Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kupno budynków i działki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#61 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 11:41

Gdybym miała wybierać czy wyciągnąć z płonącego domu recydywę czy Bogu ducha winne zwierze... Szczerze -niewiem.

Zawsze człowieka. Nawet jesli błądzi. Choć czasami ciężko to zrozumieć i się z tym pogodzić. 

• 0

#62 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 12:41

Jeśli byłby tam pies, który uratował moje dziecko przed napastnikiem, narażając swoje życie i typ który wyszedł z więzienia za gwałty i przykładowo upodobał sobie moje dziecko, które obronił ten pies, to sorry, wybieram psa.
  • 0

#63 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 13:04

Jeśli byłby tam pies, który uratował moje dziecko przed napastnikiem, narażając swoje życie i typ który wyszedł z więzienia za gwałty i przykładowo upodobał sobie moje dziecko, które obronił ten pies, to sorry, wybieram psa.

No, ale to przykład pojedyńczy, nie wiesz kogo ratujesz. 

• 0

#64 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 13:41

Tu chodzi o to, że dlaczego niby życie ludzkie jest cenniejsze niż zwierząt, podczas gdy zwierzęta są bardziej ludzkie niż ludzie. Dlaczego świnie można można wziąć w niewolę, zabić ją, niewinną i wycenić jej życie 3 zl za kilo, a kary śmierci dla zwyrodnialców wprowadzić nie można, bo mieli trudne dzieciństwo, dlatego trzeba ich utrzymywać w dobrobycie, podczas gdy ludzie, których skrzywdzili w ten czy inny sposób zamiast kupić dziecku leki, muszą łożyć na ich utrzymanie, gdzie ponoszą swoistą karę za jego winy. Czy nie przestępca powinien powinien harowac jak wół, żeby ludziom których skrzywdził żyło się lepiej? Nie widzę ekonomicznego sensu utrzymywania łajdaka, który jest niereformowalny, chyba że w ciemnych lochach o chlebie i wodzie.
  • 0

#65 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 14:04

Kto dał nam prawo wyceniać życie zwierząt, "katolicki" Bóg?
Prędzej rozłożę ciepły kocyk pod swinią jak pod złodziejem.
Co się tyczy katolików, w Biblii jest wyraźnie napisane: Twoim pokarmem będą nasiona i rośliny wydające nasiona. Nigdzie nie znalazłam prawa do złego traktowania zwierząt. Zwierzęta mają nam służyć, ale jako przyjaciele nie jako niewolnicy. Jem mięso, nie jestem święta, nie stosuje się do przykazania 7. Jem z różnych przyczyn, ale nie jest to raczej sprawa przetrwania, choć poniekąd. Kurczak w sklepie 3 zl, warzywa od 8 w górę, o orzechach nie wspominam.
  • 0

#66 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 16:05

Tu chodzi o to, że dlaczego niby życie ludzkie jest cenniejsze niż zwierząt, podczas gdy zwierzęta są bardziej ludzkie niż ludzie. Dlaczego świnie można można wziąć w niewolę, zabić ją, niewinną i wycenić jej życie 3 zl za kilo, a kary śmierci dla zwyrodnialców wprowadzić nie można, bo mieli trudne dzieciństwo, dlatego trzeba ich utrzymywać w dobrobycie, podczas gdy ludzie, których skrzywdzili w ten czy inny sposób zamiast kupić dziecku leki, muszą łożyć na ich utrzymanie, gdzie ponoszą swoistą karę za jego winy. Czy nie przestępca powinien powinien harowac jak wół, żeby ludziom których skrzywdził żyło się lepiej? Nie widzę ekonomicznego sensu utrzymywania łajdaka, który jest niereformowalny, chyba że w ciemnych lochach o chlebie i wodzie.

Ale Ty to oceniasz na jednym przykładzie i jedną miarę oceniasz wszystkich ludzi. 

