi wiadomo większość czasu i tak spędzały w garażach. Z maszyn to jedynie niedawno był kupiony 3 skibowy obrotowy pług. Jest też trochę nowszy siewnik, ale teraz nie pamiętam jaka marka ani model.

Posted
z tych ciągników to dobry jest tylko zetor. Ja mam prawie 4 razy tyle pola , ciężkiego, górzystego i z kamieniem , mam podobny ciągnik do twojego zetora tylko z turbo 35 koni wiecej. i mam MF 255 i to mi wystarcza - nie powiem że mf nie dostaje w kość bo jednak mam ciężkie i dobre i wydajne maszyny.
Posted

koło raciborza są dobre ziemie, czy obok tych pul uprawia się rzepak, burak, soja ?

Tak rośnie. W tym roku bardzo dużo buraka cukrowego ponieważ jakaś firma podpisywała kontrakty z rolnikami.

No z tego, co wiem Zetor był używany tylko do orki. Do reszty prac używany był głównie MTZ.

Posted

to naprawde masz dobrą ziemie, najlepszą. O tyle trudniej że w dobrą ziemie cza dobrze włorzyć kasy żeby dobrze zebrać, a w razie suszy to jest sie sporo do tyłu.

Powiedz jeszcze , bo nie jednoznacznie to wygląda, jesteś właścicielem czy wslółwłaścicielem

Posted

Współwłaścicielem, drugi właściciel to moja matka. Jednak umówiłem się z nią, że jeśli podejmę się opieki nad tym gospodarstwem odda mi go w całości. To jest bardzo świeża sprawa, a ja mam tydzień na podjęcie decyzji i dlatego tutaj pytam, czy się w to pakować.

Posted

Pracuje jako magazynier także nic specjalnego. Hobbystycznie zajmuje się elektronika, mechaniką samochodową. Kręci mnie tez automatyzacja. Także z drobnymi naprawami maszyn nie mam większego problemu.

Posted

naprawy sprzętu to druga strona działalności rolnika. Pytałem o własność bo powinienneś zacząć od założenia nr. gospodarstwa. Z tego masz ok. 12 tysi dopłat. Z matką dojdziesz do porozumienia bo z rodzeństwem byłoby różnie.

Powiedz jeszcze co sie na tej ziemi dzieje teraz. Jest coś posiane ,? zaorane ? odług co sie tam dzieje

Posted

Tu jest problem, że dopiero pojutrze mam pojechać, zobaczyć pola. Jednak z tego, co mi wiadomo to tak w 60% zasiana są zbożem bodajże pszenicą i żytem. Reszta miała być zasiana burakami i kukurydza. Właśnie przez tą dużą firmę. Jednak po śmierci właściciela kontrakt przepadł i nie wiem co będzie z tymi polami.

Posted

A nie możesz odszukać tej dużej firmy i zmienić tylko właściciela w kontrakcie ? Wszak nic innego sie nie zmienia.

Twoja matka nie wie co i jak ?

Nr gospodarstwa potrzebujesz żeby złożyć wniosek obszarowy o dopłaty bezpośrednie, ale dobrze by było przejść sie do agencji i przedstawić całą sytuacje bo może wyjdą jakieś trudności i nie złożysz wniosku o tą kase.

Terz miałbym inne pytania , może troche osobiste, ale tylko by pomóc na ile będe wiedział

Posted

Raczej z tą dużą firmą będę się kontaktował. Zobaczę co wyjdzie no bo puste pola nie mogą zostać. Słyszałem, tylko że nie chcą podpisywać kontraktów z nowymi rolnikami. Matka jutro ma dowiedzieć się więcej, no może pojutrze. Może być, że jęczmień, a nie żyto. Wiem, że nawozy i wszystko tam jest w dużych ilościach to nie będzie problemu. Bardziej się martwię, bo słyszałem że muszę mieć jakiś certyfikat, aby nawozić pole. Nie jestem jednak pewny czy dobrze słyszałem. Co do pytań, to pytaj o wszystko jak będą zbyt osobiste nie odpowiem ;) .

