JakubR Posted February 24, 2020 Report Posted February 24, 2020 witam mam nadany numer nip co mogę rozliczać z vat-u jako rolnik ? Jedyne co wiem to to że mogę brać paliwo na fakturę i wtedy co 6 miesięcy otrzymywać zwrot paliwowy. czy kupując nawozy, opryski mógłbym odliczyć vat ? Quote
Vademecum Posted February 24, 2020 Report Posted February 24, 2020 mógłbyś, tylko nie wiem czy to pojmujesz . jaki masz obrót roczny ? Quote
JakubR Posted February 25, 2020 Author Report Posted February 25, 2020 rozliczając się z paliwa wystarczy tylko paragon czy musi być faktura ? Quote
Vademecum Posted February 25, 2020 Report Posted February 25, 2020 kolego, z tego co piszesz wynika że niewiadomo , ani sam nie wiesz o co w tym chodzi. Dlatego zapytałem ile masz obrotów rocznie, bo do paru ha to se głowy nie zawracaj, Quote
JakubR Posted February 25, 2020 Author Report Posted February 25, 2020 30 ha do 1 ha jest 100 zł z tego co wyczytałem Quote
Vademecum Posted February 25, 2020 Report Posted February 25, 2020 i tak cza było zacząć, to nie vat tylko akcyze odzyskujesz. zbierasz faktury za ON . są dwa terminy.Wpisz w google - zwrot podatku akcyzowego do paliwa w rolnictwie - tam znajdziesz zasady i terminy. nie będe tu tego przepisywać. Quote
Halifaxx Posted February 27, 2020 Report Posted February 27, 2020 Słucham wykładów Sławka Mentzena - ma swój kanał na youtube. Opisuje różne przypadki i rzeczywiście prowadzenie biznesu w PL, to jazda bez trzymanki. Quote
Vademecum Posted February 27, 2020 Report Posted February 27, 2020 na zachodzie uni niemal każdy ma firme i jakoś to funkcjonuje, a u nas jak masz firme to masz kłopoty, i opłaty nieważne czy zarabiasz czy nie. Quote
Monk Posted March 2, 2020 Report Posted March 2, 2020 Zgadzam się. Klimat dla biznesu jest bardzo zły. Quote
Recommended Posts