kolejarz Posted March 14, 2020 Report Posted March 14, 2020 Wszyscy prócz rolników liczą straty w dochodach. Problemy ze sprzedażą żywca spadające ceny w skupach, zamykanie granic,to też jest ograniczenie w zyskach a gdzie mowa o rekompensatach. Czy ktoś wie gdzie są opisywane w/w problemy- czy wybrańcy do izb rolniczych zgłaszają niezadowolenie rolników czy też się barykadują? Quote
Vademecum Posted March 14, 2020 Report Posted March 14, 2020 ja to nie narzekam, jeżdże po polach, ludzi nie widuję, zapasy zrobione jak żona mówi na 3 miesiące. Jest szansa że pis zginie, a ludzie wezną się do pracy zamiast narzekać Camo 1 Quote
kolejarz Posted March 14, 2020 Author Report Posted March 14, 2020 Ależ puścił byka jak to pis czy koronawirus zginie? Quote
Vademecum Posted March 14, 2020 Report Posted March 14, 2020 miejmy nadzieje, że polityka wywróci się do góry nogami, a raczej rządzący na koronawirusie . Quote
kolejarz Posted April 5, 2020 Author Report Posted April 5, 2020 Temat bez większego zainteresowania. Czy coś wiadomo o rekompensatach do spadających cen za żywiec wieprzowy? Miała być cena ponad 7 zł wagi żywej a tu spadek cen i skupu i zainteresowań hodowlą, co będzie później ... Quote
Vademecum Posted April 5, 2020 Report Posted April 5, 2020 u mnie około 70 ton zboża paszowego, oferują 570 za tone, i cza zawieźć, także bida. Po żniwach może być jeszcze gorzej. Quote
kolejarz Posted April 5, 2020 Author Report Posted April 5, 2020 W moich okolicach woj. w-m zboża jest mało, jęczmień 70-80 a pszenżyto 65-70 za q i trzeba prosić z komentarzem zmartwienia i biedy. Quote
Vademecum Posted April 5, 2020 Report Posted April 5, 2020 właśnie dzwonił ktoś z północy. ,oferuje 600 za tone. Quote
simson54 Posted April 5, 2020 Report Posted April 5, 2020 u mnie śląskie kolega sprzedawał do młyna żyto to dał mu po 52 a pszenżyto na razie nie biorą jeczmień trzyma się w cene jakieś 700 za tone trzeba dać ja sprzedałem w starym roku gdzieś początek grudnia to wołałem po 800 i dostałem. jeszcze jak w tym roku bedzie susza to bedzie całkowicie do bani a wszystko się zapowiada że tak bedzie ..... Quote
Vademecum Posted April 5, 2020 Report Posted April 5, 2020 prawda, że może być sucho, i z tą ceną jest tak jak ktoś na miejscu potrzebuje to se policzy ile.transport kosztuje i nieraz więcej lepiej dać na miejscu niż robić np. 300 km. Dziś oglądaĺem ten mój jęczmień i dobrze wygląda, stety muszę czekać na klijenta. Trzymać bądź ile też sie nieda, ryzyko robala, choć w grudniu pryskałem wszystko profilaktycznie. Quote
kolejarz Posted April 10, 2020 Author Report Posted April 10, 2020 Czy coś wiadomo o zmianach wystawiania świadectw zdrowia dla zwierząt do uboju z papieowe na elektroniczne? Quote
Recommended Posts