GosRol Posted January 31, 2020 Report Posted January 31, 2020 Witam moje gospodarstwo jest podzielone na 2 części: główna(dom obory park maszynowy) a w drugiej części stoją stogi oraz pryzmy kukurydzy. Te 2 części podzielone są przez drogę gruntową. Z racji że 2 razy dziennie urabiam paszowóz normalnie w świecie tworzą się koleiny a w okresie jesiennie zimowo wiosennym tworzy się błoto. Każdy samochód może normalnie przez to przejechać, lecz niestety mam męczącego sąsiada który ciągle dzwoni na policji i zgłasza niszczenie drogi. I teraz pytanie do Was co mogą mi zrobić? Czy są na to jakieś paragrafy? Nic nie poradzę na tą sytuację, ponieważ wybetonowanie tego przejazdu kosztowałoby ponad 20 tysięcy a na to w tej chwili mnie nie stać. Quote
pawel7991 Posted January 31, 2020 Report Posted January 31, 2020 Słaba ta droga jak sie koleiny robią. Skoro zgłasza na policję to co policja robi? Myślę że za stan drogi odpowiada gmina, a poruszać się po niej może każdy, co za różnica czy wzdłuż czy w poprzek, masz tylko obowiązek po sobie sprzątać jak nawieziesz na nią błota, gnoju, czy kiszonki. Przejezdzasz w wyznaczonym miejscu gdzie są jakieś zjazdy? Quote
GosRol Posted January 31, 2020 Author Report Posted January 31, 2020 Słaba ta droga jak sie koleiny robią. Skoro zgłasza na policję to co policja robi? Myślę że za stan drogi odpowiada gmina, a poruszać się po niej może każdy, co za różnica czy wzdłuż czy w poprzek, masz tylko obowiązek po sobie sprzątać jak nawieziesz na nią błota, gnoju, czy kiszonki. Przejezdzasz w wyznaczonym miejscu gdzie są jakieś zjazdy?Policja nie robi nic tylko przyjedza popatrzy pogada. Zjazd jest w strone mojego podwórka i w strone części ze stogami i pryzmami kiszonki ale droga jest polozona troche nizej i dlatego jest błoto a w czasie wiekszych deszczy stoi woda chociaz caly czas jest przejezdna sąsiad się do tego przyczepia Quote
Vademecum Posted January 31, 2020 Report Posted January 31, 2020 piszesz droga gruntowa, ważne czyja jest ta droga , kto jest właścicielem, jeśli gmina to wyślij sąsiada żeby gmina utwardziła ta droge, policja nie jest od drogi, jakbyś zaorał to masz problem, ale jak droga jest gminy to jest obowiązkiem gminy doprowadzić ją do użytku. Ja mam z drogsą gminną problem bo las ją zarósł i zaczęli mi jeździć po polu, jak sie koleiny wyjeżdziły to obok aż 20 m pola ze zbożem zajeździli, że niby ja za droge odpowiadam, Zrobiłem wykop wzdłuż drogi na 80 cm, pare razy leżał tam traktor, wzywali policje i sie uspokoiło bo to gmina ma obowiàzek utrzymać swoją własność Quote
GosRol Posted February 1, 2020 Author Report Posted February 1, 2020 piszesz droga gruntowa, ważne czyja jest ta droga , kto jest właścicielem, jeśli gmina to wyślij sąsiada żeby gmina utwardziła ta droge, policja nie jest od drogi, jakbyś zaorał to masz problem, ale jak droga jest gminy to jest obowiązkiem gminy doprowadzić ją do użytku. Ja mam z drogsą gminną problem bo las ją zarósł i zaczęli mi jeździć po polu, jak sie koleiny wyjeżdziły to obok aż 20 m pola ze zbożem zajeździli, że niby ja za droge odpowiadam, Zrobiłem wykop wzdłuż drogi na 80 cm, pare razy leżał tam traktor, wzywali policje i sie uspokoiło bo to gmina ma obowiàzek utrzymać swoją własnośćDziekuje za radę z tego co wiem droga nalezy do gminy więc przy nastepnym spotkaniu z sąsiadem tak powiem Quote
Recommended Posts