Jump to content

Recommended Posts

Posted
Cześć. Moje pytanie dotyczy sprzedaży pola osobie która w świetle prawa nie jest rolnikiem posiadaja nie cały hektar ziemi gdzie część jest zalesione.przez parę lat dzierzawilem tym ludziom pole o powierzchni 1.6ha które chcą teraz kupić. Czy mogą Ci ludzie kupić odemnie ta ziemię?
Posted

a uorawiali na gębe czy z umową dzierżawy notarialną albo potw. przez gmine. ? Jeśli tak to są rklnikami, a jeśli nie to masz pod górke. Wszak grunt rolny pow. hektara może nabyć tylko rolnik które sie tym wylegitymuje, a w przeciwnym razie jest coś jak KOWR i oni muszą wyrazić zgode a to trwa kilka miesięcy. Wszystko ci powie notariusz jak do niego pójdziesz i powiesz ci chcesz zrobić.

Ja musiaĺem przedstawiać świadectwo uk. szk. zamieszk. w gminie pow 3 lat, zaświadczenie że samodzielnie prow. gosp. rol. a w przypadku grunt. leśnych dodatkowy dokument ze starostwa. Za tamtych czasów jak miałeś ponad hektar to z urzędu byłeś rolnikiem i nie cza było żadnych dokumentów a teraz prawie 40 lat jestem rolnikiem i z wykształcenia i to musze udowadniać - choroba pisiorów jest nie obliczalna

Posted

a zapomialem jeszcze o dokumencie z krus :) jeszcze możesz potrzebować do sprzedaży dokument o zapłaceniu lub zwolnieniu z podatku od nabycia gruntu :) Ja teraz przymierzałem sie do kupna 3.5 ha i w tym 20a czegoś co sie nazywa lasem, a jest tam pare grabów krzywych co rosną na skale .

Dostałem od notariusza 12 punktów do spełnienia, Tak,że każda sytuacja jest inna a notariusz jak mu powiesz że chcesz u niego zawrzeć taki akt to ci powie co potrzeba za friii. Działaj !!

Posted
Wszystkie te "zabezpieczenia" w ustawie o obrocie ziemią rolną wynikają z ochrony ziemi przed wykupywaniem przez obcokrajowców i przeznaczaniem ziemi rolnej na cele nierolnicze. Dlatego właśnie trzeba udowadniać że jest się rolnikiem, prowadzi gospodarstwo i zobowiązuje się uprawiać ziemię przez conajmiej kilka lat. Z tym zamieszkaniem w gminie to trochę strzał w kolano, bo gmina jest małą powierzchnią a na pole oddalone o kilka km można spokojnie dojechać, ale da się to jakoś załatwić żeby w innej gminie kupić jakiś kawałek. Po wejściu do Unii Polska musiała jak każde nowe państwo chyba na 10 lat umożliwić swobodny obrót ziemią i stąd taka ustawa parę lat temu
Posted
Dziękuję wam bardzo za reakcje i odpowiedź. No powiem wam że kupić czy sprzedać działkę to nie takie hop siup. Rozumiem sprawę dotycząca obcokrajowców ale mogli to inaczej rozwiązać np przymus pl obywatelstwo.