Jump to content

Recommended Posts

Posted
A jeśli jestem współwłaścicielem (w sumie 3 właścicieli) działki rolnej o powierzchni 0.8 ha to czy mogę dodać sobie cześć do tej działki o powierzchni 0.7 aby było powyżej 1 ha? A może ktoś wie jak to wygląda że jak jest 3 właścicieli jednej działki to trzeba to podzielić na 3 osoby, czy każdy z tych osób jest właścicielem działki o powierzchni 0.8 i tyle może podawać ?
Posted
Jak sie dogadasz z innymi to możesz, ale jak niemasz pow. 1 ha to nie masz nawet możliwości złozenia takiego wniosku bo niedostaniesz nr. gospodarstwa - musisz mieć pona 1 ha , ale czy jest o co walczyć ? Do 1 ha masz dopłate od około 250 zł do 900 zł. w zależności co tam będziesz uprawiać. są dopłaty dodatkowe do np. pomidorów, truskawek, chmielu, motylkowatych grubo nasiennych, ale szału niema i kontrolują to
Posted
przecież napisałem ci że możesz, żeby dostać nr. gosp. musisz mieć ponad 1 ha, więc umowa dzierżawy ci będzie potrzebna, notarialna na 10 lat. Jeśli miał byś już ponad 1 ha i nr. gospodarstwa to nietrzeba umowy, tylko do wniosku dołączasz działke min. 30a.
Posted

To znaczy ze muszę mieć powyżej 1 ha na własność żeby brać dopłaty a nie mogę mieć tak jak pisałem wcześniej że 0.7 ha na własność a 0.8 ha we współwłasności. Myślałem że ziemia którą posiadam we współwłasności też mogę zaliczać jako część gospodarstwa .

Posted
A musi być ta umowa dzierżawy? Chodzi mi o to czy jeśli jest 3 właścicieli jednej działki np. o powierzchni 0.75 ha to można powiedzieć że każdy z tych właścicieli posiada 0.25 ha I że może tą swoją część doliczyć do powierzchni innej swojej działki?
Posted

wyjddzie mniej, jakbyś miał Pierwszą klase to by ci przybyło, na takiej klasie ziemi to nie nawojujesz, a jak ci uprawa padnie i nie zgłosisz tego to nici z dopłaty i kara.

Jak chcesz dokupić i przeskoczyć to 1 ha to też masz pod górke bo jest to niełatwe.

Znam przypadki gdzie mieli niewiele ponad 1 ha, przyszli na kontrol z metrem i wymierzyli że niema tyle i pozamiatane.