• 0

#67 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 16:06

Kto dał nam prawo wyceniać życie zwierząt, "katolicki" Bóg?
Prędzej rozłożę ciepły kocyk pod swinią jak pod złodziejem.
Co się tyczy katolików, w Biblii jest wyraźnie napisane: Twoim pokarmem będą nasiona i rośliny wydające nasiona. Nigdzie nie znalazłam prawa do złego traktowania zwierząt. Zwierzęta mają nam służyć, ale jako przyjaciele nie jako niewolnicy. Jem mięso, nie jestem święta, nie stosuje się do przykazania 7. Jem z różnych przyczyn, ale nie jest to raczej sprawa przetrwania, choć poniekąd. Kurczak w sklepie 3 zl, warzywa od 8 w górę, o orzechach nie wspominam.

A kto je wycenia? Ty wyceniasz życie ludzkie. A kto dał Ci do tego prawo? 

• 0

#68 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 17:20

Ok, życie złodzieja 3zl, gwalciciela 50gr. Możesz kupić i zrobić z nim co chcesz. Teraz możecie powiedzieć, że wyceniam ich życie. I może tak powinno być. Gdybym mogła kupić złodzieja, chociaż odpracowalby co ukradł. Dajcie już spokój. Powiedziałam już ze trzy razy, że kara śmierci jednak się nie sprawdzi. A śmierć zwierzęcia jest równa śmierci człowieka. Wy uważacie że życie świni jest mniej warte, ale to ja wyceniam życie.
  • 0

#69 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:23

człowiek od zawsze zabijał zwierzęta dla pokarmu i dzięki temu zaczął myśleć i stety żeby czĺowiek mógł normalnie sie rozwijać , a szczególnie dziecko to musi jejść mięso.
  • 0

#70 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:23

Ok, życie złodzieja 3zl, gwalciciela 50gr. Możesz kupić i zrobić z nim co chcesz. Teraz możecie powiedzieć, że wyceniam ich życie. I może tak powinno być. Gdybym mogła kupić złodzieja, chociaż odpracowalby co ukradł. Dajcie już spokój. Powiedziałam już ze trzy razy, że kara śmierci jednak się nie sprawdzi. A śmierć zwierzęcia jest równa śmierci człowieka. Wy uważacie że życie świni jest mniej warte, ale to ja wyceniam życie.

Przesada, wpadasz w skrajność. Gorzej jest z tym, że morderca siedzi w pierdlu za nasze pieniądze i ma lepiej niż niejeden co ciężko pracuje na wolności. A ten w kiciu ma wszystko. Zwierzę jest po to by służyć człowiekowi. Jako rolniczka powinnaś o tym wiedzieć. Inaczej to zmień fach bo szkoda czasu.  Ubój rytualny jakoś Cię nie wzrusza. A jest przedmiotem gwarantem dochodu dla dużej części hodowców. I tego nie zmienisz. trzeba walczyć o humanitarny ubój, o przestrzeganie dobrostanu, a nie filozować na temat życia zwierząt. Na pewno nie jest równe życiu człowieka. Bez przesady. 

• 0

#71 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:24

człowiek od zawsze zabijał zwierzęta dla pokarmu i dzięki temu zaczął myśleć i stety żeby czĺowiek mógł normalnie sie rozwijać , a szczególnie dziecko to musi jejść mięso.

Tak było i jest i będzie. 

• 0

#72 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8630 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:25

ot, właśnie nie inaczej.
  • 0

#73 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:28

ot, właśnie nie inaczej.

I tego się trzymajmy. Nie dajmy się eko terrorystom. 

