Jump to content

Recommended Posts

Posted

To samo myśli wilk polujący na ludzinę, żeby wykarmić młode, że życie człowieka zwłaszcza jest nic niewarte. Gdyby taniej byłoby jeść warzywa i białko z orzechów itd, bo soja........ Na pewno spożycie mięsa by się zmniejszyło, tym samym cierpienie zwierząt. Trzeba dbać o to, żeby zwierzęta miały dobrostan, także dla własnego zdrowia, co wyklucza w moim mniemaniu wszystkie wielkie chlewnie, zwłaszcza te rusztowe itp. Brojlery szpikowane tak, że łamią się pod własnym ciężarem...uboj rytualny bez komentarza, zwłaszcza zwierzęta wysyłane z Polski na taki uboj. Produkcja mięsa zdecydowanie bardziej obciąża środowisko niż produkcja roslin.

Ale tak wygląda nowoczesne rolnictwo, jedź do Danii, Holandii zobaczysz jak tam wygląda hodowla. Dużo gorzej. Nie hodujesz po to by było, tylko dla tego, że przynosi to zysk. Jak z każda pracą. Wilk na człowieka nie poluje, boi się go. Poczytaj na ten przykład Adama Wajraka. Nikt nie zrezygnuje z uboju rytualnego, bo to oznacza wypaść z rynki i dochodu. Zachód głośno krzyczy, a sam sprzedaje swoje świnie i krowy na daleki wschód bez żadnych ograniczeń. I sentymentów. Tam liczy się zysk. W Polsce rolnik dba o swoje zwierzęta, bo to jest pieniądz i ciężka praca. 

Posted

Tak się nabijać z ekoterrorystki :D Rośliny też czują, to udowodnione. Nie które są miesożerne tak dla odmiany...

Jak będę trzymać zwierzęta, to będą że mną miały fajne życie, zobaczą słońce i powietrze i trawę... Tylko później zabić ciężko...

Posted

Tak się nabijać z ekoterrorystki :D Rośliny też czują, to udowodnione. Nie które są miesożerne tak dla odmiany...

Jak będę trzymać zwierzęta, to będą że mną miały fajne życie, zobaczą słońce i powietrze i trawę... Tylko później zabić ciężko...

Zabić? A patrzeć jak zdycha, pada to łatwo... , a upadki zdarzają się zawsze. I wszędzie. Zobacz jak wygladą chiński rynek handlu żywymi zwierzętami. Podobno to taka tradycja. 

Posted
Zysk, zysk... Świat poszedł w złym kierunku. Wielu myśli tak jak ja i chciałoby pomieszkac spokojnie na wsi, mieć swoje gospodarstwa, odciąć się od tego złego świata. Oni nie robią tego dla zysku, więc może im tego zabronić? Wiem czepiam się.
Posted
To, że gdzieś tam, to nie znaczy, że mamy brać przykład. Nie którzy mają taką tradycje rodem z dziczy, że jak zwierzę umrze w stresie to doda to im mocy. Agresji w sensie, bo zjedzą hormony adrenaliny... Dzicz.
Posted

Zysk, zysk... Świat poszedł w złym kierunku. Wielu myśli tak jak ja i chciałoby pomieszkac spokojnie na wsi, mieć swoje gospodarstwa, odciąć się od tego złego świata. Oni nie robią tego dla zysku, więc może im tego zabronić? Wiem czepiam się.

Wiedźmo, ale tak myślą Ci, którzy przyszli z miasta i chcą mieszkać na wsi. Im przeszkadza i dziwi to, że o 4 rano człowiek kosi kombajnem zboże, a on chce spać. I to jeszcze w sobotę albo w niedzielę. albo mu gnój śmierdzi. No takie przypadków jest coraz więcej. Ludzie wyszli z miasta, ale chcą mieć tak samo jak w mieście plus ciszę i, spokój, ładne zapachy. maja poetyckie podejście do wsi. A to nie tak. Wiedźma no zysk , bo byt kształtuje świadomość, że przytoczę klasyka... ;)  

Posted

To, że gdzieś tam, to nie znaczy, że mamy brać przykład. Nie którzy mają taką tradycje rodem z dziczy, że jak zwierzę umrze w stresie to doda to im mocy. Agresji w sensie, bo zjedzą hormony adrenaliny... Dzicz.

Ale to nie my ustalamy warunki, my je przyjmujemy, żeby przeżyć na rynku. 

Posted

Ja tez nie bo część z nich to tragiczne oszołomy i pajace. A to krowa ryczy za głośno, a on ma małe dziecko, a to pies szczeka, koń rży.  A co może być piękniejszego jak pienie koguta o 5.30 :) , no barany nie strzyżone po prostu. 

Posted

No niestrzyzone po prostu :D:D

To inna grupa nowo-bogackich.

Ja bym Vademecum sprzedała i kupiła gdzieś dalej, taniej. Czysty zysk. A czy wracać do hodowli... Nie wiem..., żeby brać kredyty na pasze? A jak świnki będą szczesliwsze to mniej hormonu depresji będą miały. Może Cię przerobie jeszcze na eko ;)

Posted

A tak poza tym Wiedźmo to życzę Tobie z okazji wiadomej.... Zero mycia, zero prania,

zero szycia, gotowania.
Dziś Dzień Kobiet, drogie panie,
tysiąc kwiatów na śniadanie.
I niech tak już co dzień będzie, Twoje Święto - ciągle, wszędzie!
Spełnienia Marzeń z okazji Dnia Kobiet życzy…

Święto lewicowe, ale sympatyczne :) 
Posted

Dziś mam dzień wolny, jutro zaległości do odrobienia ;) właściwie to dzień kobiet mam już od tygodnia :D mąż zbytnio mi pobłaża, dokarmia mnie czekoladkami i teraz mam coraz dalej do zlewu, dobrze chociaż mam krótkie stopy, bo wiecie poco to wolne miejsce pod szafką :D

dzięki ;)