Posted
kolego, nie jesteś nowym rolnikiem do kontraktu, acz z powidów oczywistych zmienia się tylko to że w miejsce byłego właściciela wchodzi dwóch spadkobierców. Odszukaj tej firmy i zaproponuj tzw. aneks do umowy, weź dokumenty na tą omoliczniść. Pisałeś , że świerza sprawa - mi chodzi o to czy Twoja własność i matki jest na podstawie testamentu czy musi iść to orzez Sąd, albo iuż masz to na papierze.Do takiego aneksu jak i do agencji będą dokumenty potrzebne , Jeszcze napewno było konto bankowe do gospodarstwa ale to już tylko przez Sąd - Byliście u prawnika ?
Posted
Ja z baborowa kupiłem ciągnik i wtedy było tam na topie uprawa kukurydzy na mase do biogazowni w czechach, Czech podobno brał wszystko co urosło. A buraki teraz pujdą w góre bo brakuje cukru, już sie mówi że susze i uprawy w południowej azji zniszczyły produkcje cukru
Posted
co do nawożenia to pierwsze słysze o certyfikacie, jeśli chodzi o doświadczenie możesz zawsze powiedziec że pomagałeś w tym gospodarstwie i go masz. Jedyne jest to że są terminy na stosowanie nawozu i chyba bardziej naturalnego niż sztucznego - nie wolno stosować nawozów na lód czy śnieg bo spłyną do wód , rzek. Certyfikat potrzebny jest do stosowania oprysków, ale możesz sąsiada o to poprosić, musis, prowadzić książke oprysków, a i bilans nawozów azotowych - to najlepiej jak pujdziesz do doradcy w odr oni nie mają co robić i chętnie pomagają. Mozesz zapytac kiedy są u ciebie szkolenia na ooryskiwacz i zrób sobie tamie, trwa to pół dnia i kosztuje ok. 100 zł chyba ważne na 5 lat
Posted

Wszystko przez testament. Do prawnika dopiero jutro. Tylko moja mama chce się tego zrzec, jeśli się zdecyduje opiekować tym gospodarstwem i wtedy będę tylko ja właścicielem. Najbardziej się boje tego, że te wszystkie formalności zajmą, tyle że będą spore opóźnienia z pracami polowymi. No i najważniejsze nadal nie wiem, czy się tego podejmować, bo ja jestem optymista, ale obawiam się że wdepnę.

Posted

Nie chciałbym doprowadzić też tego gospodarstwa do większej ruiny, przez brak doświadczenia. No i najbardziej boje się o kasę. No właśnie chodziło mi o certyfikat na stosowanie oprysków. Z tą firmą musiałbym tak zrobić jakbym się zdecydował, bo wydaje mi się to wygodna opcja oni zasieją i oni zbiorą, a ja tylko muszę dbać. Muszę to przemyśleć. Dzięki za pomoc dużo się dowiedziałem, będę pisał jak cos.

Posted

Powiem ci że z testamentem , aktem zgonu i swoją matką działacie jak właściciel.

Z tym możecie iść podpisać anex do umowy - tyle byś miał łatwiej.

Prawnik, oczywiście. Powiedz mu o tej umowie jak to widzi, powiedz , że chcesz działać jak właściciel to jego rady prawne będą ważniejsze od moich :) Zapytaj jak z kontem gospodarstwa i bankiem bo pasuje zlikwidować konto w banku i wypłacić co jest , jest to wasze twoje i matki.Adwokat też ci powie czy zdażysz załatwić wszystkie formalności do końca kwietnia by założyć nr. gospodarstwa. W pracach polowych nie musisz być włażcicielem :) Działaj jak właściciel, zorientuj sie czy niemasz rzepaku posianego bo to wyzwanie. stwierdź czy masz żyto czy inne zboże.

Powiem ci że musisz gospodarstwo połączyć z pracą bo jak zrezygnujesz z pracy to nie wyrobisz finansowo, 15 ha to jest nic - masz dwa miesiace pracy w roku :) i nie zarobisz na 12 msc. życia.

Posted

masz mocno ułatwioną sprawe z tą firmą, masz jedną z najlepszych ziem w kraju, jest o co walczyć.

Nie pisałeś jak zbierasz zboża, przechowywujesz ? od razu do skupu ,?

Jaką masz chemie przeciwko chwastą, naki opryskiwacz, jakie nawozy, ile.

Jak mi określisz te rzeczy to ci cos zawsze podpowiem.