• 0

#74 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:44

To samo myśli wilk polujący na ludzinę, żeby wykarmić młode, że życie człowieka zwłaszcza jest nic niewarte. Gdyby taniej byłoby jeść warzywa i białko z orzechów itd, bo soja........ Na pewno spożycie mięsa by się zmniejszyło, tym samym cierpienie zwierząt. Trzeba dbać o to, żeby zwierzęta miały dobrostan, także dla własnego zdrowia, co wyklucza w moim mniemaniu wszystkie wielkie chlewnie, zwłaszcza te rusztowe itp. Brojlery szpikowane tak, że łamią się pod własnym ciężarem...uboj rytualny bez komentarza, zwłaszcza zwierzęta wysyłane z Polski na taki uboj. Produkcja mięsa zdecydowanie bardziej obciąża środowisko niż produkcja roslin.
  • 0

#75 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:47

Chcąc być rolniczką muszę się nauczyć zabijać albo zrezygnować z mięsa. Nie wiem co we mnie wygra. Pewnie łakomstwo.
  • 0

#76 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 18:57

Chcąc być rolniczką muszę się nauczyć zabijać albo zrezygnować z mięsa. Nie wiem co we mnie wygra. Pewnie łakomstwo.

Wybór należy do Ciebie, zawsze można zjeść kalarepę. Ale też będzie ja to boleć... 

• 0

#77 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 19:03

To samo myśli wilk polujący na ludzinę, żeby wykarmić młode, że życie człowieka zwłaszcza jest nic niewarte. Gdyby taniej byłoby jeść warzywa i białko z orzechów itd, bo soja........ Na pewno spożycie mięsa by się zmniejszyło, tym samym cierpienie zwierząt. Trzeba dbać o to, żeby zwierzęta miały dobrostan, także dla własnego zdrowia, co wyklucza w moim mniemaniu wszystkie wielkie chlewnie, zwłaszcza te rusztowe itp. Brojlery szpikowane tak, że łamią się pod własnym ciężarem...uboj rytualny bez komentarza, zwłaszcza zwierzęta wysyłane z Polski na taki uboj. Produkcja mięsa zdecydowanie bardziej obciąża środowisko niż produkcja roslin.

Ale tak wygląda nowoczesne rolnictwo, jedź do Danii, Holandii zobaczysz jak tam wygląda hodowla. Dużo gorzej. Nie hodujesz po to by było, tylko dla tego, że przynosi to zysk. Jak z każda pracą. Wilk na człowieka nie poluje, boi się go. Poczytaj na ten przykład Adama Wajraka. Nikt nie zrezygnuje z uboju rytualnego, bo to oznacza wypaść z rynki i dochodu. Zachód głośno krzyczy, a sam sprzedaje swoje świnie i krowy na daleki wschód bez żadnych ograniczeń. I sentymentów. Tam liczy się zysk. W Polsce rolnik dba o swoje zwierzęta, bo to jest pieniądz i ciężka praca. 

• 0

#78 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 19:04

Tak się nabijać z ekoterrorystki :D Rośliny też czują, to udowodnione. Nie które są miesożerne tak dla odmiany...
Jak będę trzymać zwierzęta, to będą że mną miały fajne życie, zobaczą słońce i powietrze i trawę... Tylko później zabić ciężko...
  • 0

#79 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 19:07

Tak się nabijać z ekoterrorystki :D Rośliny też czują, to udowodnione. Nie które są miesożerne tak dla odmiany...
Jak będę trzymać zwierzęta, to będą że mną miały fajne życie, zobaczą słońce i powietrze i trawę... Tylko później zabić ciężko...

Zabić? A patrzeć jak zdycha, pada to łatwo... , a upadki zdarzają się zawsze. I wszędzie. Zobacz jak wygladą chiński rynek handlu żywymi zwierzętami. Podobno to taka tradycja. 

• 0

#80 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 08 marzec 2021 - 19:13

Zysk, zysk... Świat poszedł w złym kierunku. Wielu myśli tak jak ja i chciałoby pomieszkac spokojnie na wsi, mieć swoje gospodarstwa, odciąć się od tego złego świata. Oni nie robią tego dla zysku, więc może im tego zabronić? Wiem czepiam się.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych