boninfarmer2000 Posted January 30, 2020 Report Posted January 30, 2020 Witam. Chcę kupić nowy siewnik zbożowy i proszę o opinie najlepiej kogoś kto używał taki sprzęt. Który siewnik będzie lepszy Poznaniak 3.0m z redlicą stopkową czy AGRO MASZ SR300 też z redlicami stopkowymi. Sprzęt będzie pracował z Renault Cergos 90km. Quote
Vademecum Posted January 30, 2020 Report Posted January 30, 2020 kup zachodni np. 20 lat z redlicami talerzowymi np. amazone d8 zapłacisz tyle samo a będziesz miał siewnik na wieki, a te polskie po 3 latach ci sie rozsypią w gruz.Możesz poszukać jeszcze w hassi - w sumie po siewach moge moją sprzedać - nie zniszczona i nie zkorodowana i nie pociapana 5 kolorami farb. w oryginale. Quote
simson54 Posted February 1, 2020 Report Posted February 1, 2020 famarol też dobry ja tam mam poznaniaka i jeszcze po 3 latach się w gróz nie rozleciał sieje nim cały czas Quote
Vademecum Posted February 2, 2020 Report Posted February 2, 2020 mój nowy poznaniak po 3 latach i posianiu około 200 ha poszedł w inne ręce, naped, aparaty wysiewające tak sie wytarĺy źe nie było sensu nic z tym robic, a poroku pod wiatą zaczęła rdza wycbodzić spod farby a po drugim roku cza było malować.Hassie zapinam jak stoji i onic sie nie martwie, aredlice talerzowe powodują że sianie nie sprawia oporu , z 3 m mf 255 idzie na 2 a u mnie są góry. Mało tego, jak redlicowym ponedziesz na 2 to masz csłe ziarno na wierzchu , a talerzowym wydaje sie że im szybciej tym dokładniej, a ziarno za tym siewnikie znaleź to sztuka , nawet za kołami ciągnika nie znajdziesz ! Redlicowym na jedynce posiejesz dokładnie ale z agregatem uprawowym ciężko i pomaĺu. Moją hasie zamienił bym na D 9 i siał bym cięższym ciągnikiem i jeszcze sprawniej, ze sterowaniem z kabiny. Quote
DOMIX-AGRO Posted March 10, 2020 Report Posted March 10, 2020 Co do siewników mogę się jedynie wypowiedzieć co do dostępności części :jeżeli chodzi o Amazonkę to katalog jest ogólnie dostępny dobrze zrobiony i części są dostępne zarówno w zamienniku (np. talerze znacznika, palce zagarniacza, redlice ), jak i w oryginale.Co do Polskich siewników to warto przed zakupem sprawdzić czy jest katalog z numerami części roboczych oraz konstrukcyjnych i czy te części są dostępne, aby później się nie rozczarować.Co do Poznaniaka to w sprzedaży w zamienniku mamy talerze redlicy jednakże wiem z autopsji że z pozostałymi częściami jest różnie. Quote
Recommended Posts