Janek1989 Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Witam.Nie jestem rolnikiem mam okazje kupić działkę rolną o powierzchni 0.7 ha, czy będąc właścicielem działki o takiej powierzchni mogę dostać dopłaty bezpośrednie? Quote
Vademecum Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 nie nie niemożesz. a na dodatek zapłacisz 4 razy tyle podatku niż rolnik. Quote
Janek1989 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 A jeśli jestem współwłaścicielem (w sumie 3 właścicieli) działki rolnej o powierzchni 0.8 ha to czy mogę dodać sobie cześć do tej działki o powierzchni 0.7 aby było powyżej 1 ha? A może ktoś wie jak to wygląda że jak jest 3 właścicieli jednej działki to trzeba to podzielić na 3 osoby, czy każdy z tych osób jest właścicielem działki o powierzchni 0.8 i tyle może podawać ? Quote
Vademecum Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 Jak sie dogadasz z innymi to możesz, ale jak niemasz pow. 1 ha to nie masz nawet możliwości złozenia takiego wniosku bo niedostaniesz nr. gospodarstwa - musisz mieć pona 1 ha , ale czy jest o co walczyć ? Do 1 ha masz dopłate od około 250 zł do 900 zł. w zależności co tam będziesz uprawiać. są dopłaty dodatkowe do np. pomidorów, truskawek, chmielu, motylkowatych grubo nasiennych, ale szału niema i kontrolują to Quote
Janek1989 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 To znaczy ze muszę mieć powyżej 1 ha na własność żeby brać dopłaty a nie mogę mieć tak jak pisałem wcześniej że 0.7 ha na własność a 0.8 ha we współwłasności. Quote
Vademecum Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 przecież napisałem ci że możesz, żeby dostać nr. gosp. musisz mieć ponad 1 ha, więc umowa dzierżawy ci będzie potrzebna, notarialna na 10 lat. Jeśli miał byś już ponad 1 ha i nr. gospodarstwa to nietrzeba umowy, tylko do wniosku dołączasz działke min. 30a. Quote
Janek1989 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 To znaczy ze muszę mieć powyżej 1 ha na własność żeby brać dopłaty a nie mogę mieć tak jak pisałem wcześniej że 0.7 ha na własność a 0.8 ha we współwłasności. Myślałem że ziemia którą posiadam we współwłasności też mogę zaliczać jako część gospodarstwa . Quote
Janek1989 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 A musi być ta umowa dzierżawy? Chodzi mi o to czy jeśli jest 3 właścicieli jednej działki np. o powierzchni 0.75 ha to można powiedzieć że każdy z tych właścicieli posiada 0.25 ha I że może tą swoją część doliczyć do powierzchni innej swojej działki? Quote
Vademecum Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 musi, jak pisałem w arimr nie dostaniesz nr. gospodarstwa. Też wiec, że nawet jak to wydzierżawisz i będziesz uprawiać to itak statusu rolnika nie otrzymasz.25a nie jest uwzględniana. min. 30a. Quote
Janek1989 Posted February 22, 2020 Author Report Posted February 22, 2020 A jeszcze jedno pytanie,czy ha przeliczeniowy się liczy czy fizyczny? Bo na tej działce która mogę kupić jest 5 i 6 klasa ziemi,więc może w przeliczeniu wyjdzie więcej? Quote
Vademecum Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 wyjddzie mniej, jakbyś miał Pierwszą klase to by ci przybyło, na takiej klasie ziemi to nie nawojujesz, a jak ci uprawa padnie i nie zgłosisz tego to nici z dopłaty i kara.Jak chcesz dokupić i przeskoczyć to 1 ha to też masz pod górke bo jest to niełatwe. Znam przypadki gdzie mieli niewiele ponad 1 ha, przyszli na kontrol z metrem i wymierzyli że niema tyle i pozamiatane. Quote
Vademecum Posted February 22, 2020 Report Posted February 22, 2020 zresztą w nowym prowie UE chce obciąć dopłaty , ostatni rok jest z takdużymi dopłatami. Quote
Recommended